Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΑΥΓΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Πόσο θα αντέξουν την υποβάθμιση;

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, τα τελευταία χρόνια, για σύντομη ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, η κατασκευή της δεν έχει σήμερα καν αρχίσει και οι περιοχές του Κερατσινίου, του Περάματος και της Δραπετσώνας συνεχίζουν να φορτώνονται τις επιπτώσεις του ημιτελούς έργου και να ταλαιπωρούνται από τις οσμές, τα κουνούπια, τις μύγες, την επαπειλούμενη μόλυνση...

Τους καλοκαιρινούς μάλιστα μήνες τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Χαραυγής Κερατσινίου, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον αποχετευτικό αγωγό στον Ακροκέραμο και την Ψυττάλεια, όπου καταλήγουν όλα τα απόβλητα του Λεκανοπεδίου.

Οι κάτοικοι, καταγγέλλει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής, δεν μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, αν και ο δήμος, η ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ γνωρίζουν καλά, ως αρμόδιοι φορείς, την κατάσταση που επικρατεί. Η υπομονή των κατοίκων εξαντλήθηκε και καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ο σύλλογός τους απαιτεί:

  • Να παγιδευτούν οι οσμές, που καθημερινά και από παντού διαφεύγουν, περισσότερο το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, οπότε γίνεται σήψη μέσα στους αγωγούς και παράγεται υδρόθειο, το οποίο μόνο με ειδικές παγίδες στον αγωγό μπορεί να δεσμευτεί.
  • Να ψεκάζεται καθημερινά ο χώρος του Ακροκεράμου και της Ψυττάλειας, ώστε να καταπολεμηθούν οι μύγες και τα κουνούπια.
  • Να δεντροφυτευτεί όλος ο χώρος του Ακροκεράμου με τα κατάλληλα δέντρα, αλλά και το νησάκι της Ψυττάλειας.
  • Να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να μη γίνονται εργασίες φόρτωσης - καθαρισμού όταν φυσάει προς την απέναντι κατοικημένη περιοχή.
  • Να καθαριστεί ο βυθός της θάλασσας από τα κατακάθια του παλιού αγωγού.
  • Να μεταφέρει η ΕΥΔΑΠ τις μεγάλες πέτρες που έριξε στην παραλία, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πρώτου αγωγού, αλλά ακόμα παραμένουν ή να χρηματοδοτήσει το δήμο για τη μεταφορά τους.
  • Να παραχωρήσει η ΕΥΔΑΠ αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο, για τα λύματα όλου του Λεκανοπεδίου που επέβαλε στην περιοχή.
  • Να αποσυρθεί το τοιχίο ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται στον Ακροκέραμο, στα όρια του αιγιαλού και παράλληλα με την παραλία, αποκόπτοντας την ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα.
  • Να γίνει επιδημιολογική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του αγωγού λυμάτων στην περιοχή.

Υστερα απ' όλα αυτά δεν μπορούν παρά να ακούγονται τραγελαφικά τα... μεγάλα λόγια των "αρμοδίων". Εχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού; Εχουν προβλεφτεί και εξασφαλιστεί τα κονδύλια που χρειάζονται; Και τέλος πάντων, ως πότε θα αντέξουν να περιμένουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών τη βελτίωση των όρων ζωής τους; Και τι θα σημάνει με αυτά τα δεδομένα για τη Χαραυγή, τους κατοίκους της και όχι μόνο, η προωθούμενη από την κυβέρνηση και το δήμο επαναλειτουργία του "δράκου" της περιοχής, του εργοστασίου της ΔΕΗ;

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ