Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με διαφορετική γλώσσα Εβερτ - Μητσοτάκης

Ενόψει συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως "υποστηρικτής" των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, που κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο

Κινούμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκαν χτες οι Μ. Εβερτ και Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των άλλων κλάδων των εργαζομένων, προοιωνίζοντας έτσι μια πορεία σύγκρουσης προς το συνέδριο, σύγκρουση που θα εκφράζεται με κάθε αφορμή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με δηλώσεις του εμφανίστηκε να στηρίζει φραστικά τις κινητοποιήσεις που τελευταία αναπτύσσονται, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση πήρε σαφείς αποστάσεις, ζητώντας μάλιστα την επέμβαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να κατασταλούν οι αγώνες.

Αυτή η φραστική στήριξη των κινητοποιήσεων από τον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στελεχών της Ρηγίλλης, εντάσσεται στην καλλιέργεια ενόψει του συνεδρίου εικόνας"λαϊκού ηγέτη που βρίσκεται κοντά στα λαϊκά προβλήματα" σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορούν ότι ουσιαστικά στηρίζει με τις δηλώσεις του την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, πραγματικός στόχος της Ρηγίλλης είναι ο Γ. Σουφλιάς που και αυτός κρατάει διακριτικά απόσταση από τις κινητοποιήσεις, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στον Μ. Εβερτ να εμφανίζεται ως ο μόνος "υποστηρικτής" των λαϊκών αιτημάτων.

Με βάση αυτόν το σχεδιασμό ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος με θέμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με δηλώσεις του, εμφανίστηκε να στηρίζει τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι "η ΝΔ βρίσκεται κοντά στον πολίτη, κοντά στο λαό, στους αγώνες του και στις αγωνίες του". Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι "ο κάθε εργαζόμενος επιλέγει τη μορφή αγώνα που θα δώσει", παρά το γεγονός ότι ως λύση προέβαλε την αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική της "μείωσης του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακολουθεί ως απλός θεατής ένα κύμα κινητοποιήσεων, σε ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνται μέθοδοι που παραβιάζουν κατάφωρα το νόμο και τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών". Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα φτάνει στο σημείο να ζητήσει από την κυβέρνηση "να εφαρμόσει τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις".

Την ίδια στιγμή εμπλοκή παρατηρήθηκε στον τρόπο συμμετοχής της ΟΝΝΕΔ στο επικείμενο συνέδριο και γι' αυτό χτες συναντήθηκαν οι Ράλλης, Εβερτ και Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά αποφασίστηκε να οριστούν οι σύνεδροι της νεολαίας από τα τριμελή προεδρεία των οργανώσεων. Από τη Ρηγίλλης χτες έλεγαν ότι δεν έχουν καμία βάση τα σενάρια για επιστροφή του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ, σενάρια που διέψευσε με ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης.

Χτες με ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Β. Πολύδωρας - υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος - παρουσίασε τις πολιτικές του θέσεις ενόψει του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ