Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΡΑΟΥΝΙΝΓΚ
Η επιστημονική και πολιτική του δραστηριότητα

Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του Βρετανού φιλέλληνα

Με αφορμή τη μεγάλη απώλεια στις 11 του Μάρτη του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ,του φιλέλληνα Βρετανού καθηγητή, κλασικού μελετητή της Βυζαντινής Ιστορίας και γνωστότερου ως προέδρου της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θεωρούμε χρέος μας να αναφερθούμε στην ευρύτερη επιστημονική και πολιτική του δραστηριότητα.

Επί χρόνια διετέλεσε επικεφαλής των Βυζαντινών Σπουδών στο τμήμα Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όπου παρέμεινε και μετά τη συνταξιοδότησή του ως επίτιμος καθηγητής. Ενα από τα κεντρικά θέματα του προβληματισμού του ήταν η φύση του Βυζαντινού Ελληνισμού μέσα στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής καθώς και η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και οι διάφορες εκφάνσεις της (συγκεκριμένα στα βασικότερα έργα του "Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία" και "Ελληνική Γλώσσα, Μεσαιωνική και Νέα").

Διακρινόταν για την ευρύτητα των γνώσεών του και πολύ πριν να γίνει γνωστός για την έντονη και ένθερμη συμπαράστασή του στον αγώνα για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη σύσταση της βρετανικής επιτροπής, είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δραστηριότητα από την εποχή ήδη του Μεσοπολέμου.

Ετσι αμέσως μετά τον πόλεμο, συμμετείχε στη Βρετανική Λίγκα για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Στα χρόνια της χούντας ήταν από τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που υπέγραψαν για τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα μας και επίσης μετά την πτώση της χούντας διατέλεσε από το 1978 - 1983 πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων. Σημειώνουμε ότι στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν εκτός των άλλων και η Μάριον Σαράφη, ο Ντιγκ Φόγκι, πυροσβέστης συνδικαλιστής, και πολλά άλλα στελέχη του βρετανικού εργατικού κινήματος και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Σημαντική ήταν η προσφορά του στην ενημέρωση του βρετανικού λαού, της Βουλής, της Βουλής των Λόρδων και των ευρωβουλευτών καθώς και στο μάζεμα υπογραφών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και στο διάβημα που απεστάλη στην Ελλάδα και αξιοποιήθηκε και από την Επιτροπή για τον επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ