Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Πάνω από το Σύνταγμα οι κοινοτικές ντιρεκτίβες

"Η Οδηγία, ή ντιρεκτίβα της Κοινότητας σημαίνει σύνταγμα για την Ελλάδα. Η την αποδέχεσαι ή βγαίνεις από την Κοινότητα". Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποίησε - ανάμεσα στα άλλα - ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος για να υπερασπίσει το νομοσχέδιο, με το οποίο νομιμοποιείται στη χώρα μας το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση της διαβόητης Συνθήκης Σένγκεν.

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επικεντρώθηκε στα άρθρα 7, 9 και 11 του νομοσχεδίου που αποτελούν - ειδικότερα το άρθρο 7 - τον πυρήνα του. Ετσι η κριτική για τα όσα προβλέπονται στα εν λόγω άρθρα - πολύ περισσότερο δε για τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 - υπήρξαν δριμύτατες από βουλευτές όλων των κομμάτων που πήραν το λόγο. Συγκεκριμένα πέραν του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και των βουλευτών της ΝΔ που διαφωνούν συνολικά με το νομοσχέδιο και τη φιλοσοφία του, κριτική άσκησε και η πτέρυγα της ΝΔ που συμφωνεί με το νομοσχέδιο καθώς και μια σειρά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Πεπονής, Βαλυράκης, Καψής). Η κριτική αυτή όπως ήταν επόμενο ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε επιμέρους τροποποιήσεις του άρθρου 7 - χωρίς βεβαίως να αλλάζει την ουσία του - με κύριο στόχο να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να πετύχει την ψήφισή του.

Το ΚΚΕ

Μιλώντας για τα προαναφερόμενα άρθρα οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής καιΣτρ. Κόρακας επανέλαβαν την αντίθεση του κόμματος με το νομοσχέδιο, αποκάλυψαν το χαρακτήρα του και τους στόχους που έρχεται να εξυπηρετήσει, κατήγγειλαν το γεγονός ότι νομιμοποιείται το φακέλωμα και τόνισαν ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η οποιαδήποτε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης, κατέθεσαν μια σειρά προτάσεις που άλλαζαν την ουσία του άρθρου 7, τις οποίες όμως οι κυβέρνηση απέρριψε. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:

- Οπου χορηγείται άδεια συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων να αναφέρεται το είδος των στοιχείων που θα συλλεχτούν, αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα γίνει η συλλογή τους.

- Να απαγορεύεται η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που δεν είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού.

- Να αναφέρεται η πηγή από την οποία προέρχονται τα στοιχεία που συλλέχτηκαν.

- Να απαγορεύεται στους εργοδότες η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν πολιτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις, καθώς και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα ατόμων ως προϋπόθεση για να εργαστούν.

Φυσικά στις προτάσεις αυτές η κυβέρνηση τήρησε σιγή ιχθύος.

Αργά το βράδυ για τα άρθρα 7 και 9 οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ καθώς και οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας (το ΔΗΚΚΙ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας). Η ψηφοφορία αυτή θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, αφού χτες δεν ήταν δυνατή λόγω του ότι στη συνεδρίαση της Βουλής δεν παραβρισκόταν εκείνη την ώρα ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη διαπλοκή στο όνομα της καταπολέμησής της (2014-09-19 00:00:00.0)
Νέα βιομετρική εποχή φακελώματος «με κανόνες» (2007-11-30 00:00:00.0)
Παράνομο το «φακέλωμα» των εργαζομένων (2001-10-05 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ηλεκτρονικό φακέλωμα (1997-03-15 00:00:00.0)
Η κοινωνία στο σκληρό δίσκο των κομπιούτερ (1997-03-14 00:00:00.0)
Και ηλεκτρονικό φακέλωμα τώρα! (1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ