Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νικητές βγήκαν οι ναυτεργάτες"

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ εκτιμούν τα αποτελέσματα της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης στα πλοία και προειδοποιούν με νέους αγώνες εάν συνεχισθεί η ίδια πολιτική της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κρατικής αναλγησίας

"Από την απεργία αυτή βγήκαμε νικητές. Νικήσαμε τους τρομοκρατικούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Διατηρήστε την ενότητα που επιτεύχθηκε στα καράβια και τη θέληση για αγωνιστική δράση. Ο αγώνας συνεχίζεται".Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",καλώντας τους ναυτεργάτες "να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του μηδενισμού που πάνε να σπείρουν την απογοήτευση".

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία χαιρετίζουν όλους τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους που για δέκα μέρες έδωσαν έναν σκληρό απεργιακό αγώνα. "Ο δεκαήμερος ηρωικός απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών - τονίζουν - έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για αγωνιστική υπεράσπιση και διεκδίκηση των χρόνιων και ώριμων αιτημάτων των ναυτεργατών. Η μεθόδευση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, η τρομοκρατία, η βία, η διαστρέβλωση των αιτημάτων, η επιχείρηση διάσπασης της ενότητας και της δράσης των ναυτεργατών έπεσαν στο κενό"!

"Στο κενό έπεσαν - συνεχίζουν τα σωματεία - και οι προσπάθειες της αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με άλλες κοινωνικές ομάδες. Το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης δεν τους επέτρεψε να περάσουν. Οι όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση στη δεκαήμερη απεργία των ναυτεργατών ήταν κάτω από το βάρος του αγώνα των ναυτεργατών και της ενεργητικής αλληλεγγύης των άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης".

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι αυτός ο αγώνας αποτελεί παρακαταθήκη για μελλοντικούς αγώνες και είναι το στέρεο υπόβαθρο για να μην περάσει ο αφελληνισμός της ναυτιλίας.Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κρατικής αναλγησίας - προειδοποιούν - οι ναυτεργάτες θα βρεθούν σύντομα στους καταπέλτες και στους ντόκους.

Σύμφωνα με τα σωματεία, από τις λύσεις που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση άμεσα εξαρτάται η παραπέρα πορεία του αγώνα. Για την απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Για τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις των ναυτεργατικών οργανώσεων. Για την προοδευτική αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού εν ενεργεία. Για τη διατήρηση και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των ναυτεργατών καταργώντας τις πρόσφατες του 1994 και 1997 φορομπηχτικές διατάξεις και την ουσιαστική προστασία του μισθού μας και του βιοτικού επιπέδου των ναυτεργατών (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας).

"Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης - σημειώνεται - απέχουν από την ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Δε λύνουν τα προβλήματά μας. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια διάσπασης της ενότητας των ναυτεργατών. Η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχει τεράστιες ευθύνες για την αναστολή της απεργίας, αναφέρουν τα δυο σωματεία, αλλά και για την από εδώ και πέρα πορεία που θα ακολουθήσει. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν μικρή για να εκπροσωπεί τη γιγάντια άκαμπτη αγωνιστική στάση των ναυτεργατών".

"Οι Ενώσεις μας - καταλήγει η ανακοίνωση - με ανιδιοτέλεια, χωρίς σκοπιμότητες, ταλαντεύσεις και ερωτηματικά αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της μεγαλειώδους απεργίας μας, πίστευαν και πιστεύουν ότι η απεργία έπρεπε να συνεχιστεί, γιατί θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.Πρόταση που κάναμε στην ΕΕ της ΠΝΟ και πήρε 5 ψήφους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ