Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Περικοπές στην Ιταλία

Λίγες μόνο μέρες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία εμφανίστηκαν νέα μη αναμενόμενα προβλήματα, τα οποία αποφασιστικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η καθυστερημένη Οικονομική Εκθεση για το πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου, που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Λαμπέρτο Ντίνι, έρχεται να προσθέσει μια ακόμα τρύπα στον προϋπολογισμό, η οποία ισοδυναμεί με το σημαντικό χρηματικό ποσό των 9,4 τρισεκατομμυρίωνλιρετών. Ετσι λοιπόν, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ενόψει της αυστηρής εκπλήρωσης των κριτηρίων που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα υποχρεωθεί να πάρει "πολύ δύσκολες αποφάσεις", που στην πράξη σημαίνουν νέες δραστικές περικοπές στο δίχτυ της κοινωνικής πρόνοιας.

Το γεγονός ότι οι επίσημες ανακοινώσεις φέρουν το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού να ισοδυναμεί με 110 τρισεκατομμύρια λιρέτες, είναι κάτι που αμφισβητείται σοβαρά από οικονομικούς ειδικούς της χώρας, ενώ άλλα γνωστά Ινστιτούτα Συγκυρίας ανεβάζουν τη νέα χρέωση σε υψηλότερα επίπεδα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει τα ανάλογα μέτρα. Και επειδή οι κανόνες του Μάαστριχτ για μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, ως ανώτατο όριο νέας χρέωσης καθορίζουν το ποσοστό του 3%, η Ρώμη χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας δε θα είναι σε θέση να εκπληρώσει το σχετικό κριτήριο που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η νέα ιταλική κυβέρνηση πέραν των όσων έχουν αποφασιστεί, θα προβεί σε νέες δραστικές κοινωνικές περικοπές και θα αυξήσει τις κρατήσεις από τις οικονομικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες θα φθάσουν στις 80 τρισεκατομμύρια λιρέτες. Πάντως, ο στόχος αυτός είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού κάθε άλλο, παρά μια άνοδος της οικονομικής συγκυρίας προβλέπεται...

Βέβαια, στη σχετική Οικονομική Εκθεση για το πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου προαναγγέλλεται μια οικονομική άνοδος κατά 2,4%. Κι όμως, τα αρμόδια Ινστιτούτα της χώρας για ολόκληρο το 1996 προβλέπουν μια άνοδο κατά 1 - 1,4%. Ετσι, λοιπόν, κάτω από τις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες, και επειδή η νέα κυβέρνηση μόνο με την ανοχή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης μπορεί να κυβερνήσει, το πεδίο δράσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι πολύ περιορισμένο... Κατά τα άλλα, στη διάρκεια αυτού του χρόνου, η κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει δύο "οικονομικές μανούβρες", δηλαδή δραστικές κοινωνικές περικοπές για μια αποφασιστική μείωση των χρεών του προϋπολογισμού, γεγονός που όπως αναμένεται, θα προκαλέσει μια πραγματική θύελλα αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών εκ μέρους των δεκάδων εκατομμυρίων των Ιταλών εργαζομένων.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ