Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Λαθρομετανάστες και κλοπές αναστατώνουν το νησί

Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να φυλαχτούν τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, ζητούν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από παρέμβαση της ΝΑΣ, ζητά σε ομόφωνο ψήφισμά του την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Ανησυχητικά φαινόμενα ρατσισμού εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα

Μέτρα για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία, το σταμάτημα της μαζικής εισροής λαθρομεταναστών και του φαινόμενου των "πειρατικών" επιδρομών με ταχύπλοα, από τη χώρα αυτή, χρειάζεται να λάβει άμεσα η πολιτεία, για το νησί της Κέρκυρας.

Τους τελευταίους δύο μήνες λαμβάνουν χώρα στο νησί, ειδικά στο βόρειο τμήμα του, μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα, τα οποία αν δεν προληφθούν, ενδέχεται να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Στα παράλια της βόρειας Κέρκυρας, οι εκεί κάτοικοι επισημαίνουν πως οι κλοπές σπιτιών, καταστημάτων, μεταφορικών μέσων και σκαφών, από Αλβανούς, έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις μετά το ξεκίνημα του χειμώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι διατηρούν ακόμα την ψυχραιμία τους και ζητούν την άμεση παρέμβαση του κράτους, ώστε να πάψει να είναι το νησί "ξέφραγο αμπέλι". Ομως, υπάρχει και ένας αριθμός κατοίκων που μπρος στην ανυπαρξία του κράτους και "ενθαρρυνόμενος" από κάποιους τοπικούς παράγοντες, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ομάδων αυτοάμυνας. Το χειρότερο ακόμα είναι ότι στο βόρειο τμήμα του νησιού εμφανίστηκαν σημάδια ρατσιστικής βίας σε βάρος Αλβανών λαθρομεταναστών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, μετά το αποτρόπαιο έγκλημα στις 9 του Γενάρη στην Κοινότητα Χλωμού, από έναν Αλβανό, με θύμα έναν συνταξιούχο που είχε έρθει από την Αθήνα να μαζέψει ελιές. Ακολούθησε ο ξυλοδαρμός δύο Αλβανών, από κουκουλοφόρους, τους οποίους εγκατέλειψαν δεμένους σε κολόνες της ΔΕΗ και ο τραυματισμός με κυνηγετικό όπλο, ενός άλλου. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, αν και εικάζονται πολλά, ενώ στη δεύτερη το δικαστήριο αθώωσε το δράστη, αφού πείστηκε ότι ο Αλβανός πήγε να κλέψει... Ψήφισμα με παρέμβαση της ΝΑΣ

Μπρος στην κατάσταση αυτή η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κέρκυρας, πήρε άμεσα πρωτοβουλίες θέτοντας προ ημερησίας διάταξης το θέμα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα. Μετά την παρέμβαση αυτή, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας κατέληξε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θεωρούνται απαραίτητα τα παρακάτω μέτρα: Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για τη μετακίνηση των εργατών και ίσα δικαιώματα εργασιακά και ασφαλιστικά σ' όλους τους ξένους εργάτες. Ενταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Φύλαξη των συνόρων με τη δημιουργία τριών φυλακίων του Ελληνικού Στρατού στο ακρωτήρι Αγ. Σπυρίδων, στις Ακτές Καρουσάδων και στην Ερειούσα και ενός Λιμενικού Φυλακίου στους Οθωνούς. Συνεχής 24ωρη περιπολία από ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και ταχύπλοα περιπολικά του του Λιμενικού Σώματος. Επάνδρωση με το απαιτούμενο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε έντονα διαβήματα προς την αντίστοιχη της Αλβανίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της προς την Αυτοδιοίκηση της Νότιας Αλβανίας. Επίσης, στο ψήφισμα αποδοκιμάζονται οι δηλώσεις και οι πραχτικές που αξιοποιούν την ένταση του προβλήματος και προσπαθούν να καταστήσουν τους πολίτες συνυπεύθυνους στην ύπαρξη της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισής της. Τέλος, απευθύνεται κάλεσμα προς τον κερκυραϊκό λαό να αντιμετωπίσει με δημοκρατικό τρόπο και ψυχραιμία, το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, να απομονώσει τα μεμονωμένα φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.

"Πτυχές" της πραγματικότητας

Τα παραπάνω μέτρα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των κατοίκων της Κέρκυρας, αλλά αυτό που επείγει και απαιτείται είναι να γίνουν πράξη από την κυβέρνηση. Η Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας δηλώνουν πως κάνουν ό,τι μπορούν στο μέτρο του δυνατού, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανικά μέσα. Οπως είπε και ίδιος ο νομάρχης, η Αστυνομία της Κέρκυρας το 1990 είχε 480 άνδρες και τώρα έχει 220. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Λιμενικό Σώμα, όπου το προσωπικό είναι μειωμένο, ενώ διαθέτει μόνο ένα σιδερένιο σκάφος ανοιχτής θαλάσσης και δύο φουσκωτά. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, η εγκληματικότητα στη χρονιά που πέρασε ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 1994. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στη διάρκεια του 1995 έγιναν 373 κλοπές με διάρρηξη - οι περισσότερες έγιναν στη βόρεια Κέρκυρα - από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 38 και αποδείχτηκε ότι σε 20 περιπτώσεις οι δράστες ήταν Αλβανοί και σε άλλες 10 αλλοδαποί. Επίσης, έγιναν 32 κλοπές χωρίς διάρρηξη και 12 κλοπές μεταφορικών μέσων, κυρίως δίκυκλα. Από την άλλη, τα σκάφη - κυρίως ταχύπλοα - που κλάπηκαν μέσα στο 1995 φτάνουν τα 80 - επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους τα 20 - ενώ κλάπηκε ακόμα και μεγάλος αριθμός εξωλέμβιων μηχανών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επίσης, ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Κέρκυρα φτάνει κατά καιρούς τους 5.000 με 6.000, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς απασχολείται στον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα του νησιού. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, το 1995 απελάθηκαν γύρω στους 6.000 Αλβανούς, πολλοί από τους οποίους τρεις και τέσσερις φορές. Από Λιμενικό επίσης απελάθηκαν άλλοι 700. Οσον αφορά στους Βορειοηπειρώτες, με βάση τα δελτία καταγραφής, υπολογίζονται γύρω στους 2.500, ενώ εκτιμάται ότι 700 παιδία πηγαίνουν σε σχολεία της Κέρκυρας. Ανεξάρτητα όμως από τους αριθμούς, γεγονός είναι ότι το πήγαιν' έλα των λαθρομεταναστών από την Αλβανία συνεχίζεται και αυτοί που τελικά επωφελούνται είναι οι μαφιόζοι της Αλβανίας. Εναντι αμοιβής που ξεκινά από 25.000 δραχμές το άτομο και φτάνει μέχρι 35.000 δραχμές τους ξαναφέρνουν στην Κέρκυρα, με τα ταχύπλοα που έκλεψαν από το νησί. Τη δραστηριότητά τους αυτή τη συνδυάζουν με τη μεταφορά των κλοπιμαίων από την Κέρκυρα στην Αλβανία με λαθρεμπόριο, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Οπως λέγεται από κατοίκους της βόρειας Κέρκυρας, στο "έργο" αυτό συμμετέχουν Αλβανοί που βρίσκονται στην Κέρκυρα, ενώ δεν αποκλείουν και τη συμμετοχή ντόπιων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πάντα, τουλάχιστον τρία ταχύπλοα φτάνουν κάθε μέρα από την Αλβανία στις ακτές τις Βόρειας Κέρκυρας, τα οποία ξεφορτώνουν από 20 έως 30 άτομα, το καθένα. Μάλιστα, κάποιες φορές έρχονται στις ακτές ακόμα και το μεσημέρι! Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή η "δραστηριότητα" με τα ταχύπλοα "συλλαμβάνεται" μόνο στις οθόνες των ραντάρ που υπάρχουν στη βόρεια Κέρκυρα.

"Εντονο το πρόβλημα"

Ολοι πάντως στην Κέρκυρα παραδέχονται πως το πρόβλημα που δημιουργείται από τις κλοπές και τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών από την Αλβανία είναι έντονο. Βέβαια, η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο που το προσεγγίζουν. Ο αστυνομικός διευθυντής Κέρκυρας, Αλ. Ζουμπούλης, παραδέχτηκε ότι: "υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και όχι μόνο". Ομως, κατά τον ίδιο, είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και κρίνει απαραίτητη τη συνεργασία και τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού, αν θέλουν να μην υπάρχουν λαθρομετανάστες στο νησί. Και πώς εννοεί τη βοήθεια: Να μην προσφέρουν δουλιά στους λαθρομετανάστες που έρχονται από την Αλβανία. Επίσης θεωρεί ότι πρέπει και η Αλβανία να φυλάξει τα σύνορά της για να σταματήσει το κακό, ενώ για το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε τελευταία στο νησί βρίσκει ότι έχουν μερίδιο και ΜΜΕ. Αν και η Αστυνομία της Κέρκυρας δεν έχει επίσημες καταγγελίες για κρούσματα βίας σε βάρος Αλβανών, δέχεται ότι δημιουργείται προβλήμα με τα τελευταία κρούσματα ρατσιστικής βίας στο νησί και δηλώνει κατά των ομάδων αυτοάμυνας.

Στους Αυλιώτες, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν και τα δύο πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής βίας σε βάρος Αλβανών λαθρομεταναστών, ο Πρόεδρος του Α Συμβουλίου Περιοχής Νομού Κέρκυρας και Κοινοτικός Σύμβουλος στους Αυλιώτες, Στέφανος Πέρρος, τονίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και να συνεργαστούν μεταξύ τους τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημοσίας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. "Το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και την πειρατεία που γίνεται στα παράλια από τους Αλβανούς μαφιόζους, είναι εκρηκτικό", τονίζει ο Στ. Πέρρος. "Εκτος του φόβου και της ανασφάλειας που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους, έχουμε και αρνητικά σημάδια ρατσισμού σε Αλβανούς λαθρομετανάστες, τα οποία ως Κοινότητα εμείς τα καταδικάσαμε". Και συνέχισε: "Για τα πρόσφατα κρούσματα βίας σε βάρος των Αλβανών μού περνάνε σκέψεις ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, αφού σύμφωνα με τα όσα είπε στο χωριό ο ένας από τους παθόντες, οι κουκουλοφόροι που του επιτέθηκαν, πήγαν στην καλύβα του λέγοντάς του πως είναι της Ασφάλειας και του πέρασαν χειροπέδες. Οι ευθύνες πάντως για όλα όσα συμβαίνουν ανήκουν στο κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν παίρνουν μέχρι τώρα κανένα μέτρο. Να φανταστείτε ότι για έξι χωρία εδώ γύρω υπάρχει μόνο ένας Αστυνομικός Σταθμός στους Μαγουλάδες με τρεις μόνο άνδρες. Αυτοί καλά - καλά ούτε το κτίριο που στεγάζεται ο σταθμός, δε φτάνουν να φυλάξουν".

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρουσάδων, Σταμάτης Μπάλλας, τονίζει: "Οι κάτοικοι της περιοχής είναι προβληματισμένοι και καθημερινά ζουν με το φόβο των Αλβανών λαθρομεταναστών. Φυσικά - λέει - αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαθλιωμένοι και τους εκμεταλλεύεται η αλβανική μαφία. Ομως καθημερινά σημειώνονται κρούσματα κλοπής και για να σταματήσει αυτή η κατάσταση πρέπει να δραστηριοποιηθεί η πολιτεία και να πάρει μέτρα φύλαξης των συνόρων. Επίσης πρέπει να πείσουμε το κόσμο ώστε να μην καλλιεργείται η ξενοφοβία και να μη δημιουργούνται τάσεις ρατσισμού. Αν δε ληφθούν μέτρα, φοβάμαι πως το κλίμα που καλλιεργείται ανάμεσα στους κατοίκους και μερικές φορές "έντεχνα", αποπροσανατολίζει και μπορεί να οδηγήσει στο ρατσισμό και το φασισμό".

Βάρδιες στο λιμάνι

Στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Στεφάνου στους Αυλιώτες, που απέχει 26 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αλβανίας, οι ψαράδες του χωριού, μετά τις επανειλημμένες κλοπές σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών που σημειώθηκαν εκεί, αποφάσισαν πριν ένα μήνα να βάλουν βάρδιες τη νύχτα και να φυλάξουν το λιμάνι μόνοι τους. "Τι να κάνουμε - μας είπε ο 48χρονος Βασίλης Μουζακίτης όταν τον συναντήσαμε στο λιμάνι - το τελευταίο διάστημα κλέψανε από εδώ εφτά σκάφη και άλλες τόσες εξωλέμβιες. Πολλοί από το χωρίο πήραν τα σκάφη τους και τα πήγαν στα σπίτια. Εμείς όμως είμαστε ψαράδες και πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Το Λιμενικό δεν μπορεί να φυλάξει, και εμένα αν μου κλέψουν το καϊκι πάει, καταστράφηκα". Στο ερώτημά μας τι θα γίνει αν έρθει κάποιο ταχύπλοο από την Αλβανία και οι επιβαίνοντές του αρχίσουν να πυροβολούν, μας απάντησε: "Αμα καταλάβουμε κάποιον να πλησιάζει θα ρίξουμε φωτοβολίδες...".

Ανησυχία και φόβος επικρατεί και στους κατοίκους των παραλίων στις περιοχές των Καρουσάδων και της Ρόδας. Στην τοποθεσία Κλέρη της Ρόδας, 300 μέτρα από τη θάλασσα, η Χρυσούλα Ανθη έδειξε η πιο οργισμένη από όσους συναντήσαμε. Η πρώτη κουβέντα της ήταν: "Βλέπεις παλικάρι μου πώς μας καταντήσανε" και στα χέρια έπιασε την καραμπίνα. "Φοβάμαι, τα βράδια κοιμόμαστε με τις γρίλιες και τα φώτα ανοιχτά και όπλο στο χέρι. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια και εδώ γύρω έχουν κλέψει όσα σπίτια είναι ακατοίκητα το χειμώνα και σκοτώνουν με τα αεροβόλα τούς σκύλους. Καθημερινά γίνονται επιδρομές με τα ταχύπλοα και πολλές φορές τα βράδια πέφτουν τουφεκιές στον αέρα για εκφοβισμό. Δυστυχώς, πληρώνουμε φόρους στο κράτος, αλλά δεν κάνει τίποτα για την προστασία της περιουσίας μας. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει τα παιδιά μας στη Βοσνία". Και συνεχίζει: "Δεν είμαστε ρατσιστές, γιατί τους Αλβανούς και ψωμί τους δώσαμε και ρούχα και δουλιές. Ομως το κακό έχει παραγίνει. Κάθε βράδυ ακόμα και μέρα μεσημέρι έρχονται ταχύπλοα από την Αλβανία, αδειάζουν τους λαθρομετανάστες και φορτώνουν τα κλεμμένα. Ακόμα όλα τα λόγγα εδώ γύρω είναι γεμάτα λαθρομετανάστες". Η ίδια είπε ακόμα: "Ρωτώντας Αλβανούς που ξεπέσανε εδώ, έμαθα αρκετά πράγματα για τη μαφία της Αλβανίας και τους συνεργάτες της στο νησί μας. Ολα αυτά τα κατάγγειλα στην Αστυνομία, αλλά...".

Στο ίδιο μέρος ο Σπύρος Κατωμέρης δήλωσε αποφασισμένος πως αν κινδυνέψει η ζωή του θα πυροβολήσει Αλβανούς και ας πάει φυλακή. "Από το να με σκοτώσουν, καλύτερα είναι να πάω φυλακή. Το κακό έχει παραγίνει, φοβόμαστε για τη ζωή μας. Βγαίνω με το καϊκι για ψάρεμα και παίρνω και την καραμπίνα μαζί. Αν μου την πέσει όμως ένα ταχύπλοο τι θα μπορέσω να κάνω; Πρέπει οπωσδήποτε το κράτος να πάρει μέτρα φρούρησης των συνόρων. Αυτό και το να μη χρησιμοποιούν οι χωριανοί Αλβανούς στις δουλιές τους, ζητούσαμε όταν μην ξέροντας πώς να αντιδράσουμε, μαζί με άλλους χωριανούς πήγαμε πριν τα Χριστούγεννα και καταλάβαμε το κτίριο της Κοινότητας στους Καρουσάδες".

"Ντρέπομαι" να πάω στα χωριά

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος βρίσκεται ο Σωτήρης από τη Χειμάρα, που ζει και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο νησί της Κέρκυρας. "Εγώ είμαι Βορειοηπειρώτης - μας είπε - και από όλα αυτά που γίνονται ντρέπομαι να βγω στο χωριό. Πρέπει να κοιταχτεί το πράγμα από το κράτος και βρεθεί μια λύση. Να μη μας κοιτάζει και εμάς ο κόσμος με ένα μάτι. Εδώ στο χωρίο με ξέρουν, αλλά όταν πηγαίνω σε άλλα χωριά με βλέπουν και μένα όπως τους Αλβανούς. Φοβόμουν μέσα τους Αλβανούς, να φοβάμαι και εδώ τους Ελληνες; Εμένα τα παιδιά μου μεγάλωσαν εδώ, πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο και δεν ξέρουν αλβανικά". Ο Σωτήρης θίγει όμως και ένα άλλο ζήτημα: "Το κράτος δίνει άδεια στους βορειοηπειρώτες να μείνουμε και να δουλέψουμε εδώ, αλλά άμα θέλουμε να πάμε στην Αλβανία δε μας δίνουν βίζα για να γυρίζουμε πίσω. Στα τόσα χρόνια που είμαι εδώ πήγα μόνο δύο φορές και τώρα τελευταία έμαθα ότι μόνο σε ένα 10% δίνουν βίζα. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό. Εμένα αν μου δίνανε βίζα θα ήμουνα και στο σπίτι μου στην Αλβανία και εδώ. Τώρα όμως δεν μπορώ να πάω γιατί δεν μπορώ να ξαναέρθω". Δηλαδή αν σου τύχει κάτι και πρέπει να πας στην Αλβανία θα γυρίσεις λαθραία; τον ρωτήσαμε. Για να απαντήσει: "Δεν μπορώ να γυρίσω...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ