Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταλύεται ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων από τις ατομικές

Εκτός όμως της παρατεταμένης ομηρίας και αβεβαιότητας στην οποία οδηγούνται οι υπό δοκιμή εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, και εδώ όπως και στο άρθρο (3. Γ) διαφαίνεται η πρόθεση κατάλυσης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων. Υποδηλώνεται ακόμη η αδιαφορία των συντακτών του σχεδίου για τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχει η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου στο ΤΑΠ - ΟΤΕ, αφού όπως είναι γνωστό όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ και όχι στο ταμείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Οσον αφορά στο "καυτό" πρόβλημα των μεταθέσεων που ταλανίζει τους δημόσιους οργανισμούς, με το άρθρο (11) που προτείνεται και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων, συντηρείται και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ασυδοσία και το ρουσφέτι, αφού ο υπάρχων κανονισμός Μεταθέσεων του Προσωπικού, όπως μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει, θα εφαρμόζεται μόνο σε "εξαιρετικές" περιπτώσεις.

Ετσι το προσωπικό θα μπορεί να μετατίθεται, εξαιτίας "ειδικών λόγων", και εδώ βέβαια χωράνε όλα, και "λόγοι υγείας και αδυναμία παραμονής σ' έναν τόπο κλπ.". Ο γενικός τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει πολλά περιθώρια για αυθαίρετες ερμηνείες πέρα απ' όσα προβλέπει ο Κανονισμός Μεταθέσεων, και δίνει τη δυνατότητα και οι μεταθέσεις να μπούνε στην υπηρεσία του ρουσφετιού της αναξιοκρατίας των "πιέσεων" κλπ. Το τελευταίο, μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από την επόμενη διάταξη, όπου η μετάθεση μετατρέπεται σε ποινή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κάποιος εργαζόμενος μπορεί να μετατεθεί, εξαιτίας "εξαιρετικών λόγων που οφείλονται σε υπαιτιότητά του".

Εχει και καρότο

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που δίνει η σχετική διάταξη (11.7), στον Διευθύνοντα Σύμβουλο να αποσπά το προσωπικό σε θυγατρικές του ΟΤΕ ή σε εταιρίες που συμμετέχει ο Οργανισμός, ολοκληρώνουν την εικόνα που αποπνέει το συγκεκριμένο άρθρο. Ενα τόσο λεπτό ζήτημα, μεταθέσεις - αποσπάσεις, μπορεί να μετατραπεί σε όπλο κάθε λογής πιέσεων στα χέρια της εκάστοτε διοίκησης και των κομματικών επιτετραμμένων.

Εκτός όμως από το "μαστίγιο" υπάρχει και το "καρότο", άλλωστε πρέπει να φροντίσουμε και για "τα δικά μας παιδιά". Ετσι σύμφωνα με το άρθρο 4 του νέου Κανονισμού Προσωπικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα μπορεί να προσλαμβάνει κατά παρέκκλιση από τις ισχύοντες διατάξεις περί προσλήψεων, ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες "με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας μέχρι ενός έτους", αλλά και με σύμβαση ορισμένου έργου, και με όρους και αποδοχές που ο ίδιος θα καθορίζει... Στην ίδια λογική, με το άρθρο 17 περί κοινωνικής πρόνοιας, η διοίκηση του Οργανισμού θα μπορεί να παρέχει αφειδώς υποτροφίες σε παιδιά υπαλλήλων του, που φοιτούν σε ΑΕΙ, εκτός από αυτές που δίνονται μέχρι τώρα σε σπουδαστές που διακρίνονται στις σπουδές τους, και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο αναμόρφωσης του ΓΚΠ - ΟΤΕ δεν περιλαμβάνονται μεταβατικές διατάξεις για το σημερινό προσωπικό, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί πως θα εφαρμοστεί ως έχει για όλους τους εργαζόμενους.

Εκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός, πως, ενώ το σχέδιο κανονισμού κυοφορεί σοβαρές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων στον οργανισμό, η ΟΜΕ - ΟΤΕ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που την ελέγχουν καθώς και η ΔΑΚΕ, σιωπούν, αν και το σχετικό κείμενο οι υπηρεσίες του ΟΤΕ, τους το έχουν κοινοποιήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ