Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Είμαστε κυβέρνηση και κάνουμε ό,τι θέλουμε"!

Ο υπουργός ΕΝ απέδειξε χτες, με τη συμπεριφορά του απέναντι στους διαδηλωτές ναυτεργάτες και εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τι είδους "διάλογο" κάνει η κυβέρνησή του. Θα συνεχιστούν οι αγώνες, υποσχέθηκαν και οι δυο κλάδοι, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά

"Τι θέλετε; Πάρτε το απόφαση, το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Είμαστε κυβέρνηση και ό,τι θέλουμε κάνουμε. Εμείς χαράζουμε την πολιτική"!Πρόκειται για φράσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη,με τις οποίες... υποδέχτηκε χτες, την επομένη δηλαδή της έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου", τις συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των ναυτεργατών και των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά,που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, για να διεκδικήσουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας! Η προκλητικότητα όμως του υπουργού δε σταμάτησε εκεί. Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των ναυτεργατών, είπε: "Με αυτά που κάνετε, οι εφοπλιστές θα βγάζουν συνεχώς Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία"! Και όταν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γιάννης Μανουσογιαννάκης,αντέδρασε, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να του επιτεθεί προσωπικά με ακατονόμαστους χαρακτηρισμούς!

Οι ναυτεργάτες κατέφτασαν πρώτοι στο Πασαλιμάνι μετά από μαχητική πορεία. Στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο κατέληξε και η πορεία των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, τους οποίους οι ναυτεργάτες υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και βροντοφωνάζοντας το σύνθημα: "Ο ψευτοδιάλογος είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη",ενώ οι εργατοτεχνίτες ανταπαντούσαν "Οχι άλλα "θα" από τα υπουργεία. Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία",για να βροντοφωνάξουν σε λίγο όλοι μαζί: "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι".

"Ο υπουργός έχασε την ψυχραιμία του μπροστά στη δυναμική των κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών και των μεταλλεργατών. Μας αντιμετώπισε με απαράδεκτο τρόπο, αποκαλύπτοντας και τι είδους... διάλογο θέλει η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, σύντομα ο υπουργός θα έχει απ' έξω και τις στρατιές των ανέργων που αυτός και η κυβέρνησή του θα έχει δημιουργήσει", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

"Ο αγώνας μας θα φέρει τη νίκη"

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη μετά από το αγωνιστικό κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων: Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.Πρώτος το λόγο πήρε ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,ο οποίος αφού ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα σχέδια του αφελληνισμού της ναυτιλίας, που προωθούν εφοπλιστές και κυβέρνηση, υπογράμμισε: "Ο συντονισμός των αγώνων των ναυτεργατών με τους άλλους εργαζόμενους είναι απαίτηση των καιρών. Ενα τέτοιο ισχυρό μέτωπο, στον Πειραιά αλλά και πανελλαδικά, έχει τη δύναμη να αναχαιτίσει αυτή την πολιτική και να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας, στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης. Ακολούθησε πορεία προς την ΠΝΟ όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στο γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,ενώ οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν: "ΠΝΟ ταξική όχι εργοδοτική".Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της εταιρίας του εφοπλιστή Εμπειρίκου,όπου αντιπροσωπεία απαίτησε από το διευθυντή της εταιρίας κ. Παλαιοκρασά να σταματήσει η εταιρία να παρανομεί αντικαθιστώντας στα πλοία της με ελληνική σημαία τους Ελληνες ναυτεργάτες με αλλοδαπούς.

"Δεν είναι το μέλλον μας η ανεργία"

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά,στα πλαίσια 3ωρης στάσης εργασίας,απαιτώντας μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, τη μείωση της ανεργίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση απαντάει αρνητικά, σχεδόν σ' όλα τα αιτήματα! "Πρέπει απέναντι σ' αυτή την πολιτική - συνέχισε - οι εργαζόμενοι ν' αντιδράσουν δυναμικά. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Την άλλη Πέμπτη δεκάδες σωματεία του Πειραιά διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλ. Κοραή,σαν μια πρώτη απάντηση στον ψευτοκοινωνικό διάλογο της κυβέρνησης".

Οι συγκεντρωμένοι με σύνθημα: "Η ανεργία δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας", ξεκίνησαν την πορεία τους που κατέληξε έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δίπλα στους εργατοτεχνίτες και τους ναυτεργάτες βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,ο Σήφης Κωτσαντής γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ, ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Ι. Αράπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοταχώς για την ταξική Πρωτομαγιά (2003-04-16 00:00:00.0)
ΠΑΜΕ για μετωπική σύγκρουση και στον Πειραιά (2002-02-01 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στους εφοπλιστές και στην κυβέρνησή τους (2000-09-29 00:00:00.0)
Η Ζώνη δε θα κλείσει! (2000-07-14 00:00:00.0)
Μαζί κατά της ανεργίας (1998-03-05 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικό μέτωπο (1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ