Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, διόρισε ως νέο πρωθυπουργό τον Γκόικο Κλίτσκοβιτς, στη θέση του Ράικο Κάσαγκιτς, τον οποίο αναγκάστηκε να απομακρύνει, λόγω των πιέσεων από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή του Κάρατζιτς εγκρίθηκε τη νύχτα της Παρασκευής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά της αποπομπής του Κάσαγκιτς και της αντικατάστασής του από τον Κλίτσκοβιτς.

Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακολουθεί, συνήθως, συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που αποτελείται από 84 μέλη και όπου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία των εδρών.

Πάντως, ο Κάρατζιτς υποστήριξε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τον εξανάγκασαν να απομακρύνει τον Κάσαγκιτς, τονίζοντάς του πως, αν δεν το κάνει, θα παραιτηθούν.

"Πήρα την απόφαση αυτή κάτω από ισχυρές πιέσειςδεκαεφτάυπουργών μου. Μου είπαν: Η αυτός ή εμείς", δήλωσε ο Κάρατζιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ZDF".

"Δεν μπορούσαμε να συμπορευτούμε με την πολιτική του. Αυτοί που κατέκριναν την απομάκρυνσή του και υποστήριξαν τον Κάσαγκιτς αρνούνται την ύπαρξη της Σερβικής Δημοκρατίας και την πολιτική μας", τόνισε ο Κάρατζιτς.Σύμφωνα με το γερμανικό κανάλι, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία, παρά τις διεθνείς πιέσεις για παραίτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ