Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
"Ισραηλοποίηση" το όχημα της ΝΑΤΟποίησης

Η Ελλάδα καλείται με πιο αποτελεσματικό τρόπο να παίξει ρόλο στην εφαρμογή των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή

Στο προσκήνιο βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς πολύ συζήτηση γίνεται για τον εκσυγχρονισμό τους, τη νέα δομή που θα πρέπει ν' αποκτήσουν, την αποτελεσματικότητά τους στην απόκρουση μιας απειλής σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την ανάγκη ενίσχυσής τους με νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Κοινός παρονομαστής αυτών των συζητήσεων, η ανάδειξη της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων σε παράγοντα διαμόρφωσης συνολικότερα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας. Για κάποιους αυτό εκφράζεται με τον όρο "Ισραηλοποίηση".

Ο τουρκικός κίνδυνος είναι το σημείο αναφοράς και δικαιολόγησης αυτής της ανάγκης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κίνδυνος αυτός δεν προέκυψε τώρα ξαφνικά ώστε να δικαιολογεί πειστικά τα νέα σχέδια. Ουσιαστικά η "Ισραηλοποίηση" έρχεται να λειτουργήσει σαν όχημα για να συμβάλει η Ελλάδα με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην εξυπηρέτηση "νέας τάξης πραγμάτων".Για να ανταποκριθούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο νέο ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ένα ρόλο που ταυτίζεται πλήρως με τη διεύρυνση των ορίων και της αποστολής του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπουν και οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει η χώρα μας εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα "κλειδιά" του ΝΑΤΟ

Σε έκθεση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ του Ιούνη του 1995, που είδε το φως της δημοσιότητας, με τίτλο "Στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ" γίνεται λόγος για "δύο συμμάχους - κλειδιά του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, που στηρίζουν τη νοτιοανατολική περιοχή του ΝΑΤΟ".Και στη συνέχεια συμπληρώνεται ότι υπό τις νέες συνθήκες "έγιναν περισσότερο σημαντικές για τις ΗΠΑ". Ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρεται ότι "κατέχει στρατηγικές θέσεις για τη διοίκηση των θαλάσσιων διαδρόμων της Αν. Μεσογείου". Οι επισημάνσεις αυτές είναι ενδεικτικές του ρόλου που έχει ανατεθεί από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και στις Ενοπλες Δυνάμεις της.

Το όσα κατά καιρούς έχει πει ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Ασένης, αλλά και τα όσα αναφέρονται σε επίσημα έντυπα του υπουργείου Αμυνας, δίνουν μια σαφή εικόνα αυτών των προσανατολισμών.

Η "Αμυντική διπλωματία",σύμφωνα με τον Γερ. Αρσένη, έχει υψηλή σημασία, "ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ".Χαρακτηριστικά και τα παρακάτω: "Βασική αρχή, έχει πει, για την άσκηση αυτής της πολιτικής, είναι η στενή αλληλεξάρτηση οικονομίας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή και την Παρευξείνια ζώνη".

Πρότυπο το Ισραήλ

Η όλη φιλοσοφία τη "Ισραηλοποίησης" εκφράζεται από τον ίδιο με κάθε ευκαιρία. Σε ομιλία του με θέμα "Εθνική Ισχύς και Διεθνής Ανταγωνιστικότητα",είχε θέσει τις θεωρητικές βάσεις: "Παράγοντας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι η έλλειψη "αμυντικού βάθους",που είναι συνάρτηση της γεωγραφικής μας θέσης και του μικρού μας πληθυσμιακού μεγέθους, σε σύγκριση με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, όπως π.χ. το Ισραήλ,χαρακτηρίζονται από έλλειψη αμυντικού βάθους. Δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική άμυνα της χώρας μας περιφρουρώντας απλώς τα δικά μας σύνορα. Χρειάζεται μια ευρύτερη αμυντική δικτύωση, μια σειρά αμυντικών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, για να αποκτήσουμε το απαραίτητο αμυντικό βάθος.

Χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας η αμυντική, η εξωτερική και η οικονομική πολιτική θα δρουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της ισχυροποίησης της εθνικής ανταγωνιστικής μας βάσης. Η δικτύωση μέσα από στρατιωτικές συμφωνίες, η συγκρότηση του απαραίτητου αμυντικού βάθους αρχίζει ήδη να αποφέρει καρπούς".

"Κέντρο αμυντικών πρωτοβουλιών"

Συνεχίζοντας στην ίδια ομιλία του ο Γερ. Αρσένης, είχε προχώρησε και παραπέρα, αναφέροντας και παραδείγματα που ταυτόχρονα δίνουν και το ΝΑΤΟϊκό στίγμα αυτής της πολιτικής: "Τον περασμένο Μάιο (σ.σ. 1995), πραγματοποιήθηκε μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση στην Πελοπόννησο, με τη συμμετοχή στρατευμάτων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια κοινή άσκηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατ' αυτόν τον τρόπο η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα κέντρο αμυντικών πρωτοβουλιών για την εμπέδωση των αμυντικών συνεργασιών στην περιοχή,για σταθερότητα και ειρήνη".

Πρόκειται για τη γνωστή άσκηση που είχε γίνει στην Καλαμάτα, που για να ρίξουν στάχτη στα μάτια είχαν πει ότι ήταν ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενώ στην πραγματικότητα, όπως και οι άλλες ανάλογες που ακολούθησαν, εντάσσονται σαφώς στους μηχανισμούς ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ των χωρών που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπου η Ελλάδα καλείται να παίξει τονρόλο που της αναλογεί για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Στα παραπάνω να συμπληρώσουμε και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Αρμενία, η οποία εντάσσεται "στο σύστημα της δικτύωσης που θα δώσει μια άλλη στρατηγική δύναμη στην Ελλάδα και μια άλλη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση",όπως είπε ο υπουργός Αμυνας. Ενώ σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Γενάρη είχε πει: "Η Ελλάδα ως μέλος της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει δικτυωθεί με τις γειτονικές χώρες και αυτή η δικτύωση αναβαθμίζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά δίνει και μια άλλη δυνατή διάσταση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας".
Ταχυκίνητες μονάδες
Αποκαλυπτικά όμως αυτών των προσανατολισμών είναι και τα όσα γράφονται στην έκδοση του υπουργείου Αμυνας "Λευκή Βίβλος"."Στα επόμενα χρόνια, αναφέρει, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ικανότητα συντονισμού των τριών κλάδων. Η ικανότητα αυτή δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη λειτουργία ταχυκίνητων μάχιμων μονάδων, που θα εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ετοιμότητας στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής,καθώς και στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής". Ολως τυχαία... βέβαια και η νέα δομή του ΝΑΤΟ στηρίζεται στη λειτουργία ταχυκίνητων μονάδων, όπως αυτή που προορίζεται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Μονάδων που θα είναι έτοιμες ανά πάση στιγμή να επέμβουν όπου οι ανάγκες της επιβολής της νέας τάξης το απαιτήσουν.
Με βάση τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις
"Το βάρος, τονίζεται στη "Λευκή Βίβλο", θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα, με βασικούς άξονες την υιοθέτηση σύγχρονου στρατηγικού και επιχειρησιακού δόγματος (με έμφαση στις συνδυασμένες/διακλαδικές επιχειρήσεις), την απόκτηση των απαραίτητων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και ιδιαίτερα πολλαπλασιαστών ισχύος και την πλήρη και ταχεία επιχειρησιακή ενσωμάτωσή τους στο δυναμικό των ΕΔ".
Τα παραπάνω έρχονται σαφώς σε εφαρμογή των ΝΑΤΟϊκών κατευθύνσεων. Χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρονται σε ενημερωτική έκδοση του ΝΑΤΟ: "Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση της έννοιας της συνδυασμένης μεικτής δύναμης επιχειρήσεων, η οποία θα επιτρέψει στη Συμμαχία την πραγματοποίηση νέων αποστολών (όπως ειρηνευτικές επιχειρήσεις). Οι νέες δομές θα είναι ικανές να λειτουργούν τόσο υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όσο και υπό τον έλεγχο της ΔΕΕ και να επιτρέπουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών".

Επαγγελματικός στρατός

Μια άλλη πλευρά της "Ισραηλοποίησης" είναι αυτή της επαγγελματοποίησης του Ελληνικού Στρατού. "Οι Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο" θα πρέπει να στελεχώνονται από αξιωματικούς και οπλίτες αρτίας εκπαίδευσης και υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά τα οπλικά και πληροφορικά συστήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους". Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και ήδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν περί τους 15.000 έμμισθους οπλίτες.

Σε άλλη κεφάλαιο της ίδιας έκδοσης αναφέρεται: "Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι ισορροπίες δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα και όπου ανοίγονται επομένως πολλές ευκαιρίες για μια χώρα με τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Μέσα σ' ένα τέτοιο εξελισσόμενο περιβάλλον, η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει μια ισχυρή θέση στο διεθνές προσκήνιο. Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Η πρόκληση για τα χρόνια που έρχονται, μέσα στη νέα τάξη πραγμάτων, είναι ν' αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική στρατηγική της θέση και να μετατραπεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου".

"Μικρά μεγέθη - αξιόλογο δυναμικό"

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανάγκη "υιοθέτησης μιας συνολικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η αμυντική, η εξωτερική και η οικονομική πολιτική θα δρουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της ισχυροποίησης της εθνικής ανταγωνιστικής μας βάσης". Επίσης: "Προς υλοποίηση του στόχου της ισχυροποίησης της θέσης της Ελλάδας στον εγγύς και ευρύτερο διεθνή χώρο, θα πρέπει να εντάξουμε την αμυντική μας πολιτική στο πλαίσιο της γενικότερης εξωτερικής μας πολιτικής. Εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία που παρέχουν τα μικρά μεγέθη και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της οικονομικής και τεχνολοικής ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, επεκτείνοντας τις οικονομικές δραστηρίοτητές της στις γειτονικές της χώρες. Μια τέτοια πολιτική, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ήδη επιτυχημένης και δυναμικής στρατιωτικής διπλωματίας, μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή".

Στη συνέχεια μπαίνει στο "ψητό": "Για ν' αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο και για να επιτευχθεί αύξηση του αμυντικού βάρους, επιβάλλεται δραστηριοποίηση σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο και απόκτηση των απαραίτητων αεροπορικών και ναυτικών μέσων για την προβολή ισχύος".

Στράτευση των γυναικών

Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει και άλλες πλευρές, με βάση τα πρότυπα της "Ισραηλοποίησης". Μια τέτοια είναι η "Παλαϊκή Αμυνα", για την οποία εκκρεμεί σχετικό νομοσχέδιο. Στα πλαίσια της "Παλαϊκής Αμυνας" αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές ρυθμίσεις για τη στράτευση των γυναικών.Εξάλλου το θέμα φαίνεται πως έχει αρκετά προχωρήσει. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει κάνει ειδική μελέτη, με βάση την οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν τα κενά που υπάρχουν λόγω της μείωσης της απόδοσης των κλάσεων με τη στράτευση των γυναικών.Εχει συγκεκριμένα ζητηθεί η γνώμη των σχηματισμών, στα πλαίσια της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναφέρουν τις ειδικότητες και τον αριθμό γυναικών - οπλιτών που μπορούσαν να τοποθετηθούν στις μονάδες.

"Παλαϊκή Αμυνα"

Σύμφωνα με τη "Λευκή Βίβλο" "Παλαϊκή Αμυνα" σημαίνει:

α) Σταδιακή ένταξη στον αμυντικό σχεδιασμό ευρύτερων πληθυσμιακών ομάδων για κινητοποίηση σε περίπτωση απειλής για την εθνική ασφάλεια.

β) Την ευαισθητοποίηση και ουσιαστικότερη συμβολή των πολιτών σε θέματα άμυνας.

Με βάση τις αρχικές προτάσεις της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Αμυνας, η "Παλαϊκή Αμυνα" έχει ως κύρια αποστολή την τοπική άμυνα, με ένοπλα τμήματα και ως δευτερεύουσα αποστολή τη συνδρομή στηνπολιτική άμυνα με άοπλα τμήματα.

Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις, για την εκπλήρωση της αποστολής της "Παλαϊκής Αμυνας" προτείνεται η συγκρότηση Ενόπλων Μονάδων Π. ΑΜ. στους δήμους και στις κοινότητες Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Νησιών Αν. Αιγαίου, Δωδεκανήσου, επιπλέον των Μονάδων Εθνοφυλακής και των Αόπλων Μονάδων Π. ΑΜ. που οργανώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η συγκρότηση των μονάδων αυτών προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις έως το 2004.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ