Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικογενειακός γιατρός "επί χάρτου"

Σχέδια επί χάρτου και κενό γράμμα του νόμου - αν ψηφιστεί τελικά - θα αποτελέσει το μέρος εκείνο του νομοσχεδίου για την υγεία, καθώς δεν μπορεί να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λόγω της μεγάλης έλλειψης γενικών οικογενειακών γιατρών.

Τα παραπάνω επισήμαναν χτες ο Γ. Κυριόπουλος,κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο Μ. Μποδοσάκης,πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και ο Χ. Λιονής,επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης (30/4 - 4/5).

Σύμφωνα με τον Χ. Λιονή, η εκπαίδευση του γενικού οικογενειακού γιατρού αποτελεί μέτρο πρώτης προτεραιότητας με την επέκταση του θεσμού Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Μ. Μποδοσάκης, "στα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν υπάρχει, ούτε μία ώρα, μάθημα γενικής ιατρικής, παρά μόνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης".

Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό οικογενειακών γιατρών στα μέλη του ΟΟΣΑ. Υπάρχουν 700 οικογενειακοί γιατροί, ενώ για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται περί τους 5.000. Στοιχεία που ανέφεραν δίνουν ότι το 20% των ασφαλισμένων επισκέπτεται ιδιώτες γιατρούς για εξωνοσοκομειακή φροντίδα, παράλληλα με τις επισκέψεις τους στα ιατρεία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης υπηρεσιών υγείας αναφέρονται για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του ΟΓΑ, ενώ για το ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ