Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Ελεημοσύνη αντί για μέτρα

Με οργή και αγανάκτηση υποδέχτηκαν χτες αρκετοί πλημμυροπαθείς της Κορίνθου το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, που έφτασε στην πόλη προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα για την αποκατάσταση των καταστροφών. Οι κάτοικοι της Κορίνθου πολιόρκησαν την είσοδο της Νομαρχίας κρατώντας δύο πανό με τα οποία απαιτούσαν "ολική αποζημίωση τώρα",ενώ παράλληλα ξεκαθάριζαν ότι "δε θέλουν ελεημοσύνη". Παρ' όλα αυτά, τα μέτρα που ανακοίνωσαν αργότερα στους τοπικούς φορείς οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μόνο ως απαράδεκτα μπορούν να χαρακτηριστούν και εντελώς ανεπαρκή για τη στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στο ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι δεν αρκέστηκαν μόνο στην παράθεση των αιτημάτων τους, κυριότερο των οποίων είναι η διεκδίκηση της κάλυψης κατά 100% των ζημιών σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους (οικοσκευές, εμπορεύματα, μηχανήματα, αγροτικές καλλιέργειες, ΙΧ αυτοκίνητα κλπ. ). Παράλληλα "φωτογράφισαν" τους υπεύθυνους των καταστροφών που δεν είναι άλλοι από την πολιτική των κυβερνήσεων που για δεκαετίες ολόκληρες δίνουν ψίχουλα για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τους τοπικούς παράγοντες που εγκλωβισμένοι στις κυβερνητικές κατευθύνσεις δε διεκδικούν κονδύλια για έργα υποδομής.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης όμως, αποσιώπησαν εντελώς τις τεράστιες ευθύνες τους, που εντοπίζονται όχι μόνο στη μη υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και στην περαιτέρω επιβάρυνση του ρέματος του Ξηριά με τη διοχέτευση σ' αυτό των ομβρίων υδάτων και της νέας Εθνικής Οδού, παρά τις αντιρρήσεις αρμοδίων υπηρεσιών, όπως αποκάλυψε με επίσημα έγγραφα ο "Ρ". Αντίθετα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επανέλαβε για μια φορά ακόμη ότι επρόκειτο για θεομηνία...

Τα μέτρα

Τα μέτρα είναι περίπου τα ίδια που εξαγγέλθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως της Ξάνθης, της Ν. Ιωνίας, της Καρδίτσας και της Ελευσίνας και τα οποία έχουν στην πράξη κριθεί ως ανεπαρκή.

Ανάμεσα στ' άλλα η κυβέρνηση προσφέρει μόνο: Το ειδικό βοήθημα των 200.000 δρχ. για κάθε οικογένεια που έχει πληγεί. Επιδότηση ενοικίου μέχρι 70.000 δρχ. Μέχρι 2 εκατομμύρια δρχ. για την αντικατάσταση οικοσκευής. Για τις εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί δωρεάν κρατική ενίσχυση για το 30% του συνολικού ύψους της ζημιάς που θα αποτιμηθεί, ενώ για το υπόλοιπο παρέχεται η δυνατότητα δανείου, το οποίο θα επιδοτηθεί στο επιτόκιο κατά 40%. Ρύθμιση προβλέπεται και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς οργανισμούς του δημοσίου, όπως και καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους που έχασαν προσωρινά και λόγω της πλημμύρας τη δουλιά τους ή είναι άνεργοι.

Η ανακοίνωση της διάθεσης 580 εκατ. δρχ. για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στην υποδομή της περιοχής, οδικό, αρδευτικό δίκτυο, ύδρευση, σχολεία, ακούστηκε στην περιοχή ως αστείο...

Απαράδεκτα

"Τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα, δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Παπαδόπουλος γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, οδηγούν τους πληγέντες στις τράπεζες για δάνεια, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν διπλά και τριπλά την όποια οικονομική βοήθεια πάρουν. Ο νομάρχης είναι υπεύθυνος που δεν έθεσε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να τύχουν οι πλημμυροπαθείς διευκολύνσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, επειδή ως μοναδικό σκοπό είχε να υπηρετήσει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, αρνήθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής του συλλαλητηρίου υποδοχής του Λαλιώτη. Ερχεται έτσι σε αντίθεση με τα προβλήματα και τις προσδοκίες των πληγέντων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στη Μάνδρα(2017-12-14 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες(2014-10-28 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έμειναν στα «ΘΑ»(2002-12-25 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα(2002-07-10 00:00:00.0)
Να αποκατασταθούν οι πλημμυροπαθείς(2002-01-08 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τους πλημμυροπαθείς Σάμου(2001-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ