Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τηλεοπτική πασαρέλα υποψηφίων

Ολοι οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν χτες σε όλα τα κανάλια σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν, έστω και την ύστατη ώρα, τους συνέδρους. Εμμένει ο Στ. Μάνος ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης εάν δεν εκλεγεί ο Γ. Σουφλιάς

Κάθε μέσο χρησιμοποιούν πλέον τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ ενόψει του συνεδρίου που αρχίζει μεθαύριο, ενώ τα σενάρια της διάσπασης μετά την εκλογή του νέου προέδρου επανήλθαν και χτες διά στόματος Στ. Μάνου.

Οι μνηστήρες της ηγεσίας παρελαύνουν καθημερινά σχεδόν από τις οθόνες των καναλιών (χτες όλοι εμφανίστηκαν σε όλα τα κανάλια) και σήμερα πραγματοποιεί τη δική του παρέμβαση (προφανώς υπέρ του Γ. Σουφλιά) ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Την πιθανότητα της διάσπασης επανέφερε και χτες ο Στ. Μάνος δηλώνοντας ότι εάν ο νέος πρόεδρος δεν εκλεγεί για συγκεκριμένη θητεία, όπως προτείνει ο Γ. Σουφλιάς αλλά διαφωνούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, "τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα". Παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη απέκλεισε χτες την πιθανότητα διάσπασης, το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια απειλή ρίχνεται με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την εκλογή Σουφλιά, καθώς μόνο μια τέτοια εκδοχή κατά τον Στ. Μάνο θα θέσει τέρμα στην εσωτερική αντιπαράθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως είναι φυσικό η εκτόξευση μιας τέτοιας απειλής - που δεν υιοθετείται ανοιχτά από τον ίδιο τον Γ. Σουφλιά - προκάλεσε την έντονη αντίθεση των άλλων πλευρών. Εκ μέρους της πλευράς Καραμανλή ο βουλευτής Χ. Βυζοβίτης δήλωσε ότι αυτά "είναι πυροτεχνήματα, ίσως είναι ένας τρόπος επηρεασμού της κοινής γνώμης", ενώ ο Κ. Τσαλδάρης χαρακτήρισε τις δηλώσεις "απαράδεκτες".

Οι υποψήφιοι μέσω των επιτελών τους συνεχίζουν την προσπάθεια προσεταιρισμού, έστω και στο παραπέντε, των συνέδρων που εμφανίζονται να έχουν υποσχεθεί την ψήφο τους σε πάνω από έναν υποψήφιο.

Ο Μ. Εβερτ επιμένει μέχρι το τέλος να παίζει το χαρτί του "υπεύθυνου ηγέτη" που πρωτίστως ασχολείται με τα "εθνικά θέματα" και γι' αυτό το λόγο χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε χτεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ενώ συνεργάτες του επιμένουν ότι ο Μ. Εβερτ αποτελεί την "ήρεμη δύναμη".

Ο Γ. Σουφλιάς συνέχισε και χτες τις επαφές του με στελέχη του κόμματος και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ σήμερα μιλάει σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής περιοδεύει σήμερα στο Ηράκλειο και αύριο θα δεχτεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας όσους από τους συνέδρους επιθυμούν να τον συναντήσουν.

Η διαδικασία

Οπως αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στην εκλογή του νέου προέδρου. Οι εργασίες θα αρχίσουν το πρωί της Παρασκευής και οι σύνεδροι θα εγκρίνουν καταρχήν με ψηφοφορία τη διεύρυνση του σώματος, όπως έχει ήδη αποφασιστεί. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Γ. Ράλλης ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και θα ακολουθήσουν εικοσιπεντάλεπτες τοποθετήσεις των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων. Σύμφωνα με την απόφαση δεν προβλέπεται η παρέμβαση κανενός άλλου στελέχους και έτσι μετά τις ομιλίες θα αρχίσει η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου. Υπολογίζεται ότι στις 8 μ.μ. θα έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και η οργανωτική επιτροπή υπολογίζει ότι μισή ώρα αργότερα θα αρχίσει η δεύτερη ψηφοφορία. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν ότι στις 1.30 το πρωί θα έχει βγει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με βάση μία λογική καθυστέρηση στις εργασίες το τελικό αποτέλεσμα θα βγει μία με δύο ώρες αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ