Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκ βάθρων ανατροπές

Aνατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα στον ΟΤΕ, κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και πλήρη εναρμόνιση με το γράμμα και το πνεύμα της "Λευκής Βίβλου", είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του ΟΤΕ

Αμφισβήτηση της μονιμότητας, κατάργηση κλάδων εργαζομένων, ειδικοτήτων και βαθμολογίου, αλλά και δημιουργία προϋποθέσεων, για να ριζώσει πιο βαθιά το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, είναι τα εκσυγχρονιστικά "φρούτα" που κομίζει ο νέος ΓΚΠ. Το σχέδιο αναμόρφωσής του συντάχθηκε από Ομάδα Εργασίας του ΟΤΕ, ύστερα από εντολή του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Συγκεκριμένα, για τη μονιμότητα,από το πρώτο ήδη άρθρο του νέου κανονισμού, στο οποίο περιγράφεται το αντικείμενό του, εξαφανίζεται η σχετική αναφορά. Ετσι, ενώ στον υφιστάμενο κανονισμό αναφέρεται ότι "ο ΓΚΠ διαγράφει τας διακρίσεις του προσωπικού, τους όρους υφ' ους τούτο προσλαμβάνεται, εκπαιδεύεται, μονιμοποιείται, προάγεται, μετατάσσεται...", στο σχέδιο του νέου κανονισμού απουσιάζει η λέξη "μονιμοποιείται". Αναφέρει συγκεκριμένα ότι "διαγράφει τις διακρίσεις του προσωπικού, τους όρους με τους οποίους προσλαμβάνεται, εκπαιδεύεται εξελίσσεται, μετατάσσεται, μετατίθεται".

Η απουσία του ρήματος "μονιμοποιείται" δεν είναι βέβαια ούτε τυχαία, ούτε τόσο αθώα. Επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από το αμέσως επόμενο "άρθρο 2", όπου στην πρώτη του παράγραφο αναφέρει ότι το προσωπικό "διακρίνεται σε Τακτικό και Δόκιμο" και όχι σε "μόνιμο και έκτακτο", όπως ορίζει ο σημερινός κανονισμός. Τακτικό όμως προσωπικό είναι αυτό που "καλύπτει πάγιες και διαρκείς υπηρεσιακές ανάγκες", ενώ μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό, είναι αυτό που "προσλαμβάνεται προς πλήρωση οργανικών θέσεων". Η διαφορά, λοιπόν, ανάμεσα στο μόνιμο και στο τακτικό προσωπικό, όπως προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των δύο ορισμών, είναι φανερή. Πολύ περισσότερο που η φράση, "πάγιες και διαρκείς υπηρεσιακές ανάγκες", μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν από την εκάστοτε διοίκηση του Οργανισμού.

Ας σημειωθεί ότι έκτακτο προσωπικό προβλέπει και ο νέος κανονισμός (παράγραφος 4 του εν λόγω άρθρου), όμως, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσληψης καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.

Από την πλευρά της αρμόδιας υποδιεύθυνσης του ΓΚΠ - ΟΤΕ, ο προϊστάμενός της και επικεφαλής της ομάδας εργασίας Κ. Κούκος,υποστηρίζει ότι "δεν είναι στις προθέσεις των συντακτών η κατάργηση της μονιμότητας, πως η μονιμότητα έχει εξασφαλιστεί με το νόμο 2257/94, και ότι οι έννοιες "μόνιμος" και "τακτικός" δε διαφέρουν...". Παρέπεμψε μάλιστα στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, για να δεχτεί ή ν' απορρίψει αυτή το σχέδιο αναμόρφωσης του κανονισμού και ειδικότερα τα συγκεκριμένα άρθρα.

Δύο κατηγορίες

Από τα δύο πρώτα του άρθρα, το νέο σχέδιο κανονισμού προσωπικού του ΟΤΕ θέτοντας υπό αμφισβήτηση το θεσμό της μονιμότητας, υλοποιεί μια από τις κεντρικές ιδέες του πεντάχρονου Επιχειρησιακού Σχεδίου,που θεωρούσε τη μονιμότητα "περιορισμό", που έπρεπε να καταργηθεί. Στη συνέχεια επιχειρεί τη "σαλαμοποίηση" και την ισοπέδωση του προσωπικού μέσα από την κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων και το διαχωρισμό του σε δύο κατηγορίες στο Βασικό και Στελεχικό, (άρθρο 3Α).

Στελεχικό προσωπικό, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θεωρείται μόνο αυτό που "εκτελεί το υπηρεσιακό έργο της θέσης ευθύνης για το οποίο επιλέχτηκε και για όσο χρονικό διάστημα κατέχει αυτή τη θέση" (άρθρο 3.1). Με αυτόν τον τρόπο σημερινά διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού με τις απαιτούμενες γνώσεις, πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών και αρκετά χρόνια εργασίας σε διευθυντική θέση στον οργανισμό, θα μπορούν να υποβιβάζονται, ν' απασχολούνται σε οποιοδήποτε άλλο έργο, και κατά συνέπεια να γίνονται πιο ευάλωτα απέναντι στη "θέληση" και στα "κέφια" της εκάστοτε διοίκησης.

Βασικό προσωπικό θεωρείται το προσωπικό για όλες τις δουλιές. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο εντάσσεται σε (8) ειδικότητες. Και στην παράγραφο (2) αναφέρεται ότι "το βασικό προσωπικό εκτελεί κατ' αρχήν κάθε έργο της ειδικότητας στην οποία ανήκει, εκτός άλλως ορίζεται". Στη συνέχεια ξεκαθαρίζει πως "είναι δυνατόν να διατίθεται σε έργο άλλης συναφούς ειδικότητας" (3.3), αλλά και να "πραγματοποιεί και το έργο των πωλήσεων" (3.4). Τα παραπάνω, μαζί με την προτεινόμενη κατάργηση των κλάδων προσωπικού και ειδικότερα του Διοικητικού, του Οικονομικού και του Τεχνικού ολοκληρώνουν το "τσουβάλιασμα" των εργαζομένων σε ένα συνονθύλευμα, για να τους ξεζουμίζουν ακόμα πιο εύκολα σε καθεστώς μεγαλύτερης εντατικοποίησης των συνθηκών εργασίας.

Ομηρία

Η πολυδιαφημιζόμενη "στροφή στην εμπορικότητα" γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο εκτός από την ειδικότητά του, θα χρησιμοποιείται και στον τομέα των πωλήσεων. Το πώς όμως, για παράδειγμα, ένας τεχνίτης δικτύων θα μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και σαν πωλητής είναι κάτι που μόνο οι "εγκέφαλοι" του ΟΤΕ γνωρίζουν. Εκτός βέβαια και αν το ήδη συρρικνούμενο καθημερινά παραγωγικό έργο του ΟΤΕ, παραδοθεί εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, οπότε η ποιότητα και το επίπεδο της εξειδίκευσης και της παρεχόμενης από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ εργασίας, ποσώς θα ενδιαφέρει τη διοίκηση του Οργανισμού...

Με το άρθρο 5 του σχεδίου του νέου ΓΚΠ του ΟΤΕ, το οποίο αναφέρεται στους όρους πρόσληψης στον Οργανισμό, επιχειρείται μια παρατεταμένη ομηρία όσων πέτυχαν σε σχετικό διαγωνισμό και αποφοίτησαν επιτυχώς από τη Βασική Σχολή Προσωπικού του ΟΤΕ. Με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα οι τελειόφοιτοι της σχολής εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό ως δόκιμοι για ένα χρόνο, μετά από το πέρας του οποίου πρέπει να αξιολογούνται, και εάν κρίνονται θετικά, να μονιμοποιούνται. Με τη νέα διάταξη, δε θα εντάσσονται στο τακτικό προσωπικό, αλλά "θα υπογράφουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπό δοκιμή διετούς διάρκειας" (5.4). Στη διάρκεια της διετίας θα αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα όμως και όταν ολοκληρωθεί η διετία και κριθούν θετικά δε θα προσλαμβάνονται ως τακτικό προσωπικό, εάν πρώτα δε συνέλθει το Συμβούλιο Προσωπικού, για το οποίο όμως δεν ορίζεται ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να συνέλθει, ούτε και τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσει. Τι θα γίνει όμως, εάν με τη λήξη της διετίας δε συνέλθει το Συμβούλιο Προσωπικού; Οι εργαζόμενοι επί διετίας στον ΟΤΕ, ακόμα και αυτοί που κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά θα οδηγηθούν με το χαρτί της απόλυσης στο ταμείο ανεργίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ