Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συνυπεύθυνα για την καταστροφική πορεία

Τα κόμματα του δικομματισμού εφαρμόζουν σαν υποτακτικοί εταίροι την πολιτική της ΕΕ. Δημαγωγούν και ευνοούν την κερδοσκοπία εις βάρος της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων

Τόσο με τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις όσο και με τη μαχητική, μαζική παρουσία τους στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα σ' όλες τις περιοχές της χώρας, από την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο και, φυσικά από τη Θεσσαλία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας - που αναμένεται και αύριο να συμμετέχουν μαζικά στα μεγάλα συλλαλητήρια που γίνονται στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές της χώρας - έχουν βάλει έντονα την αγωνιστική σφραγίδα τους στον αγώνα των αγροτών της χώρας. Κι αυτό, βεβαίως, έχει να κάνει με τη δραματική όξυνση που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ η χειμαζόμενη κτηνοτροφία βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο πλέον με τα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης και απειλείται με αφανισμό.

Ασφαλώς, τα προβλήματα, που σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη όξυνση, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά, αλλά εξελίσσονται και συσσωρεύονται: Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να διαθέσουν την παραγωγή γάλακτος και να πληρωθούν στοιχειωδώς ικανοποιητικές τιμές, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκτροφή των ζώων τους. Η ΕΕ υποχρεώνει τους αγελαδοτρόφους να πληρώνουν "τσουχτερά" πρόστιμα συνυπευθυνότητας. γιατί... τόλμησαν να παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους αγελαδινό γάλα πάνω από το όριο παραγωγής που μας επιβάλλει η ΕΕ. Ολα τούτα και, κυρίως, η μείωση που επιβάλλουν οι γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία στην τιμή του γάλακτος - μέχρι 35%-40% - έχουν φέρει σε απόγνωση τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Ανεξέλεγκτες αυξήσεις

Πέρα και πίσω από τη δραματική αύξηση της αξίας των εισαγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων, υπάρχει μια γενική δραματική σχετική χειροτέρευση της κατάστασης στον κτηνοτροφικό τομέα. Οι επιπτώσεις από την ένταξη πλέον έχουν πάρει χαρακτήρα καταστροφικό και αποτυπώνονται και στα τεράστια χρέη των κτηνοτρόφων. Μάλιστα με τα χρέη αυτά που συσσώρευσαν στους κτηνοτρόφους, επιχειρούν να δημαγωγήσουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ που, λίγο πριν εγκαταλείψει τα κυβερνητικά έδρανα, το 1993, ανακοίνωσε ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, για να μην τα ρυθμίσει ποτέ, τώρα δημαγωγεί και προκαλεί, ζητώντας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να πράξει ό,τι δεν έκανε η ίδια. Από την άλλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές και κάτω από την πίεση των κτηνοτρόφων, προχώρησε σε μια "μεσοβέζικη" ρύθμιση. Ωστόσο, ενώ δεν αντιμετωπίζεται το μεγάλο πρόβλημα των χρεών, επικαλείται αυτήν την "κουτσή" ρύθμιση για να δικαιολογήσει την άρνησή της να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα.

Οσον αφορά τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση της ΝΔ το 1990 απελευθέρωσε την αγορά των ζωοτροφών και φυσικά την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων. Οι τελευταίοι έσπευσαν αμέσως να υπερδιπλασιάσουν τις τιμές, π. χ. στο καλαμπόκι, οι οποίες και εξακολουθούν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα... Το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατάγγελνε τη ΝΔ τότε, τώρα, ως κυβέρνηση, φυσικά, υλοποιεί την απελευθέρωση εις βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Ετσι, με συνευθύνη και των δύο εταίρων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) του δικομματισμού, που εφαρμόζουν και τα άλλα καταστροφικά μέτρα που πάρθηκαν από την ΕΕ, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία μας απειλούνται με αφανισμό. Γι' αυτό και ξεσηκώνονται τώρα και με τέτοιο δυναμικό τρόπο διεκδικούν μέτρα σωτηρίας μαζί με όλους τους αγρότες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ