Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασύδοτοι οι οφειλέτες του ΙΚΑ

Τα χρέη τους έφτασαν τα 296 δισ. και μαζί με τα πρόσθετα τέλη ξεπερνούν τα 650 δισ. Δύο απ' τους πέντε εργοδότες - πλην των οικοδομών - χρωστούν στο ΙΚΑ. Η "Ηθικολογία της νομοθεσίας" σημαίνει νέες ρυθμίσεις που θα αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες

Το 40% των εργοδοτών - πλην των οικοδομών - είναι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο του ΙΚΑ στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Μ' άλλα λόγια δύο απ' τους πέντε εργοδότες είναι οφειλέτες στο ΙΚΑ.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε 44.937 περιπτώσεις με συνολικά χρέη 79,27 δισ. - χωρίς τα πρόσθετα τέλη - και η κατανομή τους φαίνεται στον Πίνακα Ι. Οπως φαίνεται στον Πίνακα Ι το 80,86% των οφειλετών χρωστούν ποσά μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές. Ομως το συνολικό ποσό αυτών των οφειλετών ανέρχεται σε 6,142 δισ. και αποτελεί το 7,75% των συνολικών χρεών του δείγματος.

Αλλοι 6.139 επιχειρηματίες (13,66 του δείγματος) χρωστούν από 1 - 5 εκ. δραχμές και συνολικά 13,776 δισ δραχμές ή το 17,37% των συνολικών οφειλών του δείγματος. Επίσης 1.306 εργοδότες (2,9%) οφείλουν από 5 - 10 εκ. και συνολικά 8,873 δισ. ή 11,19% του δείγματος.

Δηλαδή το 97,42% των οφειλετών του δείγματος χρωστούν στο ΙΚΑ ποσά μέχρι 10 εκ. δραχμές ο καθένας αλλά οι οφειλές τους, ως ποσοστό επί των συνολικών χρεών, αποτελούν το 36.31%.

"Μεγάλοι" με μεγάλα χρέη

Τα μεγάλα χρέη προς το ΙΚΑ τα έχουν οι μεγαλοοφειλέτες. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΙΚΑ τετρακόσιοι οφειλέτες - στη συντριπτική πλειοψηφία ιδιώτες - έχουν χρέη μεγαλύτερα των 100 εκ. δραχμών. Συνολικά οι"τετρακόσιοι" χρωστούν 107,75 δισ. δραχμές. Οφείλουν, δηλαδή, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς το ΙΚΑ, όπως διαμορφώθηκαν αυτά στο τέλος του 1995.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα ΙΙ τα συνολικά χρέη τρίτων προς το ΙΚΑ στο τέλος του 1995 ήταν 295,943 δισ.. δραχμές. Αν συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα τέλη, που φτάνουν μέχρι και 120%, τότε τα συνολικά χρέη ανέρχονται σε 651 δισ.

Από τα στοιχεία του Πίνακα ΙΙ προκύπτει ότι τα χρέη του ιδιωτικού τομέα έσπασαν το "φράγμα" των διακοσίων δισ. Ανέρχονται σε 207,601 δισ. - και μαζί με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε 208,614 δισ. τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας ή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μείωσαν ή κράτησαν σταθερά τα χρέη τους.

Το άλμα των χρεών έγινε κυρίως απ' τον ιδιωτικό τομέα. Οπως προκύπτει απ' τον Πίνακα ΙΙ μεταξύ Απρίλη και Δεκέμβρη του 1995 υπάρχει μια συνολική αύξηση των χρεών κατά 61,765 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 40,758 δισ. - δηλαδή τα δύο τρίτα - προέρχονται απ' τον ιδιωτικό τομέα. Το στοιχείο αυτό και μόνο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου ότι η αύξηση των χρεών προς το ΙΚΑ δεν οφείλεται στην παρακράτηση των εισφορών απ' τους εργοδότες.

Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης των "αλμάτων" των χρεών, θυμίζουμε ότι στο τέλος του 1993 οι συνολικές οφειλές - χωρίς τις πρόσθετες αυξήσεις - ήταν μόλις 119,6 δισ. δραχμές, ενώ το 1992 τα συνολικά χρέη ήταν μόλις 14 δισ.

"Ηθικοποίηση της νομοθεσίας"

Και αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση σκέφτεται να την αντιμετωπίσει με την"ηθικοποίηση της νομοθεσίας", όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος στις 20.3.1996.

Ιδού τι σημαίνει αυτός ο νέος όρος - κατά τον Ε. Γιαννόπουλο: "Είναι γεγονός ότι το 80% των οφειλών στο ΙΚΑ είναι μέχρι ένα εκατομμύριο. Πολλά δισ. μέχρι ένα εκατομμύριο. Αυτό το εκατομμύριο ο καθένας με κάποια διευκόλυνση, μπορεί να το δώσει. Τόκοι δε σβήνονται. Ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, και τα λεφτά να τα εισπράξουμε". Ενώ σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε: "Εμείς θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να ηθικοποιήσουμε τη νομοθεσία. Και το ΙΚΑ να πάρει τα λεφτά και να διευκολυνθούν εκείνοι που θέλουν να δώσουν, γιατί είναι άλλοι που δε δίνουν. Τα παίξανε στα χαρτιά, τα παίζουν αλλού, τα πάνε σε άλλες επιχειρήσεις και δεν έχεις να πάρεις".

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην πεπατημένη των ευνοϊκών ρυθμίσεων και προσδοκά έσοδα μόνο απ' τους μικροοφειλέτες - των οποίων οι οφειλές είναι σταγόνα στον ωκεανό των χρεών. Οσον αφορά τους μεγαλοοφειλέτες, φαίνεται να εγκαταλείπονται στην ασυδοσία τους - αφού δεν έχεις να πάρεις.

Αυτό κι αν είναι... ηθικοποίηση της νομοθεσίας!

Ρεπορτάζ

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ