Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση για την αποκατάσταση της ελάχιστης κοινωνικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα κάνει το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Πρόκειται για νομοσχέδιο με τον τίτλο: "Μέτρα στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών". Μια πρωτοβουλία των κομμουνιστών που αποκτά ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις αυτή την περίοδο που βρίσκεται στο φόρτε της η επιχείρηση φορο-λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Σημίτη.

Το σχέδιο νόμου, που υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, είναι μια παρέμβαση που κινείταιστο πλαίσιο της συνολικής πρότασης του ΚΚΕ για ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση και προοδευτική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς, όπως είναι φυσικό, να την αποτυπώνει στο σύνολό της. Ουσιαστικά προτείνεται η υιοθέτηση δέσμης μέτρων σε δύο επίπεδα-στόχους: Πρώτον, στη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και των ΕΒΕ και δεύτερον στην επιβολή - επιτέλους - φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, πρώτα και κύρια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για τη φορολογία των μισθωτών και συνταξιούχων και άλλων στρωμάτων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, όπως επαγγελματοβιοτέχνες και μικρομεσαίου εισοδήματος επαγγελματίες, ανάμεσα στα άλλα προτείνεται:

  • Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με βάση την αύξηση του επίσημου πληθωρισμού, για την περίοδο 1993-96. Από την επόμενη χρονιά η τιμαριθμοποίηση θα γίνεται αυτόματα.
  • Η θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού 2.000.000 δρχ. (το οποίο επίσης θα τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο),για όλα τα εισοδήματα. Για μισθούς και συντάξεις το αφορολόγητο θα είναι αυξημένο κατά 20%.
  • Αύξηση - και αυτόματη τιμαριθμοποίηση - των φορολογικών εκπτώσεων για δαπάνες, που καταβάλλονται για νοίκι κύριας κατοικίας (προτείνεται να γίνει 600.000 δρχ. από 240.000 που είναι σήμερα), για το νοίκι που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους που σπουδάζουν, για τις δαπάνες που αφορούν την εξυπηρέτηση προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και είναι ανάπηρα, τυφλά, νεφροπαθή κλπ.
  • Η κατάργηση της φορολογίας στις αποζημιώσεις, λόγω απόλυσης κλπ.
  • Την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των προσωπικών εταιριών, των ΕΠΕ, των κοινωνιών και κοινοπραξιών (σήμερα είναι 35%) με την υιοθέτηση του συστήματος της φορολόγησης των μελών ανάλογα με τη συμμετοχή τους.
  • Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των συνεταιρισμών

Για την αποκατάσταση της ελάχιστης κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, κύρια του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρήσεων προτείνεται:

  • Η ονομαστικοποίηση του συνόλου των μετοχών των ανωνύμων εταιριών, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους στο 45%.
  • Την κατάργηση, στην προοπτική της πλήρους κατάργησής τους, ορισμένων κραυγαλέων περιπτώσεων φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, κύρια των ναυτιλιακών εταιριών, του χρηματικού και τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα (για εισοδήματα πάνω από 24.000.000 δρχ. συντελεστή 60%) και την προσθήκη δύο φορολογικών κλιμακίων.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα το μεγαλύτερη μέρος της εισηγητικής επιχειρηματολογίας του Κόμματος για το νομοσχέδιο, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων, όπως αυτές υπάρχουν στην εισηγητική έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ