Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καταγράφονται στους καταλόγους της Εφορίας σαν οι "Κροίσοι" της Ελλάδας. Αντίθετα, οι μεγαλοεισοδηματίες (εμποροβιομήχανοι κλπ.) εμφανίζονται στους καταλόγους της Εφορίας, σταθερά, σαν... "μπατιράκια", καθώς δηλώνουν πολύ μικρότερα εισοδήματα από αυτά των εργαζομένων.

Στην τελευταία δεκαετία, επιβλήθηκε δραστική μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων και, παράλληλα, προκλητική αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, με τα "σταθεροποιητικά" προγράμματα "γαλαζοπράσινης" εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας. Παρ' όλα αυτά, με τις αλχημείες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (κατάργηση τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, "αντικειμενικά" κριτήρια για την υπερφορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων), στην τελευταία δεκαπενταετία τα εισοδήματα, που δήλωσαν στην Εφορία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αυξήθηκαν πάνω από... 1.000 φορές, όχι όμως και των εμποροβιομηχάνων, που συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν ασύστολα (τα επίσημα εισοδήματα που δήλωσαν στην Εφορία αυξήθηκαν μόλις 823%, ποσοστό που είναι κάτω και από την αύξηση του πληθωρισμού).

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με βάση τη ρήση του Τσαρούχη, "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις", φορολογεί τους μισθωτούς και συνταξιούχους σαν πλούσιους και τους μεγαλοεισοδηματίες σαν... φτωχούς και άπορους. Τα στοιχεία από το σημερινό αφιέρωμα του "Ρ" τεκμηριώνουν την εκτίμηση (που αποτελεί κοινό μυστικό) ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν και είναι τα μεγάλα υποζύγια του προϋπολογισμού, στις πλάτες των οποίων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φορτώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.

Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη της φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων, που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει στο σημερινό αφιέρωμα ο "Ρ", μαζί με άλλα στοιχεία για τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, που εξασφαλίζει το ισχύον αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο ισχύει στην Ελλάδα. Στο ίδιο αφιέρωμα φιλοξενούμε συνέντευξη του Μιχάλη Κάχρη,με τις θέσεις του ΚΚΕ, για την επιτακτική ανάγκη ριζικών, δημοκρατικών αλλαγών στο ισχύον φορολογικό σύστημα, στην κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς και βασικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 17 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ