Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ

Ακήρυχτη επέμβαση

Πώς συντελέστηκε η οικονομική υποδούλωση της Ρωσίας και η μετατροπή της σε αποικία της Δύσης

"Αυτά είναι ήδη εδώ!". Αρθρο με αυτό τον εύγλωττο τίτλο, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο στην έγκυρη βδομαδιαία χρηματοοικονομική επιθεώρηση"Εξπόρτ", αποκάλυψε το μηχανισμό αρπαγής από τα ξένα μονοπώλια των πρωτοπόρων ρωσικών βιομηχανικών επιχειρήσεων. Υστερα από ένα χρόνο όχι απλώς είναι "εδώ", αλλά σαν αστακοί με τα γερά πλοκάμια τους αρπάζουν τη μερίδα του λέοντος της ρωσικής οικονομίας, οπότε στην ημερήσια διάταξη τίθεται αμείλικτα το ζήτημα της απώλειας από τη Ρωσία της οικονομικής ανεξαρτησίας της. Το ζήτημα αυτό υπήρξε στο επίκεντρο της επιστημονικής - πρακτικής συνόδου "η ξένη οικονομική επέκταση και οι συνέπειές της για τη Ρωσία και την ΚΑΚ", που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα στο Κοινοβουλευτικό Κέντρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Διοργανωτές της Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες, βουλευτές, κοινωνικοί παράγοντες, ήταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο σύλλογος "Ρώσοι Επιστήμονες Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού".

Στη Σύνοδο εξετάστηκαν επίκαιρα ζητήματα, όπως: Οι πηγές και οι βασικές κατευθύνσεις της ξένης οικονομικής επέκτασης στη Ρωσία και στην ΚΑΚ, η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ρωσίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η γεωπολιτική συνιστώσα της "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων" και η διαμόρφωση του ρωσικού τύπου αποικιακής εξάρτησης, ο ρόλος των ξένων χρηματιστικών δομών και η σημασία της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλιού στην οικονομική επέκταση της Δύσης, προβλήματα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας στο φως της οικονομικής επέκτασης και, τέλος, οι επιπτώσεις της ξένης οικονομικής επέκτασης, προπαντός οι αμυντικές.

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Μπορίς Χόρεφ τόνισε ότι η οικονομική υποδούλωση της Ρωσίας ακολουθεί τρεις δρόμους. Πρώτος, είναι η μαζική εξαγωγή πόρων - πρώτων υλών, καυσίμων, η μεγάλη διαφυγή διανοουμένων. Δεύτερος, η εισαγωγή παλιών εμπορευμάτων, κατάληψη των ρωσικών εσωτερικών αγορών και στον ιδεολογικό και επιστημονικό τομέα - η εισαγωγή παλιών ιδεών υπό τη σημαία της επαφής με τον "παγκόσμιο πολιτισμό" και τις "πανανθρώπινες αξίες". Τρίτος δρόμος είναι η διαχείριση από τα ξένα μονοπώλια της ρωσικής αγοράς, η μερική αγορά των ρωσικών επιχειρήσεων και η μερική αρπαγή τους με άλλους, πιο εκλεπτυσμένους τρόπους, πράγμα που παρατηρείται κιόλας σήμερα.

Στις παρεμβάσεις τους ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ για τα ιδεολογικά ζητήματα Νικολάι Μπιντιουκόφ, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ και πρόεδρος της ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, το μέλος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα Μιχαήλ Τιτόφ, ο ακαδημαϊκός και βουλευτής της Κρατικής Δούμας Βίκτορ Σεβελούχα σημείωσαν ότι η Ρωσία και οι χώρες της ΚΑΚ βρίσκονται μπροστά στην ανοιχτή ιμπεριαλιστική επίθεση, η οποία εντάθηκε από την εποχή της έρπουσας αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ. Τον τελευταίο καιρό διορθώνονται τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως κυρίαρχη σ' αυτό χώρα. Σύμφωνα με τη γεωπολιτική αντίληψη της"νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων", οι ΗΠΑ γίνονται ο παγκόσμιος χωροφύλακας και μαζί με τους συμμάχους τους δρουν από κοινού ενάντια σε όλες τις χώρες και όλους τους λαούς που εκμεταλλεύονται. Το κύριο είναι ότι όσο περισσότερο τα κυρίαρχα καθεστώτα των χωρών της ΚΑΚ ενδίδουν στα συμφέροντα της Δύσης και επιτρέπουν στους ξένους την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους τους, τόσο πιο εντατικά διεξάγονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ, το οποίο εξασφαλίζει στην ουσία τα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης.

Στη Σύνοδο διατυπώθηκαν προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και τη ρωσική κυβέρνηση μια σειρά προτάσεις για τη διόρθωση της κρατικής πολιτικής. Αναφέρουμε μερικές: "Να συνδεθούν αυστηρά οποιεσδήποτε διακρατικές συνομιλίες για πρόσβαση των ξένων μονοπωλίων στις ρωσικές πρώτες ύλες, καθώς και για τους όρους εξαγωγής πόρων με την απαίτηση να μην επιτραπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, να δημιουργηθεί ουδέτερη αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην Ανατολική Ευρώπη και στην Πρόσω Ασία... Να επανεξεταστούν επειγόντως όλες οι βασικές αρχές της λεγόμενης "οικονομίας της αγοράς", που καταστρέφει τη χώρα. Το περισσότερο πετρέλαιο συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη, αλλά σχεδόν πάντα βρόμικη πολιτική, ενώ η "οικονομία της αγοράς" καταδικάζει φανερά τη χώρα στο μαρασμό και τη νεοαποικιοκρατία".

Επίσης, έγιναν και προτάσεις να οργανωθεί ένα πλατύ αντιαποικιοκρατικό κίνημα των εργατών, των αγροτών και της εργαζόμενης διανόησης, διότι "μόνο αυτοί είναι σε θέση να βοηθήσουν την Πατρίδα στη δυστυχία". Οι μετέχοντες στη Σύνοδο αποφάσισαν τη συγκρότηση από ομάδα επιστημόνων και κοινωνικών παραγόντων της Αντιαποικιακής Ενωσης, η οποία στη Διακήρυξή της αναφέρει: "Αν θέλουμε πράγματι να παραμείνουμε πολιτισμένη χώρα και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές, πρέπει να αποκαταστήσουμε την παλλαϊκή ιδιοκτησία, το ενιαίο σύμπλεγμα της ενικής οικονομίας και τον κεντρικό σχεδιασμό... Είναι η ώρα να θέσουμε τέρμα στις αυταπάτες της αγοράς και στις αυταπάτες για κάποιο τεχνολογικό μας μέλλον με την είσοδο στην παγκόσμια αγορά. Είναι η ώρα να συνενώσουμε όλους, όσοι είναι ικανοί να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ουκρανία και Μολδαβία ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (2023-11-09 00:00:00.0)
Κοινή περιπολία κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών (2022-05-25 00:00:00.0)
Επιχείρηση ανάκτησης «χαμένου εδάφους» στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (2022-02-26 00:00:00.0)
Συναλλαγές που θα «παρακάμπτουν» το δολάριο (2014-06-04 00:00:00.0)
Περιπλέκεται το «κουβάρι» των αντιθέσεων (2014-03-23 00:00:00.0)
Λουκασένκο: Δεν αποφασίζουν σε Αθήνα και Πράγα, αλλά σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες (2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ