Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τώρα, που είναι πλέον σαφές ότι επίσημα την προεδρική καρέκλα της Ρωσίας μπορούν να τη διεκδικήσουν 11 υποψήφιοι, τα αποτελέσματα των κοινωνιολογικών δημοσκοπήσεων γίνονται όλο και περισσότερο ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο στην προεκλογική εκστρατεία. Το δουλικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, που αυτοαποκαλείται"ανεξάρτητο", αν και ο διευθυντής του ανήκει στο προεκλογικό επιτελείο του Μπορίς Γιέλτσιν, ανακοίνωσε πρόσφατα με περηφάνια ότι "για πρώτη φορά ο Πρόεδρος προηγείται ως προς τη δημοτικότητα έναντι του κύριου αντίπαλου υποψηφίου, του κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ". Σημείωσε, ωστόσο, ότι "η διαφορά υπέρ του Προέδρου" βρίσκεται στα όρια "στατιστικού σφάλματος της έρευνας".

Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραπάνω ανακοίνωση, ο πρύτανης του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας και Κοινοβουλευτισμού Νουγκζάρ Μπετανέλι μίλησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ενημέρωσε τους ακροατές με τα αποτελέσματα των ερευνών, που έκανε το Ινστιτούτο του από τις 27 Απρίλη έως τις 3 Μάη. "Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα", αναφέρεται στην έρευνα, ο ηγέτης του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα έπαιρνε το 43 - 45% των ψήφων, ενώ ο σημερινός ηγέτης του Κρεμλίνου, Μπορίς Γιέλτσιν, το 25%. Αν στο δεύτερο γύρο βγουν ο Ζιουγκάνοφ και ο Γιέλτσιν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μπετανέλι, υπέρ του πρώτου θα ψηφίσει το 53%, ενώ ο δεύτερος θα έχει το 34% των προτιμήσεων. "Υπάρχουν τριών ειδών ψέματα - μικρό, μεγάλο και η στατιστική". Αυτό το παλιό απόφθεγμα, αν ληφθεί υπόψη και η πολιτική "σκοπιμότητα", μπορεί να αφορά πλήρως και τις κοινωνιολογικές δημοσκοπήσεις στις παραμονές εκλογών. Αλλά... το Ινστιτούτο του Μπετανέλι αποδείχτηκε το μοναδικό, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 1993 έκανε απολύτως ακριβή πρόβλεψη για την ήττα του Γιεγκόρ Γκαϊντάρ και του φιλογιελτσινικού κόμματος "Επιλογή της Ρωσίας".

Μια άλλη κοινωνιολογική υπηρεσία, η "Vox Populi", δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνάς της, σχετικά με τις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις πολυάριθμες λαϊκίστικες προεκλογικές ενέργειες του Γιέλτσιν. Στα μέσα του Απρίλη, 1.756 άτομα απάντησαν στο ερώτημα; "Κατά πόσο είναι γενικά επιτυχείς οι ενέργειες του Μπορίς Γιέλτσιν, που αποβλέπουν στην επίλυση μιας σειράς ζωτικών προβλημάτων;" Ολοι οι ερωτηθέντες απάντησαν: Λίγο ή ανεπιτυχείς στα εξής:

- Ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ: 51%

- Εισαγωγή της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη: 55%

- Απόσβεση των χρεών για τους μισθούς και τις συντάξεις: 82%

- Ενταση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διαφθοράς: 87%- Επίλυση της τσετσενικής σύγκρουσης: 89%.

Ποιον θα πιστέψουν οι Ρώσοι ψηφοφόροι; Κανείς, νομίζω, δε θα απαντήσει σήμερα σ' αυτό το ερώτημα. Μπορούμε, όμως, να πούμε με ακρίβεια ότι η δόση "τυχαίου", μη συνειδητού, στις εκλογές της 16ης του Ιούνη θα είναι μηδαμινή. Κάποιοι θα πέσουν στην παγίδα της φτηνής δημαγωγίας, κάποιοι θα πιστέψουν και τις υποσχέσεις του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι: "Επειτα από 4 χρόνια όσοι θα εργάζονται με υψηλή επαγγελματική ειδίκευση και τίμια θα μπορούν να αποκτήσουν κατοικία, αυτοκίνητο και μια φορά το χρόνο να ξεκουράζονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους".

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις σταματούν, η ανεργία αυξάνει, ένα αυτοκίνητο κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ρούβλια, το φτηνότερο διαμέρισμα κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, ένα ταξίδι στην Ευρώπη κοστίζει πάνω από 1.000 δολάρια, ο μέσος μισθός είναι περίπου 500.000 ρούβλια. Κάποιος, συνεπαρμένος από όνειρα, ίσως, να τους ακολουθήσει, αλλά, πάντως, δε θα βρεθούν πολλοί ευκολόπιστοι. Ο περισσότερος κόσμος θα στηριχτεί στην πείρα της ζωής του, που την απέκτησε και την περίοδο των "μεταρρυθμίσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ