Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θηλιά σε Ταμεία και νοσοκομεία

Αυξάνονται τα νοσήλια και μειώνονται οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία. Ετοιμάζεται και το νομοσχέδιο για την υγεία

Η αύξηση των νοσηλίων - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, ότι χτες δεν ήταν μέρα νοσηλίων - ήταν ένα απ' τα βασικά θέματα της χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οχι μόνο απλώς θίχτηκε το θέμα αλλά - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - αποφασίστηκε ο "εξορθολογισμός των νοσηλίων", που θα προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αυτό θα σημάνει τρομακτικά βάρη στα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα τα τινάξει στον αέρα.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συγκαλύψει το ξετίναγμα των Ταμείων, με το επιχείρημα της "επί πλέον ενίσχυσης" των Ταμείων, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τα νοσοκομεία.

Οι πιθανές διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης των Ταμείων διαψεύδονται απ' την ίδια την πραγματικότητα: Ηδη η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ για το 1997 μειώθηκε σε 230 δισ., από 236 δισ. που ήταν το 1996. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μείωσε κατά 27% (από 13,5 δισ. σε 9,8 δισ.) το 1997 τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων.

Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα νοσήλια αποκάλυψε ο "Ρ" στις 17.1.1997 και επιβεβαιώνει η πρακτική της κυβέρνησης με την τμηματική θεσμοθέτηση αυτής της απόφασης:

  • Στις 22.1.1996 η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον"Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών και θα έχει πρόεδρο τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
  • Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του ημερήσιου ή ενοποιημένου κλειστού νοσήλιου διαφοροποιημένου κατά κατηγορία ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια δέσμη αποφάσεων και θεσμικών ρυθμίσεων που στην κυριολεξία βάζουν "οικονομική θηλιά" στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ