Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή δικομματική συναίνεση
  • Μανίκας και Σούρλας συμφώνησαν στην αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων και στην άρση της μονιμότητας των εργαζομένων
  • Μεσοπρόθεσμο το νομοσχέδιο για την υγεία
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας, υπογράμμισε πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ότι πρέπει να αυξηθούν οι σχετικές δαπάνες

Το σχέδιο νόμου για την υγεία, είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ενώ η κυβερνητική πολιτική έχει μεγαλύτερο βάθος που υπακούει στις διεθνείς εξελίξεις για την υγειονομική πολιτική.

Τα παραπάνω έγιναν καθαρά χτες, απ' τις ομιλίες του υπουργού Κ. Γείτονα και του στελέχους και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Μανίκα, στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Διοίκηση: Εκσυγχρονισμός Ελληνικού Δημοσίου Νοσοκομείου" που διοργάνωσε το Γενικό Περιφερειακό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά".

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,είπε ότι "οι διεθνείς εξελίξεις στην υγειονομική πολιτική και η κριτική αξιολόγηση της πορείας του ΕΣΥ, αποτελούν βάση επί των οποίων στηρίζεται η μεταρρυθμιστική πρόταση της κυβέρνησης και η οποία εκφράζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή". Μάλιστα οι επισημάνσεις του Κ. Γείτονα, έγιναν για τις πιο αυταρχικές πλευρές του νομοσχεδίου όπως ο θεσμός του γενικού διευθυντή και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας για να τονίσει: "Είναι προφανές ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εξαντλεί το θέμα. Πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο συντονισμένης δράσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και κυρίως ένα πρόγραμμα σύγκλισης των επιμέρους πολιτικών σε μια ενιαία κατεύθυνση της υγειονομικής πολιτικής".

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης ανέλαβε να εκθέσει ο Στ. Μανίκας, που ξεκίνησε την ομιλία του με το σύνθημα: "Με το λιγότερο χρόνο, το λιγότερο κόστος, οι καλύτερες παροχές υγείας". Στη συνέχεια ο Στ. Μανίκας μίλησε για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων - μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) με μία μετοχή - και άρση μονιμότητας των εργαζομένων, ενδεχομένως με συνταγματική τροποποίηση, "όχι, όμως, σ' αυτή τη φάση". Για το θέμα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων, είπε ότι πρέπει να ανοίξει συζήτηση, ενώ πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα "πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων".

Με τις βασικές θέσεις του Στ. Μανίκα συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας.Μακροπρόθεσμα - είπε ο Γ. Σούρλας - τα νοσοκομεία πρέπει να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και, σε πρώτη φάση, να εξεταστεί αλλαγή του νομικού καθεστώτος, να μετατραπούν σε ΑΕ. Αναφερόμενος στην κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων, είπε ότι τη θεωρεί απαραίτητη, "διότι η μονιμότητα είναι αντικίνητρο και προκαλεί αδιαφορία και εφησυχασμό". Ακόμη είπε ότι πρέπει να αναμορφωθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, στα μέτρα των σημερινών απαιτήσεων, σε σημείο να κλείσουν μονάδες όπου κριθεί ότι δεν προσφέρουν έργο και να ανοίξουν άλλες, η λειτουργία των οποίων κρίνεται αναγκαία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, τάχθηκε σαφώς κατά της αλλαγής του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και της άρσης της μονιμότητας των εργαζομένων. Τόνισε ότι κυρίαρχο θέμα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται και όχι τα επιμέρους θέματα (π. χ. τοποθέτηση μάνατζερς). Επανέλαβε ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ισότιμα, σε όλους τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, να γίνει σωστή κατανομή των υπηρεσιών ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με τις ανάγκες. Ακόμη είπε ότι πρέπει να αυξηθεί ο μισθός των υγειονομικών και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να στραφεί εις βάρος τους και εις βάρος των χρηστών των υπηρεσιών υγείας, η πολιτική που ακολουθείται.

Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ μίλησε ο Κ. Μαντάς,ο οποίος συμφώνησε με τον Απ. Τασούλα ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία και να δοθεί βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τέλος από το ΣΥΝ μίλησε ο Αλ. Φλαμπουράρης,που είπε ότι πρέπει να βρεθούν κι άλλες πιο ευέλικτες μορφές λειτουργίας των Δημοσίων Νοσοκομείων (ημερήσιας, βραχείας και μακροχρόνιας νοσηλείας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ