Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχεί η απόφαση για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, το Ε Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ν. 2218/94 και τους μεταγενέστερους 2240/94, 2307/95 και 2396/96, που μεταβίβαζαν αρμοδιότητες στη ΝΑ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, με το ν. 2218/94 αναιρείται η διάκριση των εξουσιών σε γενικές - κρατικές και τοπικές και όλες οι δημόσιες υποθέσεις ανάγονται σε τοπικές. Το Τμήμα, πάντως, παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που το Μάρτη θα κρίνει το περιεχόμενο του νόμου.

Χτες ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης αντιτάχθηκε στην απόφαση του ΣτΕ και δήλωσε πως "η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα κράτος με αποκεντρωμένους θεσμούς, όπως η Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού". Ο δε νομάρχης Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Κ. Παπαδόπουλος,μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "9,84", είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ "εναρμονίζεται με τις τελευταίες διαθέσεις τόσο κυβερνητικών όσο και παραγόντων της αντιπολίτευσης, που θέλουν να περιορίσουν το ρόλο της ΝΑ".

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς του υπουργείου. Επιπλέον, εκτιμούσαν πως η Ολομέλεια του ΣτΕ δε θα πάρει ανάλογη απόφαση και σημείωναν πως αν αυτό γίνει, ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές πολιτών, με στόχο την ακύρωση αποφάσεων των ΝΑ και θα δημιουργήσει την ανάγκη για κατάρτιση νέου νόμου για τη ΝΑ. Χαρακτήριζαν, εξάλλου, την απόφαση του Ε Τμήματος παράλογη και συμπλήρωναν πως το ΣτΕ "συχνά μας εκπλήσσει με τέτοιες αποφάσεις που δείχνουν ότι επιμένει να ασκεί πολιτική". Παράλληλα, κορυφαίος πολιτικός παράγοντας του υπουργείου εξέφραζε τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" του ή την "επιφυλακτική ηρεμία" του για την εξέλιξη της υπόθεσης, επειδή έκρινε πως η Ολομέλεια δε θα πάρει ανάλογη απόφαση, συνεκτιμώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν το πράξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ