Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενας διαδεδομένος μύθος που καλλιεργείται, κυρίως από την ηγεσία της ΝΔ αλλά και του "ΣΥΝ" και τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας, είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει κάνει τίποτα, δεν παράγει έργο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα.

Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, από τις 18 Γενάρη 1996, "πλούσιο" αντιλαϊκό έργο σε όλους τους τομείς.

Ο Κ. Σημίτης από την αρχή της θητείας του, στις προγραμματικές δηλώσεις, το πρώτο που διαπίστωσε, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του, ήταν ότι "το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια" (!).Ευνόητο είναι μετά από αυτή τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα είχε καμία διάθεση να βοηθήσει αυτούς που έχουν "ενισχυμένο" το εισόδημά τους! Και πραγματικά αυτό έκανε. Διατήρησε καθηλωμένους τους μισθούς στο δημόσιο στο "2,5% +2,5%", απέκρουσε με αξιοθαύμαστη συνέπεια κάθε ιδέα για αυξήσεις στις συντάξεις και στο τέλος υποσχέθηκε ένα άθλιο βοήθημα, το οποίο ακόμα να καταβληθεί.

Ανάλογη ήταν η στάση της απέναντι και στους αγρότες, οι οποίοι, λόγω των μέτρων της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, βλέπουν το φάσμα του ξεκληρίσματος να πλησιάζει με απειλητικούς ρυθμούς.

Από την αρχή ο Κ. Σημίτης αποσαφήνισε ότι υιοθετεί πλήρως τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου, ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το οικονομικό ευαγγέλιο της κυβέρνησης. "Οι στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής εκφράζονται στο πρόγραμμα σύγκλισης", είχε δηλώσει και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για ασυνέπεια. Ισως μόνο για "αναστολή" στη λήψη ορισμένων μέτρων με "πολιτικό κόστος", όπως έκανε ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σημίτη από την αρχή δεν έκρυψε τις προτιμήσεις της και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία. Το πρώτο νομοθέτημά μας ήταν η τροπολογία για κατάργηση της διάταξης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, όσων εταιριών αναλαμβάνουν προμήθειες ή έργα του δημοσίου πάνω από 1 δισ. δρχ. Στη συνέχεια ακολούθησαν η σκανδαλώδης παραγραφή χρεών από φόρους, πάνω από 200 δισ. δρχ., στους Βαρδινογιαννο - Λάτσηδες, η ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (ΟΤΕ, ΔΕΠ κ.ά.), επιχειρήσεων (ναυπηγεία κλπ.) και κρατικών τραπεζών, η ψήφιση του νόμου για την ανεργία, που προσφέρει ζεστό χρήμα στους βιομηχάνους και έρχεται το Προεδρικό Διάταγμα για την ελληνοποίηση των προμηθειών του δημοσίου, που προσφέρει ουσιαστικά τις προμήθειες των ΔΕΚΟ σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αντίστοιχη είναι η γραμμή πλεύσης και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση Σημίτη δεν ακολουθεί απλά την παραδοσιακή γραμμή υποτέλειας και υποδούλωσης στις ΗΠΑ - (θυμηθείτε τις ευχαριστίες του Κ. Σημίτη προς τον Κλίντον για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην κρίση στα Ιμια) - και τους ισχυρούς "εταίρους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πνεύμα του γενικότερου νεοφιλελευθερισμού που τη διακρίνει, "ιδεολογικοποιεί" την εγκατάλειψη της πολιτικής αρχών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την αντικατάστασή της με την αρχή ότι "τα πάντα είναι θέμα μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης". Αυτή την αρχή εφαρμόζει στις διαπραγματεύσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό κλπ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι "δημιούργημα της εποχής". Μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή και ολομέτωπη επίθεση των πολυεθνικών στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εχει αποδεχτεί συνειδητά να παίξει το ρόλο του πρώτου βιολιού σε αυτό το "μαύρο μέτωπο" και είναι σίγουρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των "μεγάλων αφεντικών".

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, με τη συγκρότηση του άλλου πόλου του λαϊκού, του αντίπαλου δέους, να αναχαιτιστεί η επίθεση που έχει ξεκινήσει και με μεγαλύτερους ρυθμούς θα προχωρήσει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ