Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιβεβαιώνεται το έγκλημα

Χρειάστηκε να ολοκληρωθεί σχεδόν ο χρονιάτικος κύκλος της καλλιέργειας, συγκέντρωσης και εμπορίας του βαμβακιού, για να αποδειχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία πως το νέο καθεστώς για το προϊόν που συμφωνήθηκε πέρσι το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες, τελικά, όχι μόνον δεν είναι ικανοποιητικό και θετικό, όπως διατείνονταν οι υπουργοί Γεωργίας και τα αγροτικά - κομματικά στελέχη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιξης και "ΣΥΝ", αλλά καταστροφικό, όπως μόνον το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές αγρότες καταγγέλλουν από την αρχή... Ηρθε προχτές, λίγες μόλις μέρες πριν από τη λήξη της εμπορικής περιόδου, να επιβεβαιωθεί πια πως οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας δεν έχουν να πάρουν "δεκάρα τσακιστή" επιστροφή από το φόρο συνυπευθυνότητας! Κι όμως, ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας, Θ. Στάθης, τους κορόιδευε, όταν έλεγε ότι πρέπει να περιμένουν 25 - 30 δραχμές κατά κιλό βαμβακιού επιστροφή. Ετσι, οι παραγωγοί έμειναν με τις 260 - 265 δραχμές το κιλό. Δηλαδή, πληρώθηκαν λιγότερο από πέρσι περίπου 50 - 55 δραχμές κατά κιλό σε πραγματική αξία, όπως μόνον ο "Ρ" είχε αποκαλύψει...

Η κυβέρνηση, όλος ο κυβερνητικο-κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τα αγροτικά στελέχη στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με πρώτους τους Ν. Λιόλιο, Β. Ζαρκινό, Γ. Πίττα, εξαπέλυσαν οργανωμένη επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών. Παρουσίαζαν τις καταστροφικές αποφάσεις που συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για το βαμβάκι σαν επιτυχία, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των βαμβακοπαραγωγών που κινητοποιούνταν απαιτώντας προστασία της καλλιέργειας βαμβακιού και του εισοδήματός τους. Προσπάθησαν να κρύψουν ότι δέχτηκαν και συμφώνησαν να επιβληθεί πλαφόν - για περιορισμό της καλλιέργειας και της παραγωγής - με μέγιστο ποσό κοινοτικών δαπανών για το βαμβάκι τα 770 εκατομμύρια ΕCU, όσο ήταν το 1992... Κι αυτό το ποσό, μάλιστα, δεν εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση όπως π.χ. φέτος, που διατίθενται μόνον τα 740 εκατομμύρια ECU. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή βαμβακιού θα ήταν 30 δραχμές μικρότερη, φέτος, αν η παραγωγή της Ισπανίας δεν ήταν μειωμένη στο ένα τρίτο του εθνικού της πλαφόν - με αποτέλεσμα ένα κονδύλι 35 δισεκατομμυρίων δραχμών να διατεθεί στη χώρα μας αντί της Ισπανίας. Στον επόμενο χρόνο, όμως, δε θα είναι έτσι και τότε θα φανούν οι δραματικές, πραγματικά καταστροφικές επιπτώσεις για την καλλιέργεια και τους βαμβακοπαραγωγούς.

Αλλά το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης και της εγκληματικής πολιτικής προκύπτει αν στις αρνητικές εξελίξεις προστεθεί και το γεγονός ότι πολλές Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών βρίσκονται "στον αέρα", κινδυνεύοντας να χρεοκοπήσουν. Με την εμπορική πολιτική που ακολούθησαν συγκεντρώνοντας το βαμβάκι με τιμές πάνω απ' αυτές που συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και με προτροπή των υπουργών Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, "πρασινογαλάζιες" διοικήσεις, για να κρύψουν την πραγματικά καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μακροπρόθεσμων πραγματικών συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών, καταχρέωσαν ξανά τους συνεταιρισμούς με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Οι αγρότες οφείλουν, πλέον, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ρόλο των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" - και των αγροτικών στελεχών τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ - που εξαπάτησαν τους βαμβακοπαραγωγούς στηρίζοντας την πολιτική της ΕΕ. Αντίθετα, το ΚΚΕ κατάγγειλε την καταστροφική πολιτική για το βαμβάκι και ενημέρωσε, όσο αυτό ήταν δυνατόν, τους αγρότες.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ