Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός "πυρετός" για την Πρωτομαγιά

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τον ταξικό, ενωτικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα

Μέρες αγωνιστικής προετοιμασίας για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς ζουν τα συνδικάτα όλης της χώρας, που προσδοκούν να δώσουν ταξική, ενωτική και αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εμποροϋπάλληλους "στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί για ένα εορτασμό ταξικό, ενωτικό στη βάση των εργαζομένων, αγωνιστικό ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, δηλώνει την αντίθεσή του στις "κυβερνητικές επιλογές για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος σε βάρος τους εργαζόμενου, την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", που στόχο έχει τη συναίνεση της εργατικής τάξης στο ξεκλήρισμα όσων κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων" και συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς με τα αιτήματα του κλάδου για ωράριο - εργασιακές σχέσεις - ασφαλιστικό.

Μαζικοί φορείς του Ταύρου και η Δημοτική αρχή αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τοπική εκδήλωση "με ταξικό αγωνιστικό χαρακτήρα" για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Τετάρτη 30 Απρίλη, στην πλατεία Παναγίτσας, στην οποία θα παρουσιαστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.Ο Δήμος, ο Σύλλογος Εργαζομένων, η Επιτροπή Ειρήνης, η Ενωση ΕΒΕ, ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης και το Παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ,αποφάσισαν επίσης να πάρουν μέρος στην"κεντρική, ταξική, αγωνιστική εκδήλωση που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το παράρτημα Ηλιούπολης - Υμηττού του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Ηλιούπολης, οι Συνταξιούχοι Ηλιούπολης, η Επιτροπή Ειρήνης και οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ,δηλώνουν τη συμφωνία τους στο πλαίσιο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς της Επιτροπής Σωματείων - Ομοσπονδιών - Συνδικαλιστών της Αθήνας και συντονίζουν τη δράση τους με διάφορες εκδηλώσεις, περιοδείες και συμμετοχή στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

O Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού αποφάσισε τη συμμετοχή του στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα στο Σύνταγμα, "εκφράζοντας αντίθεση στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων".

Στη Λάρισα

"Η Πρωτομαγιά του 1997 βρίσκει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπους με την επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στο σύνολο των κατακτήσεων, που κερδίσαμε από το 1886 μέχρι σήμερα με τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα χιλιάδων αγωνιστών της τάξης μας", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ,που καλούν σε συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου.

"Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - στην πολιτική του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου που δημιουργούν επεμβάσεις, πολέμους, πείνα, φτώχεια και εξαθλίωση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Παλεύουμε ενάντια στις αποφάσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ και τις εντολές της "Λευκής Βίβλου". Αντιπαλεύουμε κάθε μορφή αυταρχισμού και δικαστικών διώξεων σε βάρος των εργαζομένων. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τις κατακτήσεις μας κόντρα στη νέα τάξη πραγμάτων".

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν επίσης ότι με τα ""τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" επιχειρούν να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Είμαστε αντίθετοι με τον "κοινωνικό διάλογο", που προτείνει η κυβέρνηση με στόχο να κάνει τα συνδικάτα συνενόχους στην αφαίρεση κατακτήσεων δεκαετιών".

Παρατράγουδα

Πάντως, δε λείπουν και τα παρατράγουδα στις προετοιμασίες του Πρωτομαγιάτικου γιορτασμού. Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Αρκαδίας και Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ) πέρα από την απόρριψη ενός ταξικού αγωνιστικού - αντικυβερνητικού πλαισίου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, αποφάσισαν να αποκλείσουν από το χαιρετισμό την ΕΣΑΚ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία προσανατολίζονται και συντονίζονται για ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό.

Οι ναυτεργάτες

"Ταξικό, αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλους τους ναυτεργάτες και την εργατική τάξη της χώρας μας", απευθύνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση και καλεί, μέσα από τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, σε ένταση του αγώνα για την κατάργηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, το χτύπημα της ασυδοσίας των ανασφάλιστων πλοίων. Την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, την απορρόφηση των ανέργων, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού. Την προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις πραγματικές αυξημένες ανάγκες των πλοίων. Την αντιμετώπιση του αφελληνισμού της ναυτιλίας, την κατάργηση των "εγκριτικών πράξεων" και των "διμερών συμβάσεων". Την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία του εισοδήματος και την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ