Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σαν ψάρι έξω απ' το νερό!

Σοβαρότατους προβληματισμούς δημιουργούν στην ηγεσία του ΣΥΝ οι πρόσφατες κινητοποιήσεις...

Κάθε άλλο παρά γόνιμο έδαφος, για την ανάπτυξη της πολιτικής που έχει επιλέξει, δείχνει να θεωρεί η ηγεσία του Συνασπισμού την κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται με τη συνεχή όξυνση των αντιδράσεων για την κυβερνητική πολιτική σε πολλούς κλάδους εργαζομένων. Ο κίνδυνος αυτός είναι φανερό ότι γίνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο ορατός για το ΣΥΝ, όσο οι κοινωνικοί αγώνες διευρύνονται και τίποτε δε δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συγκρατήσει τη λαϊκή αποδοκιμασία της πολιτικής της. Πληθαίνουν κατ' επέκταση οι φωνές στο εσωτερικό του Συνασπισμού, που εκφράζουν ακριβώς αυτή τη μορφή... πανικού.

"Διάφορες κοινωνικές ομάδες προβάλλουν μαξιμαλιστικά αιτήματα χωρίς να τα εντάξουν σε ένα στοιχειώδες έστω, ευρύτερο κοινωνικό σχέδιο, χωρίς να ενδιαφέρονται για ένα ισορροπημένο, συνολικό προχώρημα της κοινωνίας (...). Οι μορφές πάλης που επιλέγουν διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τα συμφέροντα άλλων κοινωνικών ομάδων πολλές φορές οικονομικά ασθενέστερων", αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην "Αυγή", ο Π. Αθανασόπουλος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού,περιγράφοντας με τον... δικό του τρόπο το τι γίνεται αυτόν το καιρό. Δεν πρόκειται βέβαια για άποψη προσωπική του εν λόγω πολιτικού στέλεχος. Η κεντρική θέση του Συνασπισμού πριν λίγες ημέρες, όταν ήταν σε έξαρση ό αγώνας των ναυτεργατών, συνίστατο στο ότι τροφοδοτούνται "εμφύλιες κοινωνικές συγκρούσεις και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού", ενώ σημειωνόταν ότι "η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συνοχή γύρω από θετικούς οικονομικούς κοινωνικούς και εθνικούς στόχους".

Ο Συνασπισμός είχε κατηγορήσει τότε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών, όμως αυτές οι αντιπολιτευτικές - για λόγους τακτικής - κορόνες, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα του ότι οι κοινωνικοί αγώνες γίνονται αντιληπτοί ως ένα αρνητικό φαινόμενο, ως ένας "κίνδυνος για την πορεία της χώρας".Αλλωστε και η (αποτυχημένη) παρέμβαση του προέδρου του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλου, να μεσολαβήσει για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους ναυτεργάτες και την κυβέρνηση μέσω συνάντησης με τον πρωθυπουργό, δεν είχε ως μόνο στόχο την αποκόμιση πολιτικού οφέλους, αλλά έδειχνε και τη βιασύνη... να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Αποκαλυπτήρια

Οσον αφορά το τι ακριβώς είναι αυτό που "φοβίζει" σήμερα την ηγεσία του Συνασπισμού, το προαναφερθέν στέλεχος του κόμματος, Π. Αθανασόπουλος,το προσδιορίζει με σαφήνεια: Οι σημερινοί αγώνες "δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αλλά την πραξικοπηματική επιβολή επί της κοινωνίας της πολιτικής γραμμής της αντιδημοκρατικής και αντιευρωπαϊκής σταλινικής ηγεσίας του ΚΚΕ". "Ο ΣΥΝ", συμπληρώνει, "οφείλει να κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση με γνώμονα τις αρχές του εκσυγχρονισμού, του ευρωπαϊσμού, του αντιεθνικισμού...", "να επεξεργαστεί το δικό του πολιτικό πλαίσιο για το διεκδικητικό κίνημα. Με διεκδικήσεις που θα παίρνουν ταυτόχρονα υπόψη την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, την επιτακτική προτεραιότητα να μετάσχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".Αραγε γιατί η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων κάνει τον Συνασπισμό πιο διστακτικό στο να ασκήσει μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η πραγμάτωση αυτής της πορείας σε περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οδηγεί αναπόφευκτα στα "αποκαλυπτήρια", σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, της ουσίας της πολιτικής που ασκεί ο Συνασπισμός. Περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητά του να διατηρήσει ακόμα και το σημερινό του αντιπολιτευτικό ύφος. Αφαιρείται από τον πολιτικό του λόγο η χρησιμότατη πολυτέλεια της αναγωγής των πάντων σε πρόβλημα "εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των θεσμών", αναγκάζοντάς την ηγεσία του να τοποθετηθεί απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τη να τοποθετηθεί απέναντι στις γενεσιουργούς αιτίες τους, στην πορεία δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και στους όρους της! Εξωθεί το Συνασπισμό να μεταβάλει το ρόλο του. Αντί να "ψαρεύει" στη θάλασσα της αόριστης λαϊκής δυσφορίας από την κυβερνητική πολιτική, να πάρει θέση: Μαζί ή ενάντια, στο διογκούμενο αγωνιστικό λαϊκό κίνημα αγανάκτησης; Ομως οι δεδομένες πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ, η συνέπεια που θέλει να δείξει ως "υπεύθυνη" δύναμη ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δεν του επιτρέπουν παρά να ολισθαίνει προς το δεύτερο.

Κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, ο Συνασπισμός, είτε συγκαλυμμένα με προτάσεις μεσολάβησης, αναγωγής των προβλημάτων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και την προαγωγή της λογικής του "κοινωνικού διαλόγου" που προωθεί και η κυβέρνηση, είτε ανοιχτά με την Ερώτηση του βουλευτή του, Σ. Δανέλλη που ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπονόμευσης του αγώνα των ναυτεργατών στην Κρήτη, έδειξε τις προθέσεις του. Οσο οι αγώνες των εργαζομένων εντείνονται, κι αποκτούν περισσότερα μαζικά και συμπαγή χαρακτηριστικά, η ηγεσία του Συνασπισμού θα "σπρώχνεται" στον ίδιο δρόμο μέχρι το τέλος.

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ