Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Κυρίαρχη η κυβερνητική πλειοψηφία

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στα ισχύοντα κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Στα κρίσιμα ζητήματα, δηλαδή στην έκδοση παραπεμπτικού ή απαλλακτικού πορίσματος και στην απόφαση παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο διατηρείται η δυνατότητα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποφασίζει με γνώμονα το πολιτικό της συμφέρον και όχι την αλήθεια.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της δωδεκαμελούς Προανακριτικής Επιτροπής που θα εκδίδει το πόρισμα που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποτελείται από κυβερνητικούς βουλευτές. Για την παραπομπή εξάλλου στο Ειδικό Δικαστήριο στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και το 1/10 των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αν όμως δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά 10 μέρες, οπότε και η απόφαση λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία, δηλαδή μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ισχύει και τώρα.

Το ΚΚΕ έχει ήδη εκφράσει την αντίρρησή του στη δυνατότητα να αποφασίζει αποκλειστικά το κυβερνών κόμμα για την παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. Προτείνει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής να μετέχουν πέραν των δώδεκα βουλευτών και έξι εφέτες που θα ορίζονται με κλήρωση. Επίσης προτείνει να μην υπάρχει το στάδιο επαναληπτικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής αν δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία. Ετσι αποφεύγεται η χρήση του νόμου είτε για πολιτικές διώξεις, είτε για τη συγκάλυψη σκανδάλων.

Στο νέο νομοσχέδιο διατηρούνται επίσης οι τρεις κατήγοροι βουλευτές στον ρόλο του εισαγγελέα εάν αποφασιστεί η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ΚΚΕ έχει προτείνει να καταργηθούν οι κατήγοροι βουλευτές και να αντικατασταθούν με εισαγγελέα που θα ορίζεται με κλήρωση μεταξύ του εισαγγελέα και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου με την οποία τα κρίσιμα ζητήματα της ανάκρισης και της απόφασης παραπομπής ανατίθενται στον Αρειο Πάγο. Και με αυτή τη λογική το ΚΚΕ έχει δηλώσει τη διαφωνία του διότι από την κυβερνητική αυθαιρεσία που επιτρέπει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πάμε στο άλλο άκρο του ενδεχόμενου της δικαστικής αυθαιρεσίας.

Νομοσχέδιο για το φακέλωμα

Με άλλο νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση για την "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", ανατίθεται το σχετικό θέμα σε μία επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεόρτια συμψηφισμών (2011-07-07 00:00:00.0)
Αντιδικίες μακριά από την ουσία (2009-05-05 00:00:00.0)
Υπέρ της παραπομπής Παυλίδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (2009-04-23 00:00:00.0)
Μετά το Πάσχα η κατάθεσή του (1996-04-05 00:00:00.0)
Παραπομπή με τα 3/5 των παρόντων βουλευτών (1995-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ