Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονισμός και τριβές

Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι συντονίζονται με την Ουάσιγκτον, δύσκολα πια αποκρύπτονται οι τριβές μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για τους χειρισμούς στο Κυπριακό

Καθώς οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συντονίζουν τις κινήσεις τους με τα βήματα της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, Αθήνα και Λευκωσία, παρά τις συσκέψεις, εξακολουθούν να αναζητούν κοινή γραμμή πλεύσης.

Την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση, όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, έλαβε με σαφή τρόπο δύο μηνύματα: Πρώτον, ότι δεν είναι δυνατό να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη δρομολόγηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και δεύτερον, πως οι αμερικανικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για το κυπριακό έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των ισχυρών, τουλάχιστον, Ευρωπαίων εταίρων.

Η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ως διαπραγματευτικό χαρτί στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει, καθώς η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκοπό να "παίξει" αυτό το χαρτί στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, που οργανώνει η αμερικανική διπλωματία. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα κινηθεί αναξάρτητα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη αυτή φαίνεται να μη συμμερίζεται η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης (όπως έγραψε χτες η εφημερίδα "Καθημερινή") σκοπεύει να "διαπραγματευτεί" την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρ. Ντενκτάς την προσεχή άνοιξη, στο πλαίσιο της - προετοιμασμένης από τις ΗΠΑ - συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, χτες η κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε διά του υπουργού Εξωτερικών της, Αλ. Μιχαηλίδη, στον Αμερικανό πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, την απάντησή της στην πρόταση Κάβανο για το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δήλωσε απογοητευμένος που δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μορατόριουμ, αλλά ελπίζουμε, πρόσθεσε, πως θα μπορέσουν να γίνουν άλλα βήματα.

Ο Σημίτης για Κυπριακό - ελληνοτουρκικά.

Στο Κυπριακό, ως πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

"Εμείς θεωρούμε, είπε ο Κ. Σημίτης, ότι οι καιροί είναι ώριμοι για μια επίλυση του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην "πολιτική απειλών που ακολουθεί η Τουρκία κατά της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικός στόχος η επίλυση (2005-10-08 00:00:00.0)
Επιστολή σε Σημίτη για Κυπριακό (2000-11-21 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης (1998-11-12 00:00:00.0)
Κερδίζει έδαφος η ιδέα της προσφυγής στον ΟΗΕ (1998-10-07 00:00:00.0)
Διακήρυξη υποτέλειας (1997-01-24 00:00:00.0)
Σε πορεία διευθέτησης (1997-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ