Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλιμακώνει την τρομοκρατία η κυβέρνηση

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής επέβαλαν οι κρατικοί οργανισμοί ΟΣΕ και ΤΕΟ. Ζητούν και εγγύηση 50.000.000 δραχμές από τον καθένα!

Τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και παντός άλλου υπευθύνου ζήτησαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), προκειμένου να απαγορευτεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης και των διοδίων Τεμπών και Μοσχοχωρίου από τους αγρότες.

Μόλις τα έγγραφα των δυο οργανισμών, τα οποία είναι πανομοιότυπα στις διατυπώσεις τους, έφτασαν στο Πρωτοδικείο Λάρισας, πάραυτα ο πρόεδρος πρωτοδικών Π. Θεοδωρόπουλος - ο οποίος "ειρήσθω εν παρόδω" προήδρευσε χτες στο δικαστήριο που καταδίκασε άλλους οκτώ αγρότες - διέταξε την απαγόρευση "της απειλούμενης και επικείμενης κατάληψης" των σιδηροδρομικών γραμμών και του εθνικού οδικού δικτύου Αθήνας - Θεσσαλονίκης, των διοδίων και των παρακαμπτηρίων οδών, μέχρι και τις 7 Φλεβάρη, που όρισε δικάσιμο για να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα ο ΟΣΕ και το ΤΕΟ ζητούν να υποχρεωθούν - προφανώς εννοούν να συλληφθούν προληπτικά - τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν. Μάλιστα ζητούν να απειληθεί (!) το καθένα από τα μέλη της ΠΑΣΕ ότι σε περίπτωση που οι αγρότες πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις θα τους επιβληθεί προσωπική κράτηση ενός έτους. Επιπρόσθετα ζητούν να επιβληθεί χρηματική ποινή 2.000.000 δραχμών στον καθένα για κάθε δρομολόγιο του ΟΣΕ που δε θα εκτελείται και 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση στα διόδια. Επίσης ζητούν να διαταχτούν τα μέλη της ΠΑΣΕ να παράσχουν εγγύηση 50.000.000 δραχμών έκαστος, ότι θα τηρήσουν το διατακτικό της απόφασης που θα εκδοθεί και επιπλέον να καταβάλουν τα έξοδα της εν γένει δικαστικής δαπάνης.

Για να δικαιολογήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ο ΟΣΕ επικαλείται ότι εάν γίνουν οι κινητοποιήσεις θα υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά. Μάλιστα υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα υποστεί εθνική ζημία η χώρα, διότι ο ΟΣΕ, πέρα από τη μεταφορά προϊόντων εξυπηρετεί ανάγκες που αφορούν την άμυνα του ελληνικού κράτους. Ισχυρίζεται δε ότι στη διάρκεια των 25 ημερών των αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου Δεκέμβρη υπέστη συνολική ζημιά 942 εκατομμυρίων δραχμών.

Βεβαίως ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,δήλωσε προ λίγων ημερών ότι η κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη δε ζημίωσε την εθνική μας οικονομία...

Το ΤΕΟ αναφέρει ότι οι νέες κινητοποιήσεις θα φέρουν... ρύπανση των δρόμων, φθορές στο οδόστρωμα και οικονομική ζημιά στα διόδια. Ισχυρίζεται δε - όπως και ο ΟΣΕ - ότι στην προηγούμενη κινητοποίηση ζημιώθηκε περί τα 900 εκατομμύρια δραχμές!

Μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα δήλωναν στο "Ρ" ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια των δυο κρατικών οργανισμών, που είναι προφανές ότι κινούνται κατόπιν εντολών της κυβέρνησης. Υπογράμμιζαν ότι αποσκοπούν στην όξυνση του κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος του αγροτικού κόσμου, ώστε να εμποδιστούν και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισήμαναν, αφού ούτε με τη χρησιμοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, των δικαστηρίων που"παράγουν" συνεχείς καταδικαστικές αποφάσεις, τις διάφορες συκοφαντίες και ύβρεις δεν μπόρεσε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, προσπαθεί τώρα να τους τρομοκρατήσει με απειλές εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ ότι θα συλληφθούν και με την επιβολή υπέρογκων προστίμων.

Η τρομοκρατία, τονίζουν, δε θα περάσει. Οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν εφαρμόζοντας το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που καθόρισε η ΠΑΣΕ και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη.

  • Στα χνάρια του ΟΣΕ και του ΤΕΟ κινήθηκε χτες και η Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΥΣ). Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά 12 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και κατά της... ΠΑΣΕΓΕΣ (!) ζητώντας να απαγορευτεί το κλείσιμο των εθνικών δρόμων και να επιβληθεί η ποινή της προσωπικής κράτησης και μεγάλου χρηματικού προστίμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ