Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Παγετός - ΕΛΓΑ καταστρέφουν τους αγρότες

Την άμεση εκτίμηση των καταστροφών και την αποζημίωση των αγροτών ζητούν αγροτικοί φορείς, Νομαρχία και όλοι οι παραγωγικοί φορείς του νομού

Σύσσωμη η κοινωνία της Ημαθίας κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να προλάβει την ενδεχόμενη άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την πραγματική ζημιά που υπέστησαν οι δεντροκαλλιέργειες και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο εισόδημα των αγροτών και την οικονομία του νομού, η οποία στηρίζεται κύρια στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της.

Οι ροδακινοπαραγωγοί και οι άλλοι δεντροκαλλιεργητές του νομού που δεν έχουν άλλους πόρους ζωής, βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και απαιτούν άμεσες λύσεις. Οπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, Γ. Στόκας, τα φρούτα είναι μονοκαλλιέργεια. Σχετικά με τις αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν για το αν τελικά η ζημιά έγινε στην ανθοφορία ή στο καρπίδιο, λέει: "Φέτος έχουμε 7 - 10 μέρες πρωιμότητα. Ηδη λοιπόν μεταξύ 10 και 14 Απρίλη έχει σχηματιστεί ο καρπός στα ροδάκινα, τα κεράσια και τα αχλάδια".

Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην περιοχή στις 23 Μάρτη που χτύπησαν τις καλλιέργειες στην ανθοφορία και στη συνέχεια στις 10 και 14 Απρίλη οπότε επέφεραν το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγή, προκαλώντας ζημιές μέχρι και 100% με το μέσο όρο της κατεστραμμένης παραγωγής να ξεπερνά το 60%.

Οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας που ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή από την παρατεταμένη υγρασία που χτύπησε πέρσι τα δέντρα και την παραγωγή, φοβούνται πως και τώρα δε θα λάβουν όσα δικαιούνται. Με δεδομένη λοιπόν την τακτική των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και τις φήμες που αφήνει να διαρρεύσουν, αποδεικνύεται πως προσπαθεί και πάλι να αποφύγει την αποζημίωση της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή. Οι αγρότες διεκδικούν να ολοκληρωθεί σύντομα η εκτίμηση και να δοθούν άμεσα, δηλαδή μέσα στο χρόνο, οι αποζημιώσεις που δικαιούνται και προειδοποιούν πως σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουν δυναμικά.

Συμπαραστάτες στο πλευρό των αγροτών τάσσονται οι παραγωγικοί φορείς του νομού, οι οποίοι μάλιστα μέσα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποφάσισαν και διεκδικούν συντεταγμένα: Αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς, άμεση καταβολή τουλάχιστον του 50% της αποζημίωσης και έγκαιρη εξόφληση, την άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή σε όλα τα στάδια και για κάθε αιτία καταστροφής της. Επίσης απαιτούν την επιστροφή του ΦΠΑ 4,5% και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, επιδότηση επιτοκίου όλων των δανείων των αγροτών και των γεωργικών επιχειρήσεων για την επόμενη τριετία και ειδική ρύθμιση των χρεών των αγροτών λόγω των συνεχών ζημιών στην παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις για τον παγετό (2021-04-20 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες (2020-10-15 00:00:00.0)
Ζητούν κάλυψη των ζημιών (2013-05-17 00:00:00.0)
Χαράτσια και στις αιτήσεις αποζημίωσης! (2012-06-02 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις της υπομονής... (2005-10-27 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από τους παγετούς (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ