Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμύθια του "εκσυγχρονισμού"

Ενα νέο μύθο, ανάμεσα σε τόσους άλλους, επιχειρεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών": Το μύθο ότι η πολιτική της, στο σύνολό της αλλά και σε επιμέρους τομείς, είναι "ιερή και απαραβίαστη" και "δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση".

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δέος στην κοινωνία απέναντι ακριβώς σε αυτήν την πολιτική, η οποία σπέρνει φτώχεια και ανεργία.

Στη βάση αυτού του μύθου επιχειρείται να περάσει η αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβερνητική πολιτική, πέρα από το ότι είναι "μοναδικά ορθή", είναι και αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γι' αυτό, "κάτω τα χέρια από την πολιτική μας".

Με βάση αυτόν τον κατασκευασμένο μύθο η κυβέρνηση στρέφεται στους απεργούς και δηλώνει σοβαρά: "Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, εκτός από την πολιτική μας" (!). Στρεφόμενη προς τους αγρότες, εμφανίζεται "ανοιχτή στο διάλογο" για όλα τα θέματα, εκτός από την ...αγροτική πολιτική! Το ίδιο δηλώνει και προς τους ναυτεργάτες: "Συζητάμε για τα πάντα εκτός από τη ναυτιλιακή μας πολιτική". Το ίδιο ισχύει και για τη φορολογική πολιτική, την εισοδηματική κ. ο. κ.

***

Πρόκειται για αστεία επιχείρηση, με προφανή σκοπό να τεθούν στο απυρόβλητο οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της σε όλη τους στην έκταση και όχι μόνο ο "στενός πυρήνας" τους.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος διαπράττει και άλλη "λογική" αυθαιρεσία. Θεωρεί ως δεδομένη τη λαϊκή αποδοχή και συναίνεση σε αυτή την πολιτική, γεγονός βέβαια που δεν προκύπτει ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 22ας Σεπτεμβρίου.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπαίξει τους απεργούς και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Γιατί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, ακριβώς η "διάσωση" και επιβολή της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι αυτή που προκαλεί τεράστια δεινά στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα.

***

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Αν δεν υπάρξουν μπλόκα στις αντιλαϊκές επιλογές και τελικά αν δεν ανατραπεί, πώς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι συνταξιούχοι κ. ο. κ. θα περισώσουν ό,τι μπορούν από τα δικαιώματά τους; Πώς θα προλάβουν νέα χειροτέρευση της κατάστασής τους και του βιοτικού επιπέδου τους;

Σε άλλες εποχές παρόμοιοι ισχυρισμοί και αυθαίρετα κατασκευάσματα αντιμετωπίζονταν με ειρωνικούς καγχασμούς. Στην εποχή όμως του "εκσυγχρονισμού", που γυρίζει την κοινωνία δεκαετίες προς τα πίσω, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται και να ξεσπάζονται.

Ιερή πολιτική και απαραβίαστη είναι μόνο αυτή που έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών. Η κυβερνητική πολιτική χρειάζεται να ανατραπεί και οι διαχειριστές της "να φύγουν κακήν κακώς".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ