Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις για αγορά ρωσικών όπλων

Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής αντιστράτηγο έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, για να συζητηθεί η δυνατότητα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών. Οι επαφές αυτές γίνονται στα πλαίσια υλοποίησης του νέου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ύψους, όπως έχει ανακοινωθεί 4 τρισ. δραχμών.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές σε διάφορα επίπεδα, θα επισκεφθεί πολεμικές βιομηχανίες, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αμυνας Δ. Αποστολάκη και τέλος θα υπογραφεί η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το τρέχον έτος. Ο υφυπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Κυριακής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγορά και από την Ελλάδα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος αεράμυνας που θεωρείται ξεπερασμένο. "Η προμήθεια, σημειώνει, συγχρόνων συστημάτων αεράμυνας, που θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα υπάρχοντα, περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του ΕΜΠΑΕ, και για το λόγο αυτό θα δεχθούμε προσφορές από οπουδήποτε". Το ενδεχόμενο πάντως συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται.

Η όλη συζήτηση πάντως, που διεξάγεται για την αγορά ρωσικών όπλων, υπάρχει η εκτίμηση, σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι γίνεται με μοναδικό στόχο από ελληνικής πλευράς τη βελτίωση της διαπραγματευτικής της θέσης απέναντι στις δυτικές, κυρίως αμερικάνικες, πολεμικές βιομηχανίες και όχι για την αγορά ρωσικών όπλων. Επιπρόσθετο εμπόδιο τίθεται με το ζήτημα της χρηματοδότησης μιας τέτοιας αγοράς, αφού οι Ρώσοι πουλάνε όπλα ζητώντας το αντίτιμο μόνο σε "σκληρό" συνάλλαγμα. Οι αγορές όμως που γίνονται εκ μέρους της Ελλάδας από τις πολεμικές βιομηχανίες των ΝΑΤΟικών χωρών, χρηματοδοτούνται είτε από διεθνείς τράπεζες είτε, όταν πρόκειται για αμερικάνικα όπλα από τη λεγόμενη βοήθεια την οποία δίνουν οι Αμερικανοί που βέβαια πρόκειται για ληστρικό δάνειο.

Είναι λοιπόν αμφίβολο αν οι διεθνείς τράπεζες, για καθαρά πολιτικούς λόγους, θα ήταν διατεθειμένες, με το αζημίωτο, να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα για την αγορά ρωσικών όπλων. Παρ' όλα αυτά αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει πολιτική διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας των εξοπλισμών και να αποκρούσει τις πιέσεις των ΝΑΤΟικών, υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων από όποια χώρα και αν προέρχονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγορές όπλων από το εξωτερικό (2010-10-28 00:00:00.0)
Διεθνές παζάρι όπλων στον Πειραιά (2006-09-29 00:00:00.0)
Νέα καταιγίδα εξοπλισμών στον ορίζοντα (2006-01-06 00:00:00.0)
Αγώνας κατά των εξοπλισμών της «νέας τάξης» (2000-01-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αξιολογήσεις... (1998-03-31 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού (1996-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ