Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεκτίμητη η δράση και η προσφορά της

Βαθιά θλίψη προκάλεσε ο θάνατος της Ρούλας Κουκούλου σε όλους τους χώρους που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε η Ρούλα Κουκούλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της τονίζει τα εξής:

"Η ΕΕΔΥΕ με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο της αγωνίστριας της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Ρούλας Κουκούλου.

Η Ρούλα Κουκούλου υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Φιλειρηνικού Κινήματος.

Πήρε μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Συνέδριο των Διανοουμένων για την Ειρήνη το 1948 στο Βροτσλάβ της Πολωνίας μαζί με τον Πέτρο Κόκαλη, την Ελλη Αλεξίου και άλλους Ελληνες διανοούμενους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελούσαν την ελληνική αντιπροσωπεία. Το Συνέδριο έκανε έκκληση για οργάνωση του αγώνα για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Το 1949 πήρε μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Δυνάμεων της Ειρήνης, που συνήλθε ταυτόχρονα στο Παρίσι και στην Πράγα (ο ψυχρός πόλεμος που είχε ήδη αρχίσει δεν επέτρεψε σ' όλους τους αντιπροσώπους να συγκεντρωθούν σε μια πόλη), το οποίο έθεσε τα θεμέλια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που συγκροτήθηκε ένα χρόνο αργότερα στη Βαρσοβία, με πρόεδρο τον Ζολιό - Κιουρί.

Η Ρούλα Κουκούλου πρωτοστάτησε για την οργάνωση του Κινήματος Ειρήνης στη χώρα μας και την παραπέρα ανάπτυξή του.

Η ανάπτυξη αυτή των φιλειρηνικών αγώνων οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης πανελλαδικά οργανωμένης κίνησης ειρήνης στη χώρα μας, της ΕΕΔΥΕ, στις 15 Μάη 1955. Πήρε ενεργά μέρος και πρωτοστάτησε σ' όλους τους αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος, καθοδηγώντας και παραδειγματίζοντας με την πλούσια δράση της και πείρα.

Παρά τα προβλήματα της υγείας της, η Ρ. Κουκούλου έδινε καθημερινά παρών στους αγώνες της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Μεγάλη εξάλλου ήταν η προσφορά της για την ανάκαμψη του Φιλειρηνικού Κινήματος μετά το 1992.

Η ΕΕΔΥΕ για την ανεκτίμητη δράση και προσφορά της στην υπόθεση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και το δίκιο του Λαού μας, στο 12ο Συνέδριό της την τίμησε με το μετάλλιο Ειρήνης "Γρηγόρη Λαμπράκη".

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει τα πιο βαθιά και ειλικρινή της συλλυπητήρια για το θάνατο της αγωνίστριας της Δημοκρατίας Ρούλας Κουκούλου.

Η Ρούλα Κουκούλου θα είναι πάντα μαζί μας στους αγώνες μας για την ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη".

Το ΚΜΕ

Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) με αφορμή το θάνατο της Ρούλας Κουκούλου τονίζει τα παρακάτω:

"Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της σημαντικής λαϊκής αγωνίστριας και επιφανούς στελέχους του σ. Ρούλας Κουκούλου.

Η σ. Ρούλα Κουκούλου αφιέρωσε το σύνολο της πολυτάραχης ζωής της για το θρίαμβο της υπόθεσης του σοσιαλισμού.

Αντεξε στις πιο σκληρές δοκιμασίες και διώξεις και ανέπτυξε πολύπλευρη πρωτοπόρα δράση σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως στο κίνημα ειρήνης, στα θέματα του πολιτισμού, στο γυναικείο κίνημα κλπ.

Η αταλάντευτη αγωνιστική της στάση σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τα νεανικά της χρόνια στο ΕΑΜ και στο ΔΣΕ, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς.

Τα μέλη και το ΔΣ του ΚΜΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το χαμό της σ. Ρούλας, η οποία συνέβαλε ιδιαίτερα στην ίδρυση και ανάπτυξη του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών".

  • Τα μέλη και το Τμήμα Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 15.000 δραχμών αντί για στεφάνι στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας Ρούλας Κουκούλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη μεγάλη προσφορά της στο ΚΚΕ, στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας και ιδιαίτερα στην προώθηση της ισοτιμίας των γυναικών στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ