Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τον κοινωνικό διάλογο

Με το παραμύθι του κοινωνικού διαλόγου πρέπει να ξεμπερδέψουμε μια και καλή και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τίποτα πιο απατηλό, πιο κούφιο, πιο παραλυτικό, πιο υποκριτικό. Τίποτα πιο βλαβερό για τα συμφέροντα των εργαζομένων από αυτή τη γάγγραινα, που η ύπαρξή της χρονολογείται και προπαγανδίζεται από τότε που υπάρχει ο καπιταλισμός.

Το γεγονός ότι αυτή η θεωρία έχει δεχτεί ισχυρά χτυπήματα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, είναι ασφαλώς πολύ θετικό και ελπιδοφόρο. Δείχνει ότι είναι δυνατόν να γκρεμιστεί πολύ γρήγορα από το βάθρο της ψευτιάς το σκιάχτρο που έστησαν στα χωράφια τους οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες και φρουρούν οι δραγάτες τους (κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα). Εγγύηση γι' αυτό είναι οι πολύ οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, πολλών πραγματικά αριστερών ανθρώπων και άλλων προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων, που κατανοούν πως τη θετική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων μπορεί να φέρει μόνο η όξυνση από την πλευρά της ταξικής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Οσο αυτή η αντίσταση θα δυναμώνει, τόσο θα καταρρέει η αντίληψη του "κοινωνικού διαλόγου". Και αντίστροφα. Στο βαθμό που οι εργαζόμενοι θα απελευθερώνονται από τα δεσμά αυτής της απάτης, τόσο θα βοηθιέται η ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανάγει τον "κοινωνικό διάλογο" σε μέσο επίλυσης όλων των προβλημάτων. Αφού αναθεμάτισαν σαν καταραμένη την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, αφού έριξαν στον Καιάδα τους λαϊκούς αγώνες ως αναχρονιστικούς και επικίνδυνους, στρογγυλοκάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου, από το οποίο κοροϊδεύουν τον κόσμο. Και καλούν τους εργαζόμενους να δουν τους βιομηχάνους - εφοπλιστές - τραπεζίτες - μεγαλέμπορους ως... αδέλφια, ως συμπάσχοντες (!) για την πρόοδο της οικονομίας και του έθνους!

Για διάλογο κάνει λόγο καθημερινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κραδαίνοντας ταυτόχρονα την απειλή των διώξεων. Για διάλογο κάνει λόγο και συνολικά η κυβέρνηση, χλευάζοντας και συκοφαντώντας τους αγωνιζόμενους. Για διάλογο φωνάζει νύχτα - μέρα ο ΣΥΝ και ο Εβερτ, για να μη διαταραχτεί η κοινωνική... συνοχή! Ολοι για το διάλογο "μοχθούν". Μαζί με τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων κραχτών της ολιγαρχίας. Και χώθηκαν στην ΟΚΕ, από όπου "φιλοσοφούν", με γεμάτα στομάχια, για το πώς θα πάμε ενωμένοι στην ΟΝΕ...

Ο διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση και εργαζόμενους θα είχε νόημα, αν υπήρχε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα αγωνιζόταν εναντίον της ολιγαρχίας και θα χρειαζόταν τους αγώνες των εργαζομένων για να υπερνικήσει τις αντιδράσεις των πολυεθνικών. Αλλά τέτοια κυβέρνηση δεν υπάρχει. Το αντίθετο. Ο διάλογος θα είχε νόημα, αν από αυτόν προέκυπταν οφέλη για το λαό. Ομως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, ούτε θα μπορούσε να συμβεί με όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Απεναντίας χρησιμοποιείται από κυβερνώντες και εργοδότες ως μέσον καθησυχασμού, κωλυσιεργίας, εξαπάτησης και ως πυροσβέστης των αγωνιστικών διαθέσεων.

Οι εργαζόμενοι μόνο ένα είδος διαλόγου μπορούν να κάνουν: Να διαπραγματεύονται με κυβέρνηση και εργοδοσία ανυποχώρητα τα αιτήματά τους και από θέση ισχύος και έχοντας συνείδηση ότι απέναντί τους έχουν εχθρούς και όχι συμμάχους. Για τους εργαζόμενους ο διάλογος δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μια απλούστατη μορφή πάλης, ένας χώρος διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους. Ο πραγματικός και ωφέλιμος γι' αυτούς διάλογος θα έχει αποτελέσματα, όσο δυναμώνει η ενότητα και ο αγώνας τους, όσο αυξάνεται η αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν μονοπώλια - κυβέρνηση και άλλοι εταίροι. Μόνο αυτή η γλώσσα θα δημιουργήσει τις βάσεις της λαϊκής ενότητας και αντεπίθεσης.

Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κόμματα της ολιγαρχίας σπρώχνουν τη χώρα προς το χάος(2007-03-16 00:00:00.0)
Αμεση ανταπόκριση(2001-05-11 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής(1999-03-12 00:00:00.0)
Στόχος, το χτύπημα των κατακτήσεων(1997-07-03 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια κατά της απάτης(1997-06-18 00:00:00.0)
Θλιβεροί υπηρέτες της οικονομικής ολιγαρχίας(1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ