Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι φύλακες έχουν γνώση

Του Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η αγωνιστική θύελλα, που ενέσκηψε στη χώρα μας, τρεις μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη, καλά κρατεί. Η ίδια η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, πολιτική που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και μετά χαράς αποδέχονται οι κυβερνώντες εκσυγχρονιστές, φροντίζει να την τροφοδοτεί και να τη βοηθάει στις αλλεπάλληλες κορυφώσεις της. Τίποτα δε δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον πρόκειται να εξασθενίσει. Ο απεργιακός αγώνας των καθηγητών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά που θυμίζουν τις καλύτερες αγωνιστικές στιγμές αυτού του κλάδου, οι αγρότες που όλα δείχνουν πως επανακάμπτουν απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα δριμύτεροι, οι ναυτεργάτες, που, κλείνοντας τον πρόσφατο ηρωικό απεργιακό τους αγώνα, δήλωσαν πως σύντομα θα ξαναβρεθούν στους καταπέλτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες που προετοιμάζονται, όλοι και όλα επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

Παράλληλα, όμως, έχει αναπτυχθεί και έχει γίνει φανερή η προσπάθεια - σχέδιο της κυβέρνησης και ανακόψει αυτή τη θύελλα, να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη με τον εχθρό - λαό. Για την επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας, η κυβέρνηση έχει ήδη βγάλει από τις φαρέτρες της πολλά από τα βέλη που διαθέτει, βέλη όμως που δε βρήκαν το στόχο, όσο και όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, μια και εξουδετερώθηκαν - σε μεγάλο βαθμό - από το οπλοστάσιο των αγωνιζόμενων κλάδων. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει και πάλι τα ίδια όπλα και μάλιστα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προκειμένου να τα βγάλει πέρα με τις νέες αγωνιστικές κορυφώσεις που έρχονται. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να δούμε δύο από τα πιο βασικά όπλα που χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα και πώς αυτά αχρηστεύτηκαν.

1. Υποχώρηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που εναντιώνονται σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς άσκηση ανοιχτής τρομοκρατίας δεν μπορούν φυσικά να περιμένουν οι εγκέφαλοι που κατοικοεδρεύουν στα κυβερνητικά επιτελεία. Βέλη, λοιπόν, από τη φαρέτρα της τρομοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον. Ετσι μέχρι τώρα είδαμε:

- Να ενεργοποιούνται δίκες σε μαζική κλίμακα, για "αδικήματα" που έλαβαν χώρα σε παλιότερες κινητοποιήσεις, να δικάζονται - και σε αρκετές περιπτώσεις να καταδικάζονται - αγωνιστές αγρότες, μαθητές κλπ. Παράλληλα, να ξεκινά μια πρωτοφανής βιομηχανία μηνύσεων σε αγωνιζόμενους αγρότες, ναυτεργάτες κλπ. σπρωγμένη ανοιχτά από τα πιο επίσημα κυβερνητικά στελέχη, που δε χάνουν ευκαιρία να επικαλούνται τις "παρανομίες" που διενεργούνται σ' αυτές τις κινητοποιήσεις και να καλούν τους εισαγγελείς και τη δικαιοσύνη"να πράξει το καθήκον της".

- Τα ΜΑΤ, το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία, οι Ειδικές Δυνάμεις, όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός να κάνει την εμφάνισή του - και όπου του επέτρεπε ο συσχετισμός δυνάμεων να αναλαμβάνει και δράση - σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει, να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του εχθρού - λαού.

- Να συγκροτείται, καθοδηγούμενος απ' ευθείας από τα κυβερνητικά επιτελεία, παρακρατικός μηχανισμός από κοινωνικά κατακάθια και αποβράσματα, με αποστολή να στρέψουν - και μάλιστα δυναμικά - τμήματα των πολιτών, που αντικειμενικά θιγόντουσαν από τις συνέπειες των κινητοποιήσεων, ενάντια στους αγωνιζόμενους.

Απέναντι στα τρομοκρατικά αυτά βέλη ο εχθρός - λαός ύψωσε την ασπίδα ενός ανυπέρβλητου σύγχρονου ηρωισμού, πλαισιωμένου από θαυμαστή οργάνωση, υψηλή πειθαρχία, μοναδική ενότητα χτισμένη πάνω στη δράση. Καθημερινές ήταν οι εικόνες των αγροτών, που στέκονταν όρθιοι ή ξαπλωτοί μπροστά στα φορτηγά, των ναυτεργατών, που ρίχνονταν στη θάλασσα, για να αποτρέψουν τον απόπλουν κάποιου πλοίου, ενώ αμέτρητες θα αποδειχτούν για τον ιστορικό ερευνητή οι μικρές και μεγάλες πράξεις ηρωισμού, αυτοθυσίας και συντροφικότητας που ξετυλίχτηκαν στους μεγάλους πολυήμερους αγώνες σε κάθε αγροτικό μπλόκο, σε κάθε λιμάνι, αλλά και σε κάθε πλοίο. Ταυτόχρονα, ο αγώνας τους περιβλήθηκε από μια - πρωτοφανέρωτη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα - έμπρακτη αλληλεγγύη. Χιλιάδες ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης, ατέλειωτες οι ώρες που χιλιάδες λαού πέρασε συμπαραστεκόμενος και διαδηλώνοντας με τους αγρότες στα μπλόκα, με τους ναυτεργάτες στις προβλήτες των λιμανιών όλης της χώρας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι αυτός ο συνδυασμός του ακατάβλητου ηρωισμού, της συνειδητής πειθαρχίας και της τεράστιας επιμονής των αγωνιζόμενων από τη μια και της όλο και μεγαλύτερης έμπρακτης συμπαράστασης από την άλλη, είναι η άτρωτη ασπίδα, που αποτελεσματικά μπορεί να προστατεύσει τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα από την επίθεση τρομοκρατίας της κυβέρνησης.

2. Εκσυγχρονιστική κυβέρνηση, που να μην κλίνει σε όλες τις πτώσεις την πανάκεια που ακούει στο όνομα διάλογος δε νοείται. Συνεπής με αυτήν την αρχή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη φαρέτρα του διαλόγου εκτοξεύοντας πολλά βέλη και απ' αυτήν. Ετσι:

- Καλεί γενικά σε διάλογο τους αγωνιζόμενους κλάδους, προσπαθώντας έτσι να περάσει την εντύπωση ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε διάλογος και ότι, προφανώς, η μια πλευρά δε γνωρίζει τις θέσεις της άλλης ή,ακόμα χειρότερα, ότι η άλλη πλευρά δεν το θέλει. Η αλήθεια φυσικά είναι τελείως αντίθετη: Και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της - και για τα οποία ξεσηκώνεται ο κόσμος - και οι κλάδοι που κινητοποιούνται γνωρίζουν πολύ καλά πού το πάει η κυβέρνηση, γι' αυτό, άλλωστε, και κινητοποιούνται.

- Καλεί σε διάλογο μόνο τα λεγόμενα θεσμικά όργανα, αποκλείοντας έτσι π.χ. την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών, λες και δεν είναι επίσης θεσμικά όργανα οι φορείς της θεσσαλικής αγροτιάς, οι πρόεδροι των οποίων συγκροτούν αυτή την επιτροπή. Με αυτή την πρακτική πάει να διαμορφώσει την άποψη ότι οι αγωνιζόμενοι δεν εκφράζουν όλη την τάξη τους - τάξη που εκφράζουν τα "θεσμικά όργανα" - ότι δεν αποτελούν παρά μια ομάδα που δεν έχει νόημα η συζήτηση μαζί της.

- Δε συζητά με απεργούς, με τους δρόμους μπλοκαρισμένους κλπ. Θεωρεί, δηλαδή, ότι είναι λογικό κατά τη διαδικασία της συζήτησης η ίδια να συνεχίζει να υλοποιεί την πολιτική που αφανίζει τους συνομιλητές της, ενώ αυτοί οι τελευταίοι να μην αντιστέκονται στην πολιτική που τους αφανίζει.

- Καλεί σε διάλογο, ενώ δεν παύει ούτε στιγμή να διαλαλεί ότι η ίδια παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ότι δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό περιθώριο για παραχωρήσεις.

Επιδιώκει, δηλαδή, ένα διάλογο για το διάλογο, ένα διάλογο - πρόφαση, ένα διάλογο - όπλο εκφυλισμού των κινητοποιήσεων, ένα διάλογο που στο τέλος του θα βρίσκονται η επικράτηση της δικής της πολιτικής και η παραπέρα όξυνση όλων των άλυτων προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί.

Απέναντι στα βέλη του διαλόγου, που εκτοξεύει η κυβέρνηση απ' αυτή τη φαρέτρα, οι αγωνιζόμενοι κλάδοι αντιπαραθέτουν το διάλογο που επιβάλλει η δύναμη του αγώνα. Αλλωστε, η πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών απέδειξε ότι η δύναμη του αγώνα είναι η μόνη που μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο, να αφήσει το αγέρωχο και ανυποχώρητο ύφος και να κάνει κάποιες - έστω και λίγες - παραχωρήσεις.

Τρομοκρατία και "διάλογος", κάτι σαν μαστίγιο και καρότο δηλαδή, αποδεικνύονται τα βασικά όπλα της κυβέρνησης ενάντια στον εχθρό - λαό. Ας συνεχίσει, λοιπόν, να τα χρησιμοποιεί. Οι φύλακες τώρα πια δεν έχουν μόνο θέληση, έχουν και τις δικές τους εμπειρίες. Εχουν γνώση.

σποτ

Αμέτρητες θα αποδειχτούν για τον ιστορικό ερευνητή οι μικρές και μεγάλες πράξεις ηρωισμού, αυτοθυσίας και συντροφικότητας που ξετυλίχτηκαν στους μεγάλους πολυήμερους αγώνες, σε κάθε αγροτικό μπλόκο, σε κάθε λιμάνι, αλλά και σε κάθε πλοίο

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μικρομεσαίοι αγρότες στο πλευρό των ναυτεργατών (2016-12-10 00:00:00.0)
Καταδικάζεται η κυβερνητική πρακτική (1997-05-29 00:00:00.0)
Στημένη υπόθεση (1997-02-15 00:00:00.0)
ΝΙΚΗΣΑΝ η λαϊκή ενότητα και οργάνωση (1997-02-05 00:00:00.0)
Αταλάντευτοι προχωρούν σε νέους αγώνες (1997-01-21 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουμε την ίδια πολιτική (1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ