Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη λογική της έντασης

Η απροκάλυπτη και εξοργιστική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών είναι ασφαλώς σημαντική παράμετρος, αν όχι κυρίαρχη, που έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την υπόθεση του εξοπλισμού της Κύπρου. Ομως, δεν είναι, βέβαια, η μοναδική. Σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν σε σχέση με την πολιτική και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά γενικότερα για την πορεία του Κυπριακού.

Κατ' αρχήν είναι φανερό ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη που παρέχει στη Λευκωσία, ενάντια στις πιέσεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, δε σηματοδοτεί βέβαια καμία αλλαγή προσανατολισμού στην υποτελή στάση της απέναντι στους "ισχυρούς συμμάχους". Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σημίτη να επιδείξει καμιά αντίσταση απέναντι στις δρομολογούμενες "λύσεις" των ΗΠΑ στην περιοχή - στη βάση των αμερικανικών συμφερόντων - και κυρίως δεν πρόκειται να φέρει αντιρρήσεις για "λύση" στο Κυπριακό. Αντίθετα, η κυβέρνηση, όπως φάνηκε περίτρανα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανησυχεί βαθύτατα μήπως και το θέμα της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων αποτελέσει "πρόσχημα για την ανακοπή" της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό!

Ταυτόχρονα, όμως, με την πολιτική της υποτέλειας η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία έχει αναλάβει μέσω της "ευέλικτης" πολιτικής να βγάλει από το αδιέξοδο και το "τέλμα" τις "εκκρεμότητες" στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προβάλλει μια "σκληρή" στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία εκδηλώνεται τόσο με το ενιαίο αμυντικό δόγμα όσο και με αύξηση των εξοπλισμών και τις αναδιαρθρώσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, στη βάση του "ισοδύναμου τετελεσμένου". Μπορεί φαινομενικά να παρατηρείται μια αντίφαση ανάμεσα στη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ και τα σχέδια που αυτοί προωθούν στην περιοχή - τα οποία αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στη στήριξη του καθεστώτος της Αγκυρας - και από την άλλη η "επιθετική" στάση απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η καλλιέργεια της έντασης μεταξύ των δύο χωρών διευκολύνει την παρέμβαση των ΗΠΑ και δικαιολογεί το ρόλο του επιδιαιτητή, ο οποίος, βέβαια, διατηρεί το "δικαίωμά" του να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο.

Επιπλέον, η λογική της έντασης, στην οποία δείχνει να εγκλωβίζεται η πολιτική της κυβέρνησης, εξυπηρετεί περίφημα τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και των εμπόρων των όπλων. Αμφιβάλλει κανείς ότι η κούρσα των εξοπλισμών, στην οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση Σημίτη - και η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας - γίνεται με την αμέριστη συμπαράσταση και τον έλεγχο των ΗΠΑ;

Μετά τα παραπάνω, ακούγεται τουλάχιστον αστείο το αίτημα που προβάλλεται από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ και του ΣΥΝ, περί ανάγκης διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής, σύγκλισης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κλπ. Προφανώς, οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών επιζητούν μια "συντεταγμένη" και "αποτελεσματικότερη" πορεία, στη βάση όμως της εθελόδουλης πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται, της ανάθεσης, δηλαδή, επίλυσης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στους "ισχυρούς συμμάχους".

Στον αντίποδα ακριβώς αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πολιτική αρχών που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Μια πολιτική που έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και τη "νέα τάξη πραγμάτων". Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όσες "δυσκολίες" και αν παρουσιάζει, είναι η μοναδική που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και τα συμφέροντα των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδεολογικός υπερασπιστής του «ναι» (2004-04-24 00:00:00.0)
Σύμπλευση στην υποτέλεια (1997-10-04 00:00:00.0)
Στην πρωτοπορία της υποτέλειας (1997-09-28 00:00:00.0)
"Ενεργητική" υποτέλεια (1997-02-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-08-04 00:00:00.0)
Ε, όχι και επιτυχία (1995-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ