Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
"Συγκρατημένες", αλλά απλησίαστες οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο τζίρος στα εμπορικά όλης της χώρας είναι φέτος μειωμένος κατά 15%-20%

Η συγκυριακή αύξηση της αγοραστικής κίνησης - καθώς προχτές καταβλήθηκε το δώρο του Πάσχα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - και η διατήρηση των τιμών σε γενικές γραμμές στα ίδια με τα προχτεσινά επίπεδα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πασχαλινής αγοράς χτες Μ. Πέμπτη. Ωστόσο, για άλλη μια φορά φέτος, ακόμα και αυτές οι "συγκρατημένες" τιμές αποδείχτηκαν δυσθεώρητες για τα ισχνά εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και τα πενιχρά δώρα του Πάσχα πολύ ανεπαρκή για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των ημερών.

Αυτό αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η νέα δραματική πτώση του τζίρου τόσο των καταστηματαρχών όσο και των κρεοπωλών, που έφτασε το ποσοστό του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ίδιο "ομολογούν" και τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ), σύμφωνα με τα οποία η πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 15%-20%,εξαιτίας ακριβώς της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

Συγκεκριμένα, χτες στην κρεαταγορά της Βαρβακείου η τιμή του οβελία κυμάνθηκε μεταξύ 1.400 και 2.000 δρχ. το κιλό στα ντόπια, ενώ υπήρξαν και τρία - τέσσερα κρεοπωλεία που πούλησαν μεγάλα αρνιά στις 1.000 δρχ. το κιλό. Από τα άλλα κρεατοσκευάσματα που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι, οι συκωταριές πωλούνταν στις 800-1.200 δρχ. το κιλό, και τα έντερα στις 700-800 δρχ.

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα μικρά αμνοερίφια, που προτιμούνται συνήθως από τους καταναλωτές, έφτασαν τις 2.200 δρχ. το κιλό, καθώς στην κεντρική αγορά του Ρέντη πουλήθηκαν χτες προς 1.700 δρχ., ενώ οι κρεοπώλες εκφράζουν φόβους ότι δεν αποκλείεται σήμερα και αύριο να "τσιμπήσουν" οι τιμές, εάν αυξηθεί η ζήτηση σε μικρά αρνιά και κατσίκια, στα οποία δεν υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια.

"Αλμυρές" ήταν χτες οι τιμές των οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές. Ειδικότερα, οι ντομάτες πουλήθηκαν πάλι μέχρι 450 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 350-450 δρχ., τα ξερά στις 110-130,το μαρούλι στις 160-250 δρχ. το τεμάχιο, τα λεμόνια στις 150-200 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 100-130 δρχ., ενώ οι πιπεριές πωλούνταν χτες σε τιμή ...μόσχου, μόλις στις 750-950 δρχ. το κιλό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ