Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μισή ώρα κράτησε ο αποκλεισμός

Αναστάλθηκε τελικά, ενόψει Πάσχα, η κινητοποίηση των κατοίκων, αλλά το πρόβλημα παραμένει

Συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του 32ου χιλιομέτρου έκαναν χθες για μισή ώρα κάτοικοι των κοινοτήτων της Βορειοανατολικής Αττικής, που αντιδρούν στη χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή τους. Η κατάληψη ήταν το φυσικό αποτέλεσμα της ανακολουθίας της κυβέρνησης να παραμερίσει τις πολιτικές σκοπιμότητες και να δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

Η κινητοποίηση προκλήθηκε όταν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες ανακοίνωσαν ανεύθυνα στους κατοίκους ότι "οι Αθηναίοι θέλουν να φέρουν τα σκουπίδια τους σε μας", πληροφορία που εύλογα προκάλεσε αντιδράσεις. Αυτό που κανείς δε θεώρησε σκόπιμο να πει στους κατοίκους της περιοχής είναι το γεγονός ότι εκεί υπάρχουν οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της μίας από τις τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, εγκαταστάσεις που θα περιέχουν ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης και ένα χώρο για την υγειονομική ταφή των υπολοίπων του εργοστασίου, υπολοίπων που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο μόνο των απορριμμάτων που σήμερα θάβονται ανεξέλεγκτα και στις χωματερές της περιοχής. Αυτό που επίσης δεν είπαν στους κατοίκους οι τοπικοί πολιτευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι η περιοχή του Καπανδριτίου είναι μεν μία από τις κατάλληλες περιοχές, που επιλέγεται όμως κατά προτεραιότητα γιατί ευρύτερα πολιτικά συμφέροντα επέβαλαν τον αποκλεισμό της περιοχής της Ριτσώνας, που είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος.

Θα επανέλθουν

Για τη χτεσινή κινητοποίηση, το συντονιστικό όργανο πέντε δήμων και κοινοτήτων της περιοχής είχε αρχικά αποφασίσει να αποκλείσει την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας επ' αόριστον. Σύμφωνα με την απόφαση ο αποκλεισμός θα ξεκίναγε από τις 4 το απόγευμα. Ομως μετά από πιέσεις και το φόβο της εντολής που έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να συλληφθούν όσοι θα προσπαθούσαν να κλείσουν το δρόμο, ξανασυνεδρίασε χτες και αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Η απόφαση της αναστολής δεν έγινε δεκτή από τους κατοίκους, ομάδες των οποίων στις 5 μμ προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής για μισή ώρα. Σκοπός του συμβολικού αποκλεισμού ήταν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα δεχτούν άλλη καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι στη γύρω περιοχή της Εθνικής στο ύψος του κόμβου Καπανδριτίου υπήρχε από νωρίς μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ παρών ήταν και εισαγγελέας, με σκοπό να παρέμβει και να κάνει συλλήψεις, σε περίπτωση που αποφασιζόταν επ' αόριστον αποκλεισμός. Παρέμβαση που δε χρειάστηκε εφόσον οι κάτοικοι στις 5.30 μμ ελευθέρωσαν την Εθνική οδό. Στο μεταξύ διάστημα έγιναν μικροσυμπλοκές μεταξύ κατοίκων και οδηγών, που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του δρόμου που είχε σαν αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα που περίμεναν να ανοίξει ο δρόμος.

Σήμερα το συντονιστικό θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις παραπέρα κινητοποιήσεις που θα γίνουν μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Στη συγκέντρωση τον κατοίκων παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης ο οποίος μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των κατοίκων της Αττικής ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

"Το συγκεκριμένο πρόβλημα με την επιλογή του χώρου για την εναπόθεση των απορριμμάτων πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο της κυβέρνησης με τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με κατοχυρωμένες επιστημονικές μελέτες που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον" υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης. "Μέχρι σήμερα, συνέχισε, όλες οι κυβερνήσεις είναι ανακόλουθες και οι επιλογές που έκαναν εντάσσονταν σε διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια μεταξύ των κομματαρχών και όχι στη λογική της λύσης του προβλήματος. Επιλέγονται τοποθεσίες σύμφωνα με τα συμφέροντα κομματαρχών και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα των κατοίκων".

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου, Β. Μπουλέκος,τόνισε ότι η απόφαση του συντονιστικού για αναστολή των κινητοποιήσεων πάρθηκε κατανοώντας τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ο επ' αόριστον αποκλεισμός της Εθνικής. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι κάτοικοι που αντέδρασαν στην απόφαση της αναστολής της κινητοποίησης είναι ανεξέλεγκτοι και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα αλλιώς, όπως σημείωσε, θα επιστρέψουν σύντομα.

Ο Γ. Δημητράκης,πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού υπογράμμισε ότι το συντονιστικό προσπάθησε να αναβάλει την κατάληψη, αλλά ο κόσμος ήταν ανεξέλεγκτος και αυτό πρέπει να το αναλογιστούν οι αρμόδιοι.

Ο Θ. Μάλης,πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδενδρίου τόνισε χαρακτηριστικά για τους οδηγούς που είχαν αποκλειστεί, ότι μακάρι η ταλαιπωρία τους να είναι τελικά μόνο για μία ώρα, γιατί αλλιώς θα είναι για όλη τους τη ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρειάζεται κοινός αγώνας και δράση με προσανατολισμό (2009-07-08 00:00:00.0)
Κλείνει από αύριο η χωματερή (2004-10-16 00:00:00.0)
Δακρυγόνα, συλλήψεις και διώξεις διαδηλωτών (2003-06-03 00:00:00.0)
Ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις (1996-04-17 00:00:00.0)
Κλείνουν την Εθνική (1996-03-16 00:00:00.0)
1ο Κινητοποιήσεις κατά της χωματερής (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ