Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ "Ρ" ΚΑΙ ΤΟΥ "902" ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥΣ
"Αποστολή εξετελέσθη"

Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε από το "Ρ" και τον "902" για τους δοκιμαζόμενους Σέρβους της Βοσνίας, μοιράζεται αυτή τη στιγμή στους αποδέκτες της. Τους ενήλικες και τα παιδιά, που βιώνουν τώρα έναν άλλο πόλεμο. Αυτόν της επιβίωσης

Η κουβέντα έχει "ανάψει" στο εστιατόριο της κυβέρνησης στο Πάλε μεταξύ των δημοσιογράφων του "Ρ" και των οδηγών των νταλικών, που διέθεσε ο ΟΤΕ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σέρβους της Βοσνίας. Ξάφνου η πόρτα ανοίγει και άλλοι δύο οδηγοί, που μόλις έχουν καταφτάσει στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, χαιρετούν με χαμόγελα και αστεία. Ηταν σαν να είχαν να συναντηθούν χρόνια ή να έρχονταν από τον πόλεμο. Και το δεύτερο δεν ήταν και τόσο σχήμα λόγου...

Η παραπάνω σκηνή έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 21/2/96 στο χιονισμένο, γεμάτο πρόσφυγες, Πάλε και αποτελεί την ουσιαστική κατάληξη της μεγάλης πρωτοχρονιάτικης καμπάνιας του "Ριζοσπάστη" και του "902" για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο σερβοβοσνιακό λαό. Ηταν η στιγμή που σκεφτήκαμε πως οι χιλιάδες του κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας και του σταθμού, μπορούν τώρα να κοιμούνται ήσυχοι κι ας μην το ήξεραν μέχρι εκείνη τη στιγμή πως η "αποστολή εξετελέσθη". Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή

Η πρώτη σκέψη για την καμπάνια ήταν να γίνει κοινή από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ο "Ρ" και ο "902" απέστειλαν την πρόσκλησή τους στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, αλλά, τελικά, δεν επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την καμπάνια να απλωθεί στους φυσικούς δέκτες της: Τον κόσμο. "Χιλιάδες "μηνύματα" αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό των Σέρβων της Βοσνίας έχουν συγκεντρωθεί και συνεχίζουν να καταφτάνουν στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" και του "902"", έγραφε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη ο "Ρ" και συνέχιζε: "Μόνο χτες πάνω από 100 άνθρωποι έφτασαν στον Περισσό με δέματα στα χέρια. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου χρειάστηκε φορτηγό για τη μεταφορά των δεμάτων από ορισμένες περιοχές, όπως έγινε στη Νέα Σμύρνη από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, που έκλεισε, πρόσφερε όλο το στοκ από είδη ρουχισμού που διέθετε. Ηδη, οι προσφορές που είχαν μέχρι χτες συγκεντρωθεί αποτελούν φορτίο ενός και πλέον κοντέινερ".

Πολύ σύντομα, τα κοντέινερ άρχισαν να πληθαίνουν. "Υπολογίζεται ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε θα γεμίσει τουλάχιστον τρία μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα. Επίσης συγκεντρώθηκαν και χρήματα, που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά βοήθειας", πληροφορούσε ο "Ρ".

Φυσιολογική συνέπεια

Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν ξαφνική για τα δύο μέσα. "Είναι γεγονός, είχε πει ο εκδότης του "Ρ" Στ. Λουκάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ότι το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την περιοχή οφείλεται στις επεμβάσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Είναι, επίσης, γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η εφημερίδα μας και το ΚΚΕ εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αντιτιθέμενοι σ' αυτές τις επεμβάσεις, όχι μόνο φραστικά. Αυτή η καμπάνια, παρότι κράτησε πολύ λίγες μέρες, είχε θεαματικά αποτελέσματα".

Πράγματι, ενώ το καραβάνι της Εταιρίας Ελληνοσερβικής Φιλίας, με το οποίο ο "Ρ" και ο "902" θα έστελνε τη βοήθειά του στα πλαίσια του Ερυθρού Σταυρού, είχε κανονιστεί να φύγει στα τέλη του Φλεβάρη, οι φορείς που θα συμμετείχαν ειδοποιούνται να είναι έτοιμοι για τα μέσα του μήνα. Η εφημερίδα και ο σταθμός κατάφεραν να έχουν έτοιμα - και μάλιστα μετά από "ξεκαθάρισμα" - δύο κοντέινερ, από τα 10 συνολικά που είχε το καραβάνι.

Τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε νταλίκες του ΟΤΕ. Ξεκίνησαν από το λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέφτασε και η βοήθεια της Παγκρήτιας Ενωσης. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 17/2 το ταξίδι άρχιζε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ' οδόν προς την Κούβα (2012-07-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η καμπάνια για το λαό της Αϊτής (2011-01-11 00:00:00.0)
Πολυσήμαντο γεγονός για τους λαούς της περιοχής (2008-09-28 00:00:00.0)
Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα εφεδρίνης (2005-01-19 00:00:00.0)
Συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Γιουγκοσλαβίας (1999-04-20 00:00:00.0)
Κάλπικο άλλοθι (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ