Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ: Σφυγμομέτρηση της αγοράς εν μέσω ανόδου του πληθωρισμού επιχειρείται από το υπουργείο Οικονομικών, με τη σημερινή δημοπρασία 5ετών και 7ετών ομολόγων. Το "δοκιμαστικό" επιτόκιο εκκίνησης θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα του 13,3% πλέον περιθωρίου 1% για τα πενταετή και 1,5% για τα επταετή ομόλογα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Δυσμενείς είναι για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων, καθώς και η ανακολουθία λόγων και πράξεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μη προώθηση του καθορισμού περιοχών ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, απ' όπου και τα παραπάνω, διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κατ' εξοχήν εξαγωγικός μεταλλευτικός κλάδος, παρά την έλλειψη κοινοτικής συμπαράστασης για τα επί κοινοτικού εδάφους παραγόμενα μεταλλευτικά προϊόντα, βελτίωσε τη θέση του σε αρκετές αγορές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Ημερίδα, στα πλαίσια της επίσκεψης κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας - CDI, διοργανώνει ο ΕΟΜΜΕΧ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τετάρτη. Το CDI προωθεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιχειρήσεων της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού σε χρηματοδοτικό, τεχνικό, εμπορικό και υπεργολαβικό επίπεδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δάνειο - μαμούθ 30 δισ. γιεν, εξασφάλισε η Εμπορική Τράπεζα από την ιαπωνική τράπεζα JEXIM, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για κάλυψη των συμφωνιών ανταλλαγής νομίσματος και επιτοκίου (swaps). Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί από την Εμπορική για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Με θέμα την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη η κυβερνητική επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα. Διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο τετράμηνο του 1996 η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ετσι οι κυβερνώντες εκτίμησαν ότι στο τέλος του χρόνου οι ρυθμοί απορρόφησης θα κυμανθούν από 80% μέχρι 120% των προβλεπόμενων δεσμεύσεων.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Την καθιέρωση απλουστευμένων διατυπώσεων στο καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης, προβλέπει σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας με θέμα "Καθεστώς Ενεργητικής Τελειοποίησης - Απλουστευμένες Διαδικασίες". Το καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης ή μεταποίησης, όπως ονομάζεται στο κοινοτικό δίκαιο, σχετίζεται με τη θέσπιση τελωνειακών διαδικασιών, με τις οποίες δεν επιβαρύνονται με δασμούς και φόρους οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που πρόκειται να εξαχθούν, με στόχο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ