Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεταίροι στην καταστροφική πολιτική

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο ΣΑΠ, υποστήριξε ότι η ένταξη και η ΚΑΠ λειτούργησαν θετικά για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων και, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι, τάχα, το τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων σε βάρος της χώρας μας αντισταθμίζεται θετικά από τις εισροές από τα ταμεία της ΕΕ, πράγμα που απέδωσε στην κυβερνητική προσπάθεια.

Κατά τα άλλα, για να αποφύγει τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική μας οικονομία λόγω των αρνητικών συνεπειών από την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, υποστήριξε ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα συμπίεσης του κόστους, αλλά, πρωταρχικά, και θέμα εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων μας, και μίλησε για επένδυση σε "άυλους τίτλους", υπονοώντας την παραγωγή ποιοτικών επώνυμων προϊόντων - λες κι αυτά δε σχετίζονται με το υψηλό κόστος, την έλλειψη επενδύσεων στη γεωργία, τη μη προώθηση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και όχι όπως προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνησή του.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ αναγνώρισε το περιοριστικό πλαίσιο που βάζουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ στη γεωργία μας, ο Κ. Σημίτης πρότεινε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων "οργανωτικές βελτιώσεις μέσα στα πλαίσια των υπαρχόντων κανονισμών" - ούτε σκέψη για την απόρριψη των καταστροφικών κανονισμών... Υποσχέθηκε, απλώς, ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για μια "ΚΑΠ όχι μονάχα με εμπορική λογική, αλλά και με κοινωνική λογική, με αλληλεγγύη". Οσον αφορά τη λειτουργία του ΣΑΠ την προσδιόρισε σαν "θεσμό κοινωνικού διαλόγου για να ξεπεραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις", και παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για να διαγράψει ως στόχους και κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τη γεωργία, επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύσεις σε υποδομές κλπ.Ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ,είπε "ότι ανησυχεί βαθύτατα (για το) πού οδηγηθήκαμε και οδηγούμεθα με προγράμματα θεωρητικού χαρακτήρα. Περίμενα αποφάσεις, ανέφερε για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στο Συμβούλιο, αλλά δεν άκουσα παρά μόνον προθέσεις". Και συνέχισε: Καλά τα διαρθρωτικά μέτρα, μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα ο μόνος δρόμος είναι να μειώσουμε το κόστος κι αυτό έχει σχέση με το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό κλπ. Είναι δυνατόν, αναρωτήθηκε υποκριτικά, όταν οι βιομήχανοι επενδύουν σε μηχανήματα να μην πληρώνουν ΦΠΑ και οι αγρότες όταν αγοράζουν αγροτικά μηχανήματα να πληρώνουν; Και γιατί να μας πιστέψουν οι αγρότες όταν υποσχόμαστε αλλά δεν τηρούμε τις υποσχέσεις μας, συμπλήρωσε και δήλωσε απογοητευμένος.

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος,αφού παραπονέθηκε ότι η πρόταση για το ΣΑΠ που ανήκει στο κόμμα του υιοθετείται με καθυστέρηση, εξάντλησε την παρέμβασή του στους κανόνες του διαλόγου - τη θέση, την πολιτική και τη φιλοσοφία του διαλόγου - αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα αγροτικά προβλήματα! Μάλιστα, εκφράζοντας επιφύλαξη ως προς τη σύνθεση του Συμβουλίου, δεν έκρυψε την αγωνία του μήπως και το ΣΑΠ έχει την κατάληξη της ΟΚΕ που έχει αποδυναμωθεί, όπως είπε.

Παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, και η Μ. Αρσένη από το ΠΑΣΟΚ. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τις κυβερνήσεις "για διαπραγματευτικές ανεπάρκειες και για χαμένη αξιοπιστία μας στην ΕΕ" και ζήτησε "εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές εκρήξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ