Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ο πόλεμος αφήνει πίσω του πόλεμο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Ο πόλεμος έληξε στην Καμπότζη, στο Ιράκ και στη Νικαράγουα, όμως, οι άμαχοι πολίτες τους, - ανάμεσά τους πολλά παιδιά - εξακολουθούν να εξοντώνονται κάθε μέρα από τις νάρκες της ξηράς, που είχαν εγκαταστήσει στο έδαφός τους από παλιότερα. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στη Βοσνία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο στην Καμπότζη, όπου ο εμφύλιος πόλεμος κράτησε δεκαετίες, υπάρχουν 10 εκατομμύρια τέτοιες νάρκες ή αναλογεί μία σε κάθε κάτοικο. Κάθε μήνα, σκοτώνονται 150 Καμποτζιανοί και 150 άλλοι ακρωτηριάζονται. Στην Αγκόλα, όπου 9 με 20 εκατομμύρια νάρκες έχουν τοποθετηθεί απρογραμμάτιστα, 120 άτομα σκοτώνονται κάθε μήνα. Στη Μοζαμβίκη, οι κυριότεροι δρόμοι παραμένουν αχρησιμοποίητοι, γιατί είναι παγιδευμένοι με νάρκες, ενώ έχει σχεδόν παραλύσει η αγροτική οικονομία του νότιου Σουδάν, για τον ίδιο λόγο.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια νάρκες εξακολουθούν να βρίσκονται χωμένες στο έδαφος 64 χωρών, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο πάνω από 26.000 άτομα, κύρια άμαχοι.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ γι' αυτό το θέμα, η οποία, όμως, κατέληξε σε μια όχι ικανοποιητική συμφωνία, στην οποία απλά αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί η χρησιμοποίηση αυτών των όπλων και να γίνει ευκολότερη η επισήμανσή τους και η αυτοαδρανοποίησή τους.

Πάνω από 30 χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης. Εγινε γνωστό ότι η Βρετανία και η Γαλλία ευνοούν ένα τέτοιο μέτρο, αν πρωτοστατήσουν σε αυτό οι ΗΠΑ. Ωστόσο, λέγεται ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μια απαγόρευση, η οποία, όμως, δε θα περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα και τον Περσικό Κόλπο, όπου, όπως παρατηρούν σε κύριο άρθρο οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", το Πεντάγωνο διστάζει να παραιτηθεί από τη χρησιμοποίηση ναρκών. Ειδικά για τη Νότια Κορέα, προβάλλεται σαν αιτιολογικό το ότι η παρουσία ναρκών εκεί είναι αναγκαία, για να επιβραδυνθεί μια τυχόν εισβολή από τη Βόρεια Κορέα! "Αλλά αυτό", τονίζεται στο άρθρο, "μπορεί να αποτελέσει ένα κακό παράδειγμα, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να κάνουν εξαιρέσεις για θέσεις, στις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν νάρκες".

Μετά τη συνάντηση στη Γενεύη, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια παρόμοια συνδιάσκεψη στην Οτάβα τον Σεπτέμβρη.

Σε ένα σχέδιο, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος προτείνει τον τερματισμό της χρησιμοποίησης ναρκών από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά όχι νωρίτερα από το έτος 2010. Ο Κλίντον δεν έχει ακόμα εγκρίνει αυτό το σχέδιο. Οι "Τάιμς", όμως, στο πιο πάνω άρθρο τους, καλούν τον Πρόεδρο να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η παρελκυστική αυτή τακτική έχει, ήδη, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Το "Ιδρυμα Αμερικανών Βετεράνων του Βιετναμικού Πολέμου", με ολοσέλιδη αγγελία του στον Τύπο, ζητά από τον Πρόεδρο να απαγορεύσει "τώρα αμέσως" τη χρησιμοποίηση, παραγωγή, πώληση και αποθήκευση αυτών των όπλων. Επίσης, 15 πρώην ανώτατα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του Ενιαίου Επιτελείου, στρατηγό Ντέιβιντ Τζόουνς, προτρέπουν και αυτοί, με ανοιχτή επιστολή τους, τον Κλίντον να προβεί αμέσως σε αυτή την ενέργεια.

Παρ' όλα αυτά, η εμμονή στην παλιά τακτική συνεχίζεται. Χαρακτηριστική σχετικά είναι η πρόσφατη απόλυση του βοηθού υπουργού Αμυνας, Τίμοθι Κόνολι, επειδή διαφώνησε με τη θέση του Πενταγώνου κατά της απαγόρευσης των ναρκών ξηράς. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ στηρίζονται στις χιλιάδες νάρκες που διαθέτουν σε περίπτωση "επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα". Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι θα περάσουν χρόνια για την απαγόρευσή τους.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο προτίθεται να χρησιμοποιήσει νάρκες ξηράς, που θα αυτοαχρηστεύονται έπειτα από μια ορισμένη περίοδο.

Ενας Αμερικανός ειδικός στα όπλα, ο Ντόνοβαν Γουέμπστερ, με επιστολή του στον Τύπο, γράφει ότι σήμερα οι νάρκες διασπείρονται κατά τύχη, συχνά από ελικόπτερα, και βεβαιώνει ότι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου τα ναρκοπέδια αυτά δημιουργούνται με συγκεκριμένο στόχο τον εγκλωβισμό αμάχου πληθυσμού και προσφύγων, καθώς και τη μη παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους άτυχους αυτούς ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ