Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ έξι μήνες στην εξουσία η κυβέρνηση Σημίτη και ήδη έχει αποδειχθεί άξιος συνεχιστής και "αναμορφωτής" των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Για δύο πράγματα δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση, και ειδικότερα τον ίδιο τον πρωθυπουργό: Οτι δεν ξέρει πύυ το πάει, ότι, δηλαδή, δεν έχει σαφέστατο ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό και, δεύτερο, ότι δεν έχει αποδείξει, μέσω ενός πλούσιου απολογισμού αντεργατικών μέτρων και φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, μια συνέπεια λόγων και έργων.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις του, ήδη, ο Κ. Σημίτης είχε δώσει με σαφήνεια το στίγμα του: "Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια" και "οι στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής εκφράζονται στο πρόγραμμα σύγκλισης".

Τα έργα του, έξι μήνες τώρα, απέδειξαν ότι βαδίζει με αξιοζήλευτη συνέπεια πάνω στους προηγούμενους άξονες.

Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά. Ο Κ. Σημίτης και οι πολυπληθείς υποστηρικτές του, στην οικονομική ολιγαρχία και στις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν τέτοιας έκτασης και βάθους αντιλαϊκά μέτρα, ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα να φαντάζουν... ανώδυνα (σελίδες 6 - 9).

ΕΝΑ από τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Σημίτη ήταν η κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού. Προφανώς επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση, που υποδήλωνε το "ενδιαφέρον" το οποίο θα έδειχνε στη συνέχεια για τη "μεγάλη βιομηχανία" της χώρας, όπως φιλάρεσκα αποκαλούν τον τουρισμό διάφοροι αστοί πολιτικοί. Μετά από αυτό δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη η θεαματική πτώση της τουριστικής κίνησης στη φετινή σεζόν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι για τα σημερινά αποτελέσματα στον τουρισμό ευθύνεται γενικότερα η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία παρέδωσε τον τουρισμό στα κυκλώματα των πολυεθνικών και υπονόμευσε τις τουριστικές μονάδες του δημοσίου. Υπάρχει όμως διέξοδος, η οποία πρέπει να αναζητηθεί στις προτάσεις του ΚΚΕ (σελίδες 12 - 14).

ΥΓΕΙΑ.Η κυβέρνηση οδηγεί στην πλήρη απορύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκτιμήσεις του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ για τα σχέδια νόμου "Οργάνωση του ΕΣΥ" και "Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγείας" (σελίδα 5).

ΑΚΕΛ.70 χρόνια από την ίδρυσή του. Με μια μεγαλειώδη πολιτική και καλλιτεχνική εκδήλωση στη Λευκωσία, στις 4 του Οκτώβρη, το ΑΚΕΛ θα γιορτάσει τα 70 χρόνια σκληρής πάλης για την υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας και ανεξαρτησίας (σελίδα 27).

ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ.Μνημείο πολιτισμού των αγωνιστών. Δηλώσεις στο "Ρ" για την προκλητική και αντιεπιστημονική απόφαση του ΚΑΣ να γκρεμιστούν σημαντικά τμήματα των φυλακών (σελίδα 19).

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ κατάσταση στη Γερμανία ασφαλώς παρουσιάζει για πολλούς λόγους αυξημένο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όμως την περίοδο αυτή λόγω της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης, η οποία όμως δεν είναι η μόνη πολιτική δύναμη που τη στηρίζει (σελίδες 38 - 39).

ΑΜΦΙΣΣΑ,εργατικές κατοικίες. Υποτίθεται ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας κατασκεύασε 38 σύγχρονες κατοικίες, όπου θα μπορούσαν να διαβιώσουν ανθρώπινα αντίστοιχες σε αριθμό οικογένειες εργαζομένων. Υποτίθεται, γιατί η προχειρότητα βασιλεύει παντού. Η κατασκευή του αποχετευτικού είναι τέτοια που τα λύματα αντί να οδηγηθούν στο δίκτυο, βγαίνουν στην επιφάνεια των πλατειών και των δρόμων, ενώ τα νερά της βροχής, λόγω της ακατάλληλης τοποθέτησης των φρεατίων... οδηγούνται μέσα στα σπίτια ή στην καλύτερη περίπτωση λιμνάζουν... (σελίδα 14).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ