Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο «φουλ» οι αγωνιστικές προετοιμασίες

Σε προσυγκεντρώσεις της αυριανής πρώτης κεντρικής αγωνιστικής απάντησης μετατρέπονται οι συζητήσεις, που προκαλεί το ΠΑΜΕ με περιοδείες στους χώρους δουλιάς

Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση για τον αποπροσανατολισμό και κατ' επέκταση τον αφοπλισμό της εργατικής τάξης έρχεται να δώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πυροδοτώντας νέους αγώνες για την αναχαίτιση της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των εργασιακών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα. Απέναντι στο μπαράζ των «σικέ» αναλύσεων και σχολίων για την προβολή της... τριμερούς συνεύρεσης, των φραστικών αντιδράσεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΚΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απαντά ρίχνοντας όλες του τις δυνάμεις στη μάχη της ενημέρωσης και της αγωνιστικής προετοιμασίας των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί να δώσουν την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική τους απάντηση αύριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ, με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Από χτες τα ξημερώματα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ άρχισαν να «οργώνουν» τους τόπους δουλιάς. Πρώτο στη λίστα το απέραντο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων, στο οποίο περιόδευσε ο ταμίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιώργος Φιλιούσης.

Η περιοδεία άρχισε στις 6.30 το πρωί από το χώρο που συγκεντρώνονται οι οικοδόμοι, οι οποίοι αποτελούν συνεργείο της εταιρίας ΑΣΠΑΤΕ - ΤΕΚΤΩΝ ΑΤΕ. Οι οικοδόμοι ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς η εταιρία τούς «τρώει» υπερωρίες, σε 15 από αυτούς δεν καταβάλλει οικοδομικά ένσημα και επιπλέον δίνει χαμηλά μεροκάματα. Εχουν δώσει στην εταιρία διορία μέχρι τη Δευτέρα, για να αποδεχτεί τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας. «Οι εργοδότες, το ζείτε, συνεχώς προσπαθούν να χτυπήσουν τις κατακτήσεις μας. Σκεφτείτε τι θα γίνει, αν οι αξιώσεις τους γίνουν νόμος όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Θα μας πατήσουν στο λαιμό. Συνάδελφοι, σαν ένας άνθρωπος θα αγωνιστούμε, για να μη μας κάνουν δούλους. Δεν είμαστε εργαλεία να δουλεύουμε όποτε θέλει το αφεντικό, είμαστε άνθρωποι. Ολοι στη συγκέντρωση της Πέμπτης», αναφέρει στους συγκεντρωμένους οικοδόμους ο συνδικαλιστής και οι κουβέντες του «πιάνουν τόπο».

Οι συγκεντρωμένοι έδειξαν την αγωνιστική τους διάθεση με φράσεις - γροθιά: «Οι αγώνες μας πρέπει να κλιμακωθούν» θα συμπληρώσει ο Γιώργος Παπασογιαννίδης. «Πάνε να μας πιουν - συνεχίζει - τελείως το αίμα μας. Δε θα τους αφήσουμε. Την Πέμπτη όλοι θα είμαστε κάτω», ενώ ο Βασίλης θα πει: «Οταν πάνε να σου πάρουν το ψωμί πρέπει να αντιδράσεις. Δε θα μας κάνουν να δουλεύουμε όπως οι πατεράδες μας για μια ρέγγα και δύο αβγά». Λίγο πιο πέρα ένας οικοδόμος λέει δυνατά: «Τα μέτρα που "φτιάνουν" αυτοί οι διεστραμμένοι δε θα αγγίξουν τους οικοδόμους. Θα τους κόψουμε τα ποδάρια» και ο 29χρονος Θάνος 5 χρόνια στο εργοτάξιο θα σπεύσει να δηλώσει: «Χρειάζεται συσπείρωση μαζική».

Η περιοδεία στο εργοτάξιο συνεχίστηκε στο χώρο, όπου κατασκευάζονται τα υπόστεγα της «Ολυμπιακής». Οι οικοδόμοι υποδέχτηκαν τον συνδικαλιστή με συγκέντρωση. Ενώ αγωνιστικός άνεμος πνέει και στα γιαπιά των έργων της Αττικής Οδού. Ο συνδικαλιστής μίλησε με τους οικοδόμους που εργάζονται στα έργα της Αττικής Οδού στη λεωφόρο Μαρκόπουλου. «Εμείς οι οικοδόμοι έχουμε χρέος να ξεσηκωθούμε. Να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κατακτήσαμε το 7ωρο και πρέπει να αγωνιστούμε, για να κυριαρχήσει και όχι να τους αφήσουμε να τα πάρουν όλα πίσω. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παντελής, ενώ ανάλογα μίλησαν και άλλοι συνάδελφοί του.

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα εκπέμπουν και οι μεταλλεργάτες. Χτες συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας έκαναν εξόρμηση στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις ΦΥΡΟΓΕΝΗ, ΓΚΑΤΖΗ, ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ και ΠΥΡΚΑΛ στις βιοτεχνίες του Βοτανικού, για να διαπιστώσουν την έντονη οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων τους για τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα.

Στο πόδι βρίσκονται και οι εμποροϋπάλληλοι όπως έγινε φανερό από τις συζητήσεις μεταξύ συνδικαλιστών και των εργαζομένων στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ του Αιγάλεω, στο κατάστημα ΥΒΟΝΝΗ της Ερμού και σε άλλα καταστήματα της ίδιας οδού καθώς και στο κατάστημα Καλυβιώτης.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι λιθογράφοι. Χτες ο πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων Δημήτρης Χαρός περιόδευσε στα λιθογραφεία Αρυγόπουλου, Χριστούλη και Ματσούκη. Εξόρμηση έγινε και στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ

Το σημερινό πρόγραμμα

Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί: Εξόρμηση του ΠΑΜΕ στις 6.30 το πρωί στα καφενεία της οδού Ζήνωνος, την ίδια ώρα θα γίνουν περιοδείες στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων και στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις του Αιγάλεω και Περιστερίου. Στις 9 το πρωί θα γίνει περιοδεία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στις 10.30 το πρωί εξόρμηση στο εργοστάσιο ΣΕΞ ΦΟΡΜ και στις 12 το μεσημέρι περιοδεία στα γραφεία του ΟΤΕ πλατείας Βικτωρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο εργοτάξιο του Flyover και στον σταθμό Βενιζέλου έφτασε το κάλεσμα (2024-09-07 00:00:00.0)
Παγκινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (2009-04-28 00:00:00.0)
Ενιαία η πάλη για τα συλλαλητήρια και την απεργία (2008-01-17 00:00:00.0)
Χωρίς ανάπαυλα η μάχη για τον ταξικό γιορτασμό (2005-04-28 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο στον Αλαφογιάννη (2004-12-03 00:00:00.0)
Ο Αλαφογιάννης θα μας βρίσκει απέναντί του (2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ