Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στριμώχνουν οι κινητοποιήσεις

Εγκλωβισμένος ανάμεσα στον "εκσυγχρονισμό" και τη διογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση βρίσκεται ο κεντρικός ηγετικός πυρήνας του Συνασπισμού, αφού η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και τους αγώνες των εργαζομένων αντανακλάται και στο εσωτερικό του κόμματος.

Η ηγεσία του Συνασπισμού ισορροπεί, αναζητώντας πολιτικές λύσεις και στάσεις, που να διατηρούν τις βασικές αρχές της "προγραμματικής αντιπολίτευσης" και της "υπεύθυνης δύναμης ευρωπαϊκού προσανατολισμού", χωρίς όμως να έχουν παράλληλα και πολιτικό κόστος στα κοινωνικά στρώματα, που σήμερα πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές και στο γενικότερο κλίμα αποδοκιμασίας που δημιουργείται. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι τα περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο από την ένταση της εσωκομματικής κριτικής σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης μιας ακόμα πιο ξεκάθαρης στάσης απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες, που να αποστασιοποιείται με σαφήνεια από τα αιτήματα που αποτελούν εμπόδιο σε μια εθνική συναινετική πορεία "εξόδου της χώρας από την κρίση". Παράλληλα έντονη είναι η κριτική που ασκείται στο μέχρι τώρα χειρισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών και των ναυτεργατών από το ΣΥΝ, όπου γίνεται λόγος για "άτολμο" και "λαϊκίστικο" πολιτικό λόγο.

Μέσα σε αυτό το εσωκομματικό κλίμα, ο Συνασπισμός προσπαθεί να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, προσδοκώντας την ελάχιστη δυνατή φθορά για τον εαυτό του. Επιδιώκει συνάμα την καλλιέργεια του προφίλ μιας πολιτικής δύναμης που ως "από μηχανής θεός" θα μπορέσει να δώσει "ρεαλιστικές λύσεις" εκτόνωσης μιας ανεπιθύμητης κοινωνικής κρίσης, μέσα στα πλαίσια των "αναγκαίων προσαρμογών" της χώρας. Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωσταντόπουλου, στη συνδιάσκεψη του ΣΥΝ στον Πειραιά. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, σήμερα απαιτείται "κοινωνική συναίνεση για να υπάρξει ίση κατανομή των θυσιών, αναγκαίες προσαρμογές με κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μονόπλευρες επιλογές που μεγαλώνουν τις αναστατώσεις, όχι απάθεια και αυταρχισμός, αλλά κοινωνική συνοχή και στήριξη".Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή είναι και η προϋπόθεση για μια "νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα αλλάξει σκηνικό και συσχετισμούς".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ