Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εγινε νόμος του κράτους!

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών

Νόμος του κράτους είναι πλέον η περιβόητη λίστα φαρμάκου, αφού ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η σχετική τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών. Την τροπολογία ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ την καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Παίρνοντας το λόγο, στη σχετική συζήτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Αχ. Κανταρτζής τόνισαν ότι η καθιέρωση της λίστας φαρμάκων χωρίζει τους ασθενείς σε δύο κατηγορίες: Στους έχοντες και στους μη έχοντες, στους οικονομικά εύπορους, δηλαδή, οι οποίοι μπορούν να έχουν όποιο φάρμακο τους χρειάζεται για την υγεία τους και στους οικονομικά αδυνάτους, οι οποίοι θα υποτάσσονται σ' αυτό που θα τους δίνει η λίστα. "Η τροπολογία αυτή για τη λίστα, υπογράμμισαν οι κομμουνιστές βουλευτές, κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής των κοινωνικών δαπανών για την υγεία". Αποκαλύπτοντας δε την κυβερνητική υποκρισία ότι υπάρχει σπατάλη χρημάτων λόγω της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων από τους πολίτες, οι βουλευτές του Κόμματος σημείωσαν ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στην κοινώς ονομαζόμενη πολυφαρμακία, αλλά στην ασυδοσία των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών που επιβάλλουν ανεξέλεγκτα αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σημείωσαν δε ότι επί ημερών του ΠΑΣΟΚ έκλεισε η ΧΡΩΠΕΙ, χτυπήθηκε και χτυπιέται ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, αφέθηκαν ασύδοτοι οι ισχυροί φαρμακοβιομήχανοι να αισχροκερδούν σε βάρος των ασφαλισμένων κι έτσι το φάρμακο υποτάχθηκε στους νόμους της λεγόμενης αγοράς.

Κι ενώ πέρασε η προαναφερόμενη τροπολογία για τη λίστα φαρμάκων, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τροπολογίες βουλευτών των κομμάτων. Ετσι απορρίφθηκαν 5 τροπολογίες του ΚΚΕ εκ των οποίων: Οι δύο αφορούσαν ζητήματα εργαζομένων του ΟΓΑ (μονιμοποίηση προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μείωση εισφοράς από το 7% στο 5% της εισφοράς που πληρώνει το προσωπικό στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Οι άλλες δύο αφορούσαν θέματα του ΔΣ του ΟΓΑ (να συμμετέχει σ' αυτό αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο υπάλληλος που προβλέπεται να συμμετέχει να προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό). Τέλος, η πέμπτη τροπολογία του ΚΚΕ αφορούσε τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας της ΚΥΔΕΠ στις κλαδικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Κατά τ' αλλά, χτες στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η ψήφιση - και επί των άρθρων - του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών. Ανάμεσα στα άρθρα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ήταν κι αυτό που αφορά την ειδική επιδότηση ανεργίας των απολυμένων της Π - Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ