Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνα για το τεστ της ABBOT

Επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετικό έγγραφο του υπουργού Υγείας, Αναστ. Πεπονή, για την υπόθεση ανίχνευσης του ιού ΕΪΤΖ μέσω αντιδραστηρίου της εταιρίας ΑΒΒΟΤ. Σύμφωνα με το υπουργικό έγγραφο, από τις 27 Μάρτη 1996, η εν λόγω εταιρία γνώριζε ότι έχει θέσει σε κυκλοφορία αντιδραστήριο που, όπως διαπιστώθηκε, εμφανίζει δυσκολία στην ανίχνευση θετικών περιστατικών ΕΪΤΖ, αλλά μόλις την Παρασκευή 5 Απρίλη και μάλιστα μετά τις εργάσιμες ώρες και ενώ θα ακολουθούσε η αργία του Σαββάτου, ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και κοινοποίησε απλώς το γεγονός στο υπουργείο Υγείας.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από πταισματοδίκη, προκειμένου να διακριβωθεί αν, με τη μη έγκαιρη γνωστοποίηση του θέματος στους αρμόδιους φορείς, έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και, ειδικότερα, αν με τον τρόπο αυτό παρεμποδίστηκε η λήψη των επιβαλλομένων μέτρων, με συνέπεια να υπάρξει παραπέρα κίνδυνος για την υγεία κάποιων ανθρώπων.

Το υπουργείο Υγείας

Επείγουσα εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, τα μικροβιολογικά και ιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων, τις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, τα κέντρα αναφοράς και ελέγχου ΕΪΤΖ, τα ιδιωτικά εργαστήρια και τις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών, έστειλε προχτές ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Α. Πεπονής.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στις εισηγήσεις της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), μετά το πρόβλημα που προέκυψε με την αδυναμία του τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤ να ανιχνεύσει σε όλες τις περιπτώσεις τον ιό του ΕΪΤΖ.

Το υπουργείο δε συνιστά την επανεξέταση των αιμοδοτών που εξετάστηκαν με τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια. Τονίζει, όμως, πως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα Κέντρα Αναφοράς και Ελέγχου ΕΪΤΖ. Ακόμη, αναφέρει πως παρά την απόσυρση των αντιδραστηρίων της εταιρίας ΑΒΒΟΤ, ο έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί με τα υπόλοιπα αντιδραστήρια που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.

Το υπουργείο ζητά να ενημερωθεί για συνολικά αποτελέσματα των επανεξετάσεων, στις περιπτώσεις που έχουν φυλαχτεί από τα εργαστήρια οροί ατόμων που εξετάστηκαν με τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤ. Τέλος, αναφέρει πως εάν κάποιο εργαστήριο δε διαθέτει αντιδραστήρια άλλης μεθόδου, πρέπει να επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛ για την προμήθειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ