Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΕΝΑΤΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 4ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οι γονείς στο πλευρό των εκπαιδευτικών

- Η Ενωση Γονέων του 4ου Διαμερίσματος έχει ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των καθηγητών. Θα κάνει και πράξη αυτή τη συμπαράσταση με τη συμμετοχή των γονιών στο σημερινό συλλαλητήριο;

- Η Ενωση Γονέων του 4ου Διαμερίσματος, σταθερή στη θέση που έχει πάρει για συμπαράσταση στον αγώνα των καθηγητών, θα συμμετέχει και θα χαιρετίσει τη συγκέντρωση των απεργών καθηγητών. Καλούμε στη συγκέντρωση, πέρα από το Συμβούλιο της Ενωσης, όλους τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να διεκδικήσουν λύσεις για τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και τα προβλήματα της παιδείας. Παρά τις όποιες δυσκολίες θα πρέπει οι γονείς να δώσουν την καλύτερη δυνατή παρουσία στη συγκέντρωση.

- Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι και αιτήματα των γονιών;

- Πρέπει κατ' αρχήν να σημειωθεί ότι όλα είναι οικονομικά αιτήματα και αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι δε συζητά οικονομικά θέματα, αλλά "θεσμικά" δε στέκει. Δεν υπάρχει αίτημα χωρίς οικονομική βάση, καθώς όλα τα προβλήματα της παιδείας ξεκινούν από τη χαμηλή χρηματοδότησή της. Γι' αυτό θεωρούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την παιδεία αναγκαία. Τα άλλα αιτήματα για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, κατάργηση των τμημάτων Διεθνούς Απολυτηρίου, εξοπλισμό των σχολείων, μαζικούς διορισμούς, εφαρμογή της ενισχυτικής διδασκαλίας, το αίτημα να λειτουργούν όλα τα σχολεία πρωινά, που και αυτά έχουν οικονομικό κόστος, είναι και δικά μας αιτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ' όλο που από τον περσινό Μάη ξεκινήσαμε προσπάθεια να μην υπάρξουν λειτουργικά κενά, βλέπαμε τα παιδιά μας να γυρνούν στο σχολείο μετά από δυο μόνο ώρες μάθημα, γιατί δεν υπήρχαν καθηγητές.

- Τι σημαίνει για το γονιό του μαθητή ένας αναβαθμισμένος οικονομικά και μορφωτικά καθηγητής;

- Ο καθηγητής πρέπει να δίνει και ψυχή μέσα στην τάξη. Είναι σήμερα αμφίβολη αυτή η δυνατότητα, τη στιγμή που πρέπει να σκεφτεί την επιβίωσή του. Ξέρουμε όλοι ότι η πλειοψηφία των καθηγητών δεν μπορεί καν να ζήσει από το μισθό και αναγκάζεται να κάνει ιδιαίτερα ή να δουλεύει σε φροντιστήρια. Είμαστε εργαζόμενοι και νιώθουμε στο πετσί μας ότι στη σημερινή κοινωνία η ποιότητα της ζωής εξαρτάται και από την οικονομική βάση. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του καθηγητή από μορφωτικής πλευράς πρέπει, για όσα καινούρια ζητήματα και αλλαγές συμβαίνουν, η πολιτεία να εξοπλίζει τους εκπαιδευτικούς, για να μπορούν να μεταδώσουν τη νέα γνώση στους μαθητές.

- Με δεδομένο ότι και οι δάσκαλοι ξεκινούν από τη Δευτέρα απεργία διαρκείας, πώς θα πρέπει να βαδίσουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στο εξής;

- Είναι ίδια τα προβλήματα της παιδείας που μπαίνουν επιτακτικά για όσους συνυπάρχουμε στο χώρο αυτό, δασκάλους, καθηγητές, γονείς. Γι' αυτό προβάλει επιτακτική η αναγκαιότητα να αγωνιστούν όλοι για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν η δημόσια δωρεάν παιδεία, την οποία κέρδισαν οι εργαζόμενοι, να μην παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή όλων των τομέων της εκπαίδευσης, από τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα πανεπιστήμια, σε ένα πλατύ κίνημα.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ